Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ko se z nekom preveč zbližate, bi najraje zbežali stran?

COUPLE

Shutterstock-Ladanivskyy Oleksandr-AI

Maria José Fuenteálamo - objavljeno 29/01/19

Filofobija: Premagaj strah pred zaljubljenostjo in ljubeznijo

Vas misel na to, da bi z nekom tudi uradno začeli odnos, plaši? Tako imenovani sindrom Petra Pana v sebi velikokrat skriva nekaj globljega. Temu rečemo filofobija ali strah pred zaljubljenostjo.

V življenju to pomeni, da bežimo pred ljubeznijo in nežnostjo, predvsem zaradi strahu, da bi bili ranjeni. Ljubezen namreč predpostavlja predanost in nekatere osebe lahko ob tem čutijo strah pred njenimi negativnimi platmi in zanemarijo pozitivne, kot so upanje, polnost in približevanje sreči.
Preberite še:
Obstaja osem vrst ljubezni. Katera je vaša?

Dobra novica je v ta, da je kakor vse druge fobije ozdravljiva. Del rešitve je že v tem, da jo prepoznamo.

Po mnenju psihologov se filofobija večkrat pojavi pri ljudeh, ki so doživeli neko travmo, to pomeni, da ima takšno vedenje neki izvor. Po vzročno-posledičnem vzorcu je filofobija zgolj obrambni mehanizem, da se ne bi ponovila boleča izkušnja. Slednja je lahko zelo različna, od hudega izdajstva do mladostniškega razočaranja. Kakor pri vseh pojavih, tudi tu obstajajo različne ravni.


LOVE

Preberite še:
Čakam njega, ki se bo znal Bogu zahvaliti, da sem jaz njegova ljubezen

Strokovnjaki zato poudarjajo izreden pomen obdobja žalovanja, tudi če se nam prekinitev odnosa ne zdi posebej težka. Manjše znake te fobije lahko premagamo sami v sebi, pri čemer se v pomoč lahko spomnimo, da strah pred ljubeznijo vodi v osamljenost in v skrajnih primerih do depresije.

Psihologi v ta namen svetujejo:

1. Ne imejte strahu pred težavami v odnosu

Eden poglavitnih strahov v odnosu je strah pred težavami in spori. Kakšen dolgčas bi bil, če se s svojim partnerjem ne bi nikoli skregali ali v ničemer razhajali. Pomembno je, da se znamo o stvareh spoštljivo pogovoriti in izraziti svoj pogled. Pred drugim se ob nasprotovanju ne smemo zapreti, ampak ravno nasprotno. Ne smemo se pretvarjati zaradi ljubega miru, ker to na dolgi rok povzroči trajnejše rane. Težav ne smemo skrivati, ampak se moramo z njimi soočiti in se glede svojih želja pogajati.


KŁÓTNIE O NIC

Preberite še:
Prepir, nato pa kuhanje mule in tišina. 10 nasvetov za izhod iz take situacije

2. Spoznajte svoje vrednote

To se zdi lahko, a je poznavanje samega sebe ena od najtežjih nalog. V hitrem življenjskem tempu, ki ga velikokrat živimo, se redko ustavimo, da bi pomislili, kdo smo in katere so naše najbolj trdne vrednote. Ko to naredimo, se lažje soočimo z vprašanji in nerazumevanjem svojega partnerja, pa tudi v vsakdanjem življenju smo zaradi tega zavedanja trdnejši in stanovitnejši.
Preberite še:
Je vajina ljubezen pristna? Spoznajte štiri lastnosti svojega fanta oziroma dekleta

3. Če ne vidite izhoda, obiščite terapevta

V hujših primerih, ko se kažejo tudi telesni znaki, kot je potenje dlani ali tresavica, je treba obiskati terapevta. Ko se zapremo pred ljubeznijo, se zapremo tudi pred družbo, v resnici pa smo ustvarjeni za ravno nasprotno, da se darujemo, da ljubimo in da z drugimi delimo. To moramo delati brez strahu in brez zidov. Filofobija v bistvu ni drugega kot notranji zid. Tudi če vam pri tem kdo pomaga, morate ta zid podreti sami.

Če hočete od druge osebe prejeti varnost in ljubezen, jo morate biti najprej pripravljeni sprejeti in seveda tudi dati. Obe dejanji nas dopolnjujeta in nam ne zmanjšata vrednosti. Pri filofobiji se jasno izrazi življenjski rek, da če se hočeš dobro počutiti z drugimi, se moraš najprej dobro počutiti sam s sabo.
Preberite še:
Pet stvari, ki bi jih pacienti morali vedeti, preden obiščejo terapevta

Ko boste premagali filofobijo in boste pripravljeni, da se zaljubite, vam bo prav prišlo poznavanje petih stopenj ljubezni, ki jih odkrijete v fotogaleriji.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


WORK STRESS

Preberite še:
Kako mi je obsmrtna izkušnja razkrila tri laži, ki sem si jih dopovedovala


RAHMA HARUNA

Preberite še:
Dekle, ki se ne more niti premikati, a vseeno sanja o svoji trgovini


COMPUTER

Preberite še:
Ko se mladi zatekajo v svet iger, ki jih spodbujajo k samomoru

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.