Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Zgodba o “plavajočih cerkvah” v New Yorku

HOLY COMFORTER,CHURCH

Courtesy of NYCago

Vittoria Traverso - objavljeno 05/02/19

Ko je bil New York še glavno ameriško pristanišče, je bilo "moderno" moliti na vodi

Ob koncu 19. stoletja je bilo pomorstvo ena izmed glavnih dejavnosti, ki je spodbujalo rastoče ameriško gospodarstvo, New York pa je bil cvetoče pristaniško mesto. Zahvaljujoč lokaciji in plitvi vodi, je newyorško pristanišče sprejelo več ljudi in tovora kot katerokoli drugo ameriško pristanišče. Ladje, ki so prevažale gradbeni material, začimbe in blago, so se zasidrale v spodnjem Manhattnu, v predelu, ki je pozneje postal srce svetovne finančne industrije.


GUADELOUPE CHURCH;

Preberite še:
Karibi nimajo le sanjskih plaž, ampak tudi čudovite cerkve

Od tod so prve čezoceanske ladje, ki so potovale čez Atlantik, vsak teden izplule po ustaljenem voznem redu. Pred tem so ladje zapustile pristanišče le takrat, ko so bile dodobra napolnjene s tovorom. In tam je Seamen’s Church Institute (SCI) iz držav New York in New Jersey (organizacija, ki so jo leta 1834 ustanovili protestantski mornarji, da bi mornarjem zagotovili osnovno zdravstveno oskrbo, izobrazbo in pastoralno službo) ustanovila prvo plavajočo cerkev.


OUR LADY OF PEACE IVORY COAST

Preberite še:
Veste, kje se nahaja najvišja katoliška cerkev na svetu?

Slikovita zgodovina plavajočih cerkva je dobro dokumentirana v arhivu SCI. Gradivo je bilo digitalizirano in je lahko dostopno. Po navedbah dokumentov so newyorške plavajoče cerkve “edinstvene med cerkvenimi zgradbami na vsem svetu” (čeprav so, na primer, tudi v Kambodži zelo ponosni na svojo katoliško plavajočo cerkev Chong Khnies). Te cerkve so bile “kraj duhovnega zatočišča za bogaboječe mornarje, ki so obiskali pristanišče New York”.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


ADMONT LIBRARY

Preberite še:
To so najlepše samostanske knjižnice na svetu


WIERNOŚĆ MAŁŻEŃSKA

Preberite še:
Ste vedeli, da ima poročni prstan eksorcistično moč?
Preberite še:
Malo, a osupljivo svetišče, ki nikogar ne pusti ravnodušnega

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.