Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Se sprejemate take, kakršni ste?

SUNSET

PopTika - Shutterstock

Editora Cléofas - objavljeno 02/02/19

Preden se začnete pritoževati nad tem, kar vam manjka, se zahvalite za vse, kar imate

Vsak izmed nas je izredno dragocen. Ustvarjeni smo bili po Božji podobi, kaj več si lahko še želimo? Bog je šel vase, da bi tam poiskal naš kalup.

Kako lahko torej zahtevamo lastnosti, ki jih nimamo? Mar to ni nehvaležno do Stvarnika? Preden se začnemo pritoževati nad vsem, kar nam manjka, se raje zahvalimo za vse, kar smo od njega prejeli brezplačno.


SUNRISE

Preberite še:
Bolj hvaležni ljudje so uspešnejši in bolj zdravi

Zahvaljujte se

Najprej se ozrite na svoje popolne roke in recite: “Gospod, najlepša hvala!”

Pomislite na svoje oči, ki gledajo obzorje, svoja ušesa, ki slišijo ptičje petje, in recite: “Hvala ti, Gospod.”

Ozrite se na lepoto in mladostno moč ter se zahvalite Gospodu za vse dobre darove. Najslabša sinova lastnost je nehvaležnost do očeta.

Sprejmite sebe, kakršni ste

Jezus je bil slabe volje, ko je ozdravil deset gobavcev in se je samo eden vrnil, da se mu je zahvalil, pa še ta ni bil Jud.

Od Boga ste prejeli veliko zapuščino: razum, svobodo, voljo, sposobnost ljubiti, spomin, zavest itd. Vse darove, za katere Bog pričakuje, da jih boste uporabili v svoje dobro in v dobro drugih.
Preberite še:
Nepogrešljiva vrlina, o kateri Freud ni govoril

Da bi lahko te darove pomnožili, se morate najprej sprejeti, kakršni ste, telesno in duhovno.

Če se boste zadržali le pri svojih težavah, ne boste mogli videti dobrih lastnosti in boste postali sužnji manjvrednostnega kompleksa.

Sveti Pavel je dejal, da smo kakor lončene posode, v katerih se skriva zaklad (prim. 2 Kor 4,7).

Rešujte težave in odpravite negativne misli

To ne pomeni, da si morate zatiskati oči pred težavami. Treba jih je priznati in sprejeti v veri v Boga, vase in jih premagati, ne da bi vas to strlo. Kot osebe rastemo namreč ravno takrat, ko premagujemo svoje težave in presegamo svoje meje.

Težave so zato, da jih rešujemo. Neki prijatelj je dejal, da ima vsaka težava rešitev, če pa rešitve nima, potem to ni več težava. Po toči zvoniti je namreč prepozno. Človek v krizah in bojih raste. Železo se kuje le, ko je vroče. Zato je pomembno, da odpravimo svojo negativno naravnanost.
Preberite še:
Kako sprejeti nadležne, konfliktne in zoprne ljudi

Bog ima z vami in z vsakomer izmed nas načrt, lepo poslanstvo in lahko verjamemo, da nas je na svet postavil prav zato, da smo lahko sodelavci pri nekem lepem delu.

Pametno uporabljajte svoje darove

Zato potrebuje naše roke in našo pamet, hoče uporabiti naše darove. Najnesrečnejši človek je tisti, ki se zapre vase in svojih darov ne uporablja za druge. Tak človek postane zamorjen.

V priliki o talentih je Jezus pokazal, da se je od moža z enim talentom zahtevalo le en nov talent, od tistega, ki jih je prejel deset, pa deset novih. Bog je dosleden.


JURIJ GORJANC

Preberite še:
“Človek je obdarjen toliko, kolikor iz srca privošči drugim”

Veste, da ste v Božjih očeh edinstveni in neponovljivi, zato ste prejeli darove, ki jih imate, in zato Bog pričakuje, da boste to zapuščino razvili tako, da boste čim bolj to, kar ste. Znamenje zrelosti je ponižnost, da priznamo svoje meje in jih sprejmemo, da smo pristni.

Zato sprejmite svoje omejitve, svoje težave, svoj videz, svojo družino, svojo hišo, svoje starše in brate, naj bodo še tako težavni …  Z vero in potrpljenjem začnite izboljševati tisto, kar je mogoče.

Ne primerjajte se z drugimi

Če se ne sprejmete, če ne sprejmete svojega videza in vsega, kar je vidno, potem ne boste mogli sprejeti napak, ki jih ne vidite. Če ne sprejmete svojega telesa, tvegate, da se ne boste zmogli ljubiti. Veliko ljudi se prav zato upre Bogu in sebi.

Ljubite se lahko le, če se sprejmete takšni, kakršni ste, telesno in duhovno. V nasprotnem primeru ne boste srečni. Jasno je, da se je dobro naučiti dobrih stvari od drugih ljudi, vendar drugih ne moremo v vsem posnemati.

Ne morete se primerjati z drugimi in obupovati, recimo zato, ker niste enako uspešni kot drugi. Vsak je sam pred Bogom. Prav tako ne dovolite, da bi se preveč prepustili sodbam drugih o vas. Ker vas ljudje hvalijo, ne boste nič boljši, kot ne boste slabši, če vas kritizirajo.

Ali kot je rekel sveti Frančišek: “Pred Bogom sem to, kar sem.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.
Preberite še:
Mladenič je policistu pohabil telo, srca pa mu ni mogel uničiti
Preberite še:
Janez Bosko – duhovnik, vzgojitelj in … čarodej!
Preberite še:
12 najlepših misli sv. Janeza Boska

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.