Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Sestra je več kot le prijateljica, je polovica našega srca

FRIENDS,HUG,FRIENDSHIP

Shutterstock

Dicas de amor - objavljeno 11/02/19

Sestre smo lahko včasih med seboj nekoliko odtujene, a dejstvo je, da smo ena drugi vedno na razpolago in si lahko vedno vse zaupamo

Sestrska naveza je več kot le družinska vez. Sestra je več kot le prijateljica, je sopotnica v bojih in oporni steber, na katerega lahko vedno računamo. Kljub medsebojnim razlikam, prepirčkom v otroštvu in puberteti, ko si je bilo treba nekatere stvari deliti, druge pa skrivati, pa z leti prepoznamo pomen sestrske naveze.

Pogosto slišimo, da je prava družina tista, ki si jo posameznik izbere ne glede na skupno genetsko zasnovo. In vendar sestrska naveza ponavadi preseže vse druge prijateljske vezi. Kdor ima sestro, ve, kakšen zaklad ima.


SOPHIE SCHOLL

Preberite še:
5 družin slavnih bratov in sester, ki so zaznamovali svet

Sestrska vez presega družino

Včasih nas življenje pripelje do čudnega razpotja, kjer zaradi medsebojnega neskladja, ponosa … pride do situacije, ko nekaj časa s sestro ne govorimo. A kakršnokoli že je razhajanje, pa razdraženost, sovražna naravnanost ne traja dolgo. Saj je naša sestra! Ona je vedno vedela, kaj je najbolje za nas, in nam je najbolje svetovala. Telefonski klic, malo smeha, spomini in znova je tu sestrska vez, ki je kljub razdalji in problemom neuničljiva.


AUNT,CHILD,CAR

Preberite še:
15 stvari, ki jih za nečake počne najboljša teta

Kakšne pa so značilnosti odnosa z našimi sestrami?

Isti geni, a zelo različni osebnosti

Neverjetno je, da sta kljub enakemu genetskemu materialu, enaki vzgoji, enakem doživljanju sestri tako različni:

  • nekatere sestre so uporniške in hitrih reakcij – te so nas naučile, kako se moramo braniti in poskrbeti same zase;
  • druge so kot morje umirjenosti in uravnoteženosti – vedno so nas poslušale, razumele, nas podpirale in znale prav svetovati.

FIGHTING SIBLINGS

Preberite še:
Si želite bolj harmoničnega vzdušja med otroki?

Otroci niso kopija staršev in tudi med sorojenci so razlike in prav je tako. Prav te razlike so pravo okolje za rast, kajti zaradi teh se sorojenci med seboj lahko v marsičem dopolnjujejo.

Ko besede niso potrebne

Ko stopimo pred sestro, ni treba razlagati, da smo slabe volje. Zaradi sestrske naveze v hipu zazna, da je nekaj narobe. Skrb in bližina, ki ju takrat izrazi, nam res ugajata. Kljub temu da imamo prijateljice, smo morda v ljubezenskem odnosu ali lahko računamo na naše starše, je sestra tista, ki deli z nami in razume zapuščino vseh zgodb in okoliščin, zato natančno ve, kako nam lahko pomaga.


GODNOŚĆ KOBIET

Preberite še:
Kaj žensko naredi elegantno?

Razdalja in različnost nista pomembni

Ni pomembno, če je med nama ocean, če sta naju odraščanje in zgodovina prisilila k ločitvi, da sva si ustvarili svoji družini, sestrska skrb in zanimanje sta vedno prisotna. Je naravno in instinktivno. Ta podpora in vzajemno zanimanje za drugo polovico našega srca, ki ga pogrešamo, ostane za vedno.

Nihče nam ne pove resnice s tako iskrenostjo kot naša sestra

Morda so leta sobivanja ali vsa skupna doživetja tisto, zaradi česar dobro vemo, da nam bo sestra resnico vedno povedala iskreno in brez olepševanja. Ne čuti potrebe, da bi bila popustljiva ali nam ugajala z lažnimi prepričanji. Iskrenost je del te družinske vezi in brez dvoma jo od nje tudi vedno pričakujemo. Sestra bo vedno več kot le prijateljica, kajti z njo gremo skozi mnogo sprememb. Izkušnja otroštva, pogosto zapletena, tiste pomanjkljivosti iz mladosti, ko nas je podpirala, in skupna pot do zrelih let so osebne zmage, ki puščajo čudovite sledi.
Preberite še:
Molitev za osebo, ki mi gre na živce

Če se v tem trenutku zaradi nekega nesoglasja počutimo odtujeni s sestro, pozabimo na svoj užaljeni ponos. Ni vredno! Življenje je bolj preprosto, kot si mislimo, in podpora med sorojenci je posebno darilo, ki bi ga morali uživati vsak dan.

Podelite to s svojimi sestrami.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.
Preberite še:
Mami, nekaj ti moram povedati
Preberite še:
“Poljub, objem in križek so del vsakdana”


MARIJA CELINA HREN

Preberite še:
Sestra Celina Hren: od pevke šansonov in misijonarke v Afriki do klarise v Turnišču

Tags:
družinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.