Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

5 najlepših katoliških kipov vseh časov

Michelangelo-pieta

Public Domain

Daniel Esparza - objavljeno 12/02/19

Se morda spomnite D’Agratovega kipa Sveti Bartolomej?

V zgodovini krščanstva so bile slike in kipi občasno tako predmet občudovanja kot tudi odpora. Zaradi ikonoklastičnega upora – pa ne le v času reformacije, ampak tudi prej, v Bizantinskem cesarstvu –, pri katerem je šlo za nasprotovanje uporabi religioznih podob, je prišlo do verskih, političnih in gospodarskih delitev v družbi.


CRISTO DE LA CONCORDIA

Preberite še:
V Mehiki bodo začeli graditi največji Jezusov kip na svetu

Toda v Pavlovem Pismu Kološanom je Jezus predstavljen kot “podoba nevidnega Boga” (Kol 1,15), zato kristjani verjamemo, da če je nevidni Bog sebe naredil vidnega v podobi človeka, Jezusa, potem ni nič narobe, če uporabljamo podobe za upodabljanje božanstva. Tako razumevanje pavlinske doktrine je privedlo do razvoja čudovite umetniške tradicije, v kateri je krščanstvo uporabilo in predelalo tehnike in nekatere motive iz klasične grške in rimske umetnosti.


MARY

Preberite še:
Najvišji Marijin kip na svetu

Spomnimo, da tudi v več odlomkih Stare zaveze, še posebej v tistih, ki govorijo o gradnji templja, Bog sam naroča svojemu ljudstvu, naj ustvari podobe (na primer angele, bike, kače), ki bodo del okrasja templja in celo skrinje zaveze. V vseh primerih je jasno, da te podobe niso namenjene češčenju, kar pomeni, da niso maliki, ampak bolj spoštovanju in občudovanju. Podobe nam pomagajo pri molitvi, meditaciji in kontemplaciji.

Predstavljamo vam nekaj najlepših katoliških kipov, ki so nastali v renesančni umetnosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


THEOTOKOS KIKKOTISSA

Preberite še:
Umetnost, ki si jo delita Rusija in Vatikan


AMY KLOBUCHAR

Preberite še:
Na obisku pri kandidatki za predsednico ZDA: Potica nikoli ne manjka




Preberite še:
20 “skrivnosti” Sikstinske kapele

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.