Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Hotel ga je ubiti, odšel je spreobrnjen

MOUSSA DIABATA

AID TO THE CHURCH IN NEED

Marjan Pogačnik - objavljeno 17/02/19

Malijec Moussa Diabata se je h krščanskemu sošolcu odpravil z orožjem, a je od njega odšel "razorožen"

“Med tretjim in šestim letom sem se na pamet naučil Koran,” pove Moussa Diabata. Mož, ki si tako kot njegovo berbersko ljudstvo Tuaregov glavo zavija v turban, je odrasel v zelo številni družini radikalnih sunitskih muslimanov v saharskem predelu Malija.

Besede, ki mu niso pustile spati

Na študij je odšel v glavno mesto Bamako. Leta 1994 je izvedel, da se je sošolec na fakulteti spreobrnil v krščanstvo, potem ko je ob zastonjski skrbi katoliških redovnic pozdravil tuberkulozo, ki ga je pestila. Moussa, ki mu je bilo takrat še ime Mohamed, je verjel, da odrešenje lahko doseže na dva načina: tako, da sodeluje v džihadu ali ubije brezverca. Če bi ubil sošolca, bi po takratnem prepričanju rešil svojo dušo, pomagal pa tudi njegovi družini, ki je zaradi spreobrnjenja hotela njegovo smrt. Da mu bo vzel življenje, se je oborožen odpravil v bolnišnico.


LAWRENCE LEW

Preberite še:
Fotografija, ki jo je napravil, je pripeljala do spreobrnjenja

Ko se je znašel pred njim, mu je sošolec rekel:  “Vem, zakaj si tu. Vem, da si me prišel ubit. Toda pred tem ti hočem nekaj povedati.” Moussa ga je poslušal.  “Rekel mi je, da me ima Jezus rad. Ta beseda, ‘Jezus te ima rad’, me je pretresla,” je povedal. Mladi spreobrnjenec je izžareval neverjeten mir.  “Nikoli nisem videl nikogar, ki bi ostal tako trden tudi pred grožnjo smrti. Imel sem vtis, da sem mu s tem, ko sem mu rekel, da bo umrl, naredil uslugo.” Od njega je odšel popolnoma zmeden.


HAND

Preberite še:
Ta priljubljena molitev za mir lahko spremeni človekovo srce

Ponoči mu mladeničeve besede  “Jezus te ima rad” niso dale spati. Odločil se je, da ga ne bo ubil. Tudi sam je hotel postati kristjan. Verjel je, da ga bodo domači razumeli, in se zaupal stricu, pri katerem je stanoval. Ta mu je predlagal, da se o tem pogovori s starši, in ko je Moussa odšel v puščavo, je o njegovem spreobrnjenju obvestil sorodnike.

Ultimat

Ko se je Moussa vrnil domov, so ga domači sprejeli zelo hladno.  “Hoteli so zvedeti ime tistega, ki mi je govoril o Jezusu. Potem so me vprašali, koliko mi je Cerkev plačala za to, da se spreobrnem. Mislili so, da je Vatikan poslal denar muslimanom, da se spreobrnejo. Pripravljeni so bili prodati kamelo, da bi me odplačali!”


ST JOSEPH,STATUE

Preberite še:
Mogočna molitev k sv. Jožefu za spreobrnjenje družinskega člana

Molčal je. Slekli so ga in ga zvezali, potem pa se znesli nad njim. Postavili so mu ultimat: do petka naj se vrne v islam, sicer ga bodo ubili. Ni odgovoril. Bratranec, ki mu je bilo jasno, da si do petka ne bo premislil, je v četrtek prišel k njemu in ga odvezal. “Rekel mi je, naj grem in naj ne kampiram ob cesti. Dal mi je hlače in srajco in sem pobegnil.”


VAEL NATASA HANUNA

Preberite še:
Musliman, ki je bil nekoč ministrant, o srečnem zakonu s katoličanko

V Bamaku se je vrnil na fakulteto. Po nekaj dneh se mu je približal nekdo s kartico in ga povabil na švicarski konzulat, a ga je presenečeni Moussa zavrnil. Dva dni zatem so s konzulata ponj poslali šoferja; tokrat je popustil, saj so mu rekli, da je njegov stric že na poti, da ga ubije, in naj zato zaprosi za azil. Še danes ne ve, kako so izvedeli za njegovo zgodbo. Moussa je sklenil, da je zaradi varnosti bolje, da zapusti Mali. Na konzulatu so mu izdelali potni list. “Odstranili so ime Mohamed in namesto njega zapisali Moussa, kar pomeni Mojzes, zapuščeni otrok, rešen iz vode. Dodali so tudi ime Diabate, kar v Maliju pomeni glasnik miru.

Ljubezen večja od razlik

Moussa je tri leta preživel v neki švicarski družini in bil krščen. Študiral je in diplomiral iz pedagogike, se vrnil v varnejši predel Malija blizu Mavretanije in začel delati kot javni uslužbenec. V skladu z običajem, da prvo plačo nameniš materi, ji je po pošti poslal denar. V odgovor je prejel pismo z vrnjenim denarjem in zapisom, da od spreobrnjenja zanjo ne obstaja več. Z družino odtlej nima več stikov. Leta 2012 so radikalni islamisti napredovali proti jugu, kar je pomenilo začetek vojne v Maliju. Številna veleposlaništva so zapustila državo. Moussa je moral znova bežati, najprej v Senegal, zatem so mu azil ponudili v Braziliji. Tam je kot prostovoljec začel delati za Karitas in ustanovil nevladno organizacijo Usmiljeni Samarijan, ki sprejema begunce z vsega sveta ter jim pomaga s hrano ter z jezikovnimi in drugimi tečaji. Povezan je z organizacijo Cerkev v stiski, v okviru katere pričuje o svoji izkušnji.


POISON

Preberite še:
Je vaša vera strupena? Ste politični ali farizejski katoličan?

Moussa je katoličan, vendar pravi, da se mu je po spreobrnjenju zdelo nenavadno, da je v krščanstvu toliko različnih struj. “Preganjani smo, ker smo kristjani, in ne, ker smo katoličani ali protestanti. Nevladna organizacija pomaga tudi muslimanom; zame je to tako, kot da bi skrbel za lastne starše. Moja ljubezen do ljudi je večja od razlik med njimi.”


Asia Bibi

Preberite še:
Kdo je je Asia, kristjanka, ki je bila skoraj desetletje obsojena na smrtno kazen

Ko je za francoski tednik Famille Chrétienne končeval svojo neverjetno pripoved, je mož v turbanu ponovil besedo, ki ga zasleduje vse od spreobrnjenja: “Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj.” (Mt 16,24)

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 68, št. 5.


FRIENDS,HUG,FRIENDSHIP

Preberite še:
Sestra je več kot le prijateljica, je polovica našega srca


AGNIESZKA PISULA

Preberite še:
Smrt zdravnice in matere štirih otrok, iz katere se je rodilo življenje


anja rajter

Preberite še:
Samska na praznik zaljubljencev? “Na silo ne bom z nekom”

Tags:
spreobrnjenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.