Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Medicinska sestra, ki je pacientu darovala ledvico: “Imela sem eno na rezervi”

RACHEL COX

Facebook

Cerith Gardiner - objavljeno 06/02/19

Uslužbenka, ki pozna vse postopke dialize, je darovala svojo ledvico enemu od pacientov

Rachel Cox, 48-letnica iz Škotske, je darovala ledvico popolnemu neznancu, ki je potreboval presaditev.

Po poklicu je medicinska sestra in že 15 let skrbi za bolnike, ki so vključeni v naporen proces dialize. Prisotna je bila pri nekaterih pacientih, ki so umrli, medtem ko so čakali na novo ledvico.


TRANSPLANT

Preberite še:
Ko imaš v sebi srce ali ledvice nekoga drugega

Empatija do tistih, ki so se zdravili z izčrpavajočo terapijo, je Rachel privedla do odločitve, da daruje eno od svojih ledvic, čeprav je to pomenilo, da ji bo ostala trajna brazgotina, da zaradi okrevanje osem tednov ne bo mogla delati, doma pa jo bodo čakali zaskrbljen mož in dva otroka. Zaveda se, da je z dializo življenjska doba dramatično zmanjšana in da “dializa ni za slabotne”.

V zameno veliko zadovoljstvo

Večina ljudi, ki potrebuje presaditev ledvice, je odvisnih od tega, ali so ustrezni darovalci njihovi družinski člani. Včasih pa so se ljudje pripravljeni žrtvovati za nekoga, ki ga sploh ne poznajo. “Ljudje menijo, da altruistični donator ne dobi ničesar. Toda jaz sem deležna ogromnega občutka zadovoljstva. Naredila sem nekaj, da bi izboljšala življenje nekoga drugega,” je povedala.


BILL CONNER

Preberite še:
Poslušal je utrip srca, ki ga je podarila njegova pokojna hčerka

Bilo jo je strah

Rachel priznava, da se je bala bolečine in da njena velikodušna akcija ni za vsakogar. Zanjo je to nekaj, kar si je želela storiti od nekdaj, ko je bila še majhna deklica. “Upam, da ima oseba zaradi moje ledvice boljše življenje. Niso me prosili, vendar sem imela eno na rezervi.”

Ta predana medicinska sestra pa ni darovala le ledvice. Čeprav je preteklo že nekaj časa, odkar si je opomogla od operacije, ki se je zgodila leta 2017, zdaj zbira denar za Kidney Research UK, organizacijo v Združenem kraljestvu, ki proučuje vse, kar je povezano z ledvicami. Kako? Tako, da bo marca tekla na maratonu v Londonu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


WIERNOŚĆ MAŁŻEŃSKA

Preberite še:
Ste vedeli, da ima poročni prstan eksorcistično moč?


SHOPPING

Preberite še:
Koliko oblačil imate v omari, ki jih niste oblekli niti enkrat?


peter millonig 2

Preberite še:
“Najdonosnejša je perspektiva večnosti”

Tags:
bolezen
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.