Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Je stalni boj med dobrim in zlim resničen ali le strašenje?

web_devil_saints_temptations_snake_holy_heart_paris_godong___photononstop_ai1

Magis Center - objavljeno 16/02/19

Ljudje imamo v sebi globoko zakoreninjeno zavedanje, da boj med dobrim in zlim obstaja in da smo mi sredi tega boja

Že stoletja med narodi po vsem svetu obstajajo miti o kozmičnem boju med dobrim in zlim. Ameriški jezuit p. Robert Spitzer v svojem članku razpravlja o človekovem zavedanju o kozmičnem boju, ki je eden izmed notranjih čutov, ki govorijo o obstoju Boga.

Omenja tudi delo psihiatra Carla Junga, ki pravi, da mit o junaku v kozmičnem boju med dobrim in zlim ni le priljubljena tema v literaturi, ampak je navzoča tudi v naši podzavesti. Navaja besede J. R. R. Tolkiena:

“Izhajamo iz Boga. Miti, ki smo jih spletli mi, navkljub napakam, neizogibno odražajo droben delček resnične luči, večne resnice, ki je iz Boga.”


JAK NAUCZYĆ DZIECI MODLITWY

Preberite še:
Kaj je zadoščevanje in zakaj je to najboljši odgovor na zlo?

Kristusovo poslanstvo: bojevati se proti satanu

Ko govorimo o bitki med dobrim in zlim, je v samem središču odrešenjske zgodovine Jezusovo darovanje na križu, da bi s tem odrešil celotno človeštvo. To je nam zdaj morda jasno, a tudi ko pogledamo na Kristusovo življenje, opisano v evangeliju, vidimo, da je ta vidik svojega poslanstva vzel zelo resno.


WIERNOŚĆ MAŁŻEŃSKA

Preberite še:
Ste vedeli, da ima poročni prstan eksorcistično moč?

Kristusovo odrešenjsko poslanstvo je bilo prinesti ljudem veselo novico o tem, da je Božje kraljestvo blizu. S tem, ko je ozdravljal in izganjal hude duhove, je Božje ljudstvo osvobodil pred dejansko oblastjo demonskih sil.

Eksorcist v vsaki katoliški škofiji

Čeprav je Jezus nedvomno zmagal v bitki proti satanu, ko je umrl in vstal od mrtvih, do izganjanja hudih duhov prihaja tudi dandanes.

Leta 2004 je papež naročil, da mora imeti vsaka katoliška škofija na svetu eksorcista – duhovnika, ki je usposobljen za izganjanje hudih duhov iz ljudi.

je tako prišel v Rim na usposabljanje za eksorcista. Njegove izkušnje so bile navdih za hollywoodski film Obred (The Rite).


WOMAN,NEWSPAPER

Preberite še:
Tudi vi kar tako, malo za šalo berete horoskop?

Satan je v svetu zelo živ in učinkovito deluje, pričuje pater Thomas. Opozarja nas, da ima vsakdo, ki se ukvarja z okultizmom ali napovedovanjem prihodnosti, veliko možnosti, da pride v stik z zlimi duhovi.

Ključ do zmage nad satanovim vplivom v našem življenju

Klasični znaki obsedenosti – telesni odpor do svetega, nenavadna moč med izganjanjem samim, govorjenje neznanih jezikov, znanje o skrivnostnih stvareh, silovito popačenje udov in obraza, nenadzorovano gibanje – so zelo vznemirljivi in zelo dramatični. Eksorcizem je potreben predvsem v takih primerih obsedenosti. V vsakodnevnih okoliščinah pa zadostuje, da se obrnemo na Boga v molitvi, uporabimo blagoslovljeno vodo, v roko primemo križ ali preprosto kličemo Jezusovo ime.


JESUS,CANDLE

Preberite še:
Ime, ki ga hudič najbolj sovraži

Tožnik: moč njegovih laži

Satanovo najnevarnejše orožje – tisto, ki ne pride v hollywoodske scenarije – je vrsta laži, ki nam jih pripoveduje vsak dan.

Koliko nas je, ki smo, ko smo bili na najnižji točki, razmišljali o tem, ali nas Bog zares ljubi? Morda smo zaradi trpljenja razmišljali, ali Bog sploh obstaja, ali, če obstaja, da morda nismo dovolj dobri, da bi nas ljubil ali nam dal stvari, ki bi nas osrečile.


PRAYER

Preberite še:
10 svetopisemskih citatov, s katerimi boste poživili vaše zaupanje v Boga

To so mogočne laži, ki nas oddaljujejo od ljubečega odnosa z Bogom. P. Thomas nas spominja, da je najboljša zaščita proti zlu pristen odnos z Jezusom.

Najboljše orožje proti očetu laži

To je že stara zgodba, zgodba iz rajskega vrta. Adam in Eva sta izgubila zaupanje v Božjo dobroto. Bitka med dobrim in zlim v življenju vsakega izmed nas se začne tam, a se tam ne konča!


ROSARY

Preberite še:
Eksorcist: Tudi Slovenija ni imuna na satanizem

Najboljše orožje proti očetu laži je resnica: da je Bog poln usmiljenja in sočutja, kot je oče v priliki o izgubljenem sinu; da smo ustvarjeni po Božji podobi in imamo neskončno dostojanstvo in vrednost; da smo brezmejno ljubljeni.

Ko smo v odnosu z Jezusom in zaupamo v njegovo besedo, lahko zavrnemo satanove laži; še več, takrat se pridružimo Kristusovemu poslanstvu in druge osvobajamo teh laži in tako resnično prinašamo Božje kraljestvo v ta svet.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


WOMAN FEAR

Preberite še:
Kako zaznati prve znake nasilja v zvezi?


MARIJA CELINA HREN

Preberite še:
Sestra Celina Hren: od pevke šansonov in misijonarke v Afriki do klarise v Turnišču


PREŠEREN DAY

Preberite še:
Prosto po … Prešernu: Kako slavni verzi zvenijo v slovenskih narečjih

Tags:
hudič
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.