Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Slaba navada, ki lahko uniči vsak odnos

WOMEN,FRIENDS,FIGHT

Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 12/02/19

Če ste opazili, da ste nestrpni v odnosih z družino, prijatelji in sodelavci, vam bo morda pomagal ta nasvet

Nemalokrat se zgodi, da nekoga poslušamo le napol. Ali pa se pretvarjamo, da poslušamo, hkrati pa so naše misli pri navideznem seznamu stvari, ki jih moramo še opraviti in se nam zdijo v tem trenutku pomembnejše.

S tem se borijo mnogi

Srečanje z znancem v trgovini, vam pa se mudi domov kuhati večerjo, s pripravo katere zamujate. Mogoče poskušate še pred rokom dokončati članek, vaš otrok pa ves čas skuša pritegniti vašo pozornost. Morda vas kliče kateri od sorodnikov, vi pa ne želite ustaviti filma, ki ga trenutno gledate, ker je to čas, namenjen vaši sprostitvi. Zato televizijo samo utišate, medtem ko hkrati poskušate nadaljevati pogovor po telefonu.


COUPLE

Preberite še:
Štirje nasveti za boljši odnos s človekom, ki ga ne maramo

V vseh naštetih primerih seznami opravil prevladajo nad posvečanjem popolne pozornosti drugi osebi.

Ste se vprašali, kdaj prijateljstva razpadejo in ne uspevajo? Največkrat takrat, ko dovolimo, da seznam opravil postane najpomembnejša stvar v našem življenju in nam zmanjka časa za srečanje na kavi, za katero se že dolgo dogovarjamo. Ko ne posvečamo svoje pozornosti pogovoru, ker smo zaskrbljeni zaradi drugih stvari.

Partner, otroci, Bog …

Naš odnos s partnerjem je najbolj napet, ko nas razočara njegov način, kako počne stvari in mu tega ne povemo, temveč zadržujemo v sebi. Ne želimo poslušati niti tega, kar govori, ker traja predolgo, zato poskušamo hitro končati pogovor ali spremeniti temo, tako da je to v skladu z našimi cilji.

Kdaj je napet odnos z otroki? Ko si ne vzamemo časa, da jim pojasnimo, kaj se dogaja. Ko zanje zaradi naglice samo opravljamo stvari, namesto da bi jim pokazali in jih naučili, kako naj jih opravijo sami. Ko se ne zmoremo ukvarjati z njihovim nenehnim govorjenjem in zvedavostjo, temveč želimo samo malce miru, namesto da bi jim odgovorili na vprašanje ali jih nežno preusmerili k igri, ki se jo lahko igrajo sami.


LOVING FAMILY

Preberite še:
Kako premagati nevarnosti, ki prežijo na zakon in družino?

Podobno se skrha naš odnos z Bogom, ko se izogibamo temu, da bi molili, in ko nestrpno sedimo pri maši ter čakamo, da je bo konec in bomo lahko nadaljevali življenje.

To so le nekateri od načinov, kako nestrpnost uničuje in rani naše odnose.

Za izboljšanje je potrebna vaja

Najboljša motivacija – namesto osredotočanja na to, kako škodljiva je lahko nestrpnost – je osredotočiti se na to, kako velik dar je biti potrpežljiv in osredotočen na trenutek.

Ali ni nekaj osvobajajočega, ko so ljudje v pogovoru osredotočeni samo na nas in preostali svet zanje ni pomemben? Obstajamo samo mi. Čutimo, da smo razumljeni in se počutimo ljubljene.


FILM RADOST LJUBEZNI

Preberite še:
“Danes je preprosto pomembno, da poslušamo, ne da bi sodili”

Prizadevajmo si tudi mi biti drugim taki poslušalci. Ne glede na to, kako zelo smo zaposleni, bodimo se sposobni v polnosti posvetiti človeku, ki stoji pred nami.

Nasvidenje, nestrpnež, in dobrodošel, strpen človek, ki bo druge obravnaval s spoštovanjem in časom, ki si ga tudi sam zasluži in po čemer hrepeni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


JESUS AND PETER,FISHING BOAT

Preberite še:
Vas je strah neuspeha, zavrnitve, prihodnosti?


FRIENDS,HUG,FRIENDSHIP

Preberite še:
Sestra je več kot le prijateljica, je polovica našega srca


TRAPPED IN PARADISE

Preberite še:
Neverjetna zgodba o štirih redovnicah, ujetih sredi Tihega oceana, ki jih je rešila podmornica

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.