Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Zakaj morajo otroci videti, kako očetje izkazujejo ljubezen

LOVING FAMILY

Shutterstock

Casey Chalk - objavljeno 01/02/19

Zaradi očetovega pomanjkanja izkazovanja ljubezni moji materi sem se stvari v svoji družini lotil povsem drugače

V otroštvu sem opazil, da moj oče materi ni izkazoval veliko ljubezni. Ko sem odraščal in obiskoval druge družine, sem ugotovil, da drugi starši niso takšni – očetje so se recimo vrnili z dela in takoj poljubili svojo ženo.

Začel sem se spraševati, ali očetovo pomanjkanje izkazovanja ljubezni pomeni, da moje matere ni ljubil tako močno, kot so drugi možje ljubili svoje žene.


COUPLE

Preberite še:
Kaj je v resnici bistveno za trajno zakonsko zvezo

Več let pozneje sem ugotovil, da so bili moji strahovi neutemeljeni – oče je globoko ljubil mojo mater. Toda otroška izkušnja me je spodbudila, da sem se stvari v svoji družini lotil povsem drugače. S tem, kako s svojimi zakonci ravnamo pred otroki, sporočamo veliko več, kot se zavedamo. Kot mož in oče si prizadevam, da sem zgled svojim otrokom.

Prihod domov

Ko se vrnem domov, so vsi trije otroci (stari pet, tri in eno leto) običajno budni in bodisi kričijo bodisi jočejo, včasih tudi oboje. Po vsej hiši so raztresene igrače, odvržena embalaža in druge smeti. Kljub temu vedno najprej stopim do žene in jo poljubim. Želim si, da bi moji otroci videli, kako ljubim njihovo mater, kako sem ji hvaležen in da ji to želim pokazati, ne glede na to, kakšne težave sem imel v službi ali koliko igrač sem moral pohoditi, da sem lahko sploh vstopil v hišo.

Seveda v tistih prvih trenutkih tudi otrokom pokažem, kako zelo jih imam rad. Rad bi jim sporočil, da je ljubezen, ki vlada v naši družini, pomembnejša od česarkoli drugega, kar morda tisti trenutek doživljamo v življenju.


MARRIAGE

Preberite še:
Razmerje 80 : 20 deluje. Tudi v zakonu

Naključni izrazi ljubezni

Ko sem doma, ko preživljam čas z družino ali pa se lotim kakšnega opravila, si pogosto vzamem trenutek in ženi pokažem, da jo imam rad. Recimo: ko žena pripravlja večerjo, ji stopim za hrbet in jo objamem.

Še boljši so trenutki, ko se ukvarja z otroki, ko recimo skupaj berejo, jaz pa ji izkažem svojo ljubezen. Takrat vsi trije otroci dobijo jasen zgled ljubezni, ki jo čutim do njihove matere. Seveda je pomembno, da v teh trenutkih tudi njim pokažem, kako jih imam rad, toda otroci morajo videti, da starša nista le solastnika “družinskega gospodinjskega podjetja”, ampak dva človeka, ki se globoko ljubita.

Spontanost pa je pomembna, ker mora vsak človek vedeti, da je ljubljen vesčas, ne le takrat, ko nekaj dobro opravi ali ob posebnih priložnostih.

FAMILY, PREGNANT, MUSIC
Shutterstock

Igriva zaljubljenost

Ko sva bila z ženo sveže zaljubljena in pozneje zaročena, sva veliko plesala. Plesne zabave sem prirejal kar doma in moj sostanovalec (didžej) je znal na plesišče za vso noč zvabiti celo množico ljudi.

Kot lahko potrdi večina poročenih parov, je dosti težje najti čas za kaj takega, ko si polno zaposlen, ves prosti čas pa posvečaš svojim malčkom. Toda za otroke je dragoceno, da vidijo tudi najkrajše trenutke igrive zaljubljenosti.

Včasih po večerji, posebej ob koncih tedna, si z ženo pripraviva glasbo in se kar po kuhinji zavrtiva v ritmu valčka, otroci pa naju zmedeni opazujejo. Vem, da je vse skupaj malce bedasto, in nisem prepričan, kaj si najini otroci ob tem mislijo, vem pa, da vidijo starša, ki imata še vedno romantičen in zabaven odnos.


ZAKONCA VULIC

Preberite še:
“V zakonu narediš stvari, ki so ljube tvojemu zakoncu. Želiš čutiti, da je on zadovoljen”

Otroci se naučijo tistega, kar vidijo

Pomanjkanje izkazovanja ljubezni ali zaljubljenosti do žene, ki sem mu bil priča pri svojem očetu, je name čudno vplivalo. Zmotno sem bil prepričan, da moje matere nima dovolj rad. Zdaj vem, kako zelo sem se motil – ko je oče umiral za rakom, mi je zaupal, kako je v življenju najbolj ponosen na dejstvo, da moje matere ni nikoli prevaral.

Ne želim si, da bi moji otroci kadarkoli podvomili v mojo ljubezen do njihove matere. Še več, hčerama želim privzgojiti pričakovanje, da bosta poiskali fanta, ki jima ne bo nerodno javno izkazovati ljubezni do njiju. In želim si, da bi moj sin zrasel v moža, čigar žena nikoli ne bo podvomila v njegovo ljubezen ali zvestobo.

Res je, kar trdi sv. Tomaž Akvinski: dejanja in navade nas oblikujejo. Če bomo dosledno izkazovali ljubezen svojim zakoncem, bomo lažje postali ljubeči in zvesti ljudje, po kakršnih sami hrepenimo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


COUPLE BED

Preberite še:
Kako pomembna je spolnost za dober zakon?


MAŁŻEŃSTWO, PORZĄDKI

Preberite še:
Kaj vse vsak dan postori vaš mož, pa morda niti niste opazile


CO CZYNI KOBIETĘ PIĘKNĄ

Preberite še:
Možje, to so stvari, ki jih vaša žena počne vsak dan

Tags:
odnosivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.