Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Ste nevoščljivi drugim parom, ker na FB neprestano objavljajo “zaljubljene” fotke?

HEART

Wyatt Fisher-(CC BY-SA 2.0)

Tina Martinec Selan - objavljeno 19/02/19

Zakaj ne moremo soditi, koliko se ima par rad, na podlagi njunih socialnih omrežij

Pred časom sem spoznala par, ki je imel res čudovit odnos. Na svojih Instagram profilih sta vsak konec tedna objavila fotografijo iz druge restavracije ali potepa na lepše. Redno sta drug drugemu “lepila” zanimive, romantične ali smešne sličice na Facebook profil. Na njen Facebook profil je on enkrat, morda je bilo ravno valentinovo ali pa njuna obletnica, ne spomnim se, pod slikico res prisrčnega medvedka napisal nekaj v slogu: “Ti, moja ljubezen, si nekaj najboljšega, kar se mi je kdaj zgodilo.”

Ko par intimo svojo na ogled postavi

Ljubezenska izjava na mestu, sem si mislila, kako lepo! Zame sicer je morda malce bahavo ali vsaj nelogično izkazovati svoja najgloblja čustva takole vsem na očeh – pač nekaj, česar sama ne počnem, saj svojo intimo rada ohranjam zase. Ampak razumem, da smo ljudje različni in da so prav taki tudi naši izrazi naklonjenosti. Skratka, imela sem ju za popoln par. Mogoče ne čisto popoln, saj se zavedam, da ima vsak odnos svoje probleme, ampak zagotovo pa blizu tega.


ŚWIĘCI LUDWIK I ZELIA MARTIN

Preberite še:
Ljubezen na prvi pogled: kako sta se zaljubila sveta Ludvik in Zelija Martin

Zelo me je presenetilo, celo užalostilo, ko sem nekaj mesecev zatem od prijateljice izvedela, da se je ta par ločil. Nisem mogla verjeti, da prav slišim. “Onadva?? Ločila? Nemogoče! Pa tako lep par sta bila. Vedno sta se držala za roke. Celo javno sta si pisala mini ljubezenska pisma in lepila srčkaste smeške ter všečke vse naokrog.” Očitno le ni bilo vse tako čudovito in popolno, kot sta skušala prepričati na svojih socialnih profilih. Prepričati koga, pravzaprav? Druge? Sebe?

Realnost je bolj kompleksna od všečka na Facebooku

Ali sploh lahko kdaj presojamo kakovost nekega odnosa na podlagi všečkov, komentarjev in drugih oblik angažiranosti, ki si jih medsebojno podeljujeta dva vpletena? Mislim, da nikakor ne. Nikoli ne moremo vedeti, kaj se v resnici dogaja v nekem zakonu – slabega ali dobrega. Socialna omrežja so konec koncev javna in vidna vsem (čeprav si kdaj pa kdaj delamo utvaro, da imamo zaklenjene profile in zato mislimo, da je komu kaj skrito), vsem na očeh.


COUPLE

Preberite še:
Ste srečni le, če je tudi vaš partner srečen? Preberite tole

Obrazi, ki jih ljudje kažejo ali kažemo v javnosti, pa niso vedno iskreni. Niso vedno enaki tistim, ki jih imamo doma, v družbi najožjih sorodnikov in prijateljev. Nihče ne objavi fotografije ogromnega kupa umazanega perila, nihče ne objavi svojega objokanega obraza po res velikem prepiru. Taka je pač narava socialnih omrežij, gre za skrbno urejene in izbrane izseke iz našega življenja. Ne prikazujejo pa realnosti, vsaj ne v vsej njeni kompleksnosti in globini.

Povej mi, koliko srčkov mi daš, in povem ti, koliko te ljubim

Odnosa ali zakona dveh ljudi zato nikakor ne moremo presojati na podlagi tega, kar kažeta na socialnih omrežjih. Včasih se par lahko kaže kot popoln, ljubeč, sami poljubi in srčki so ju, pač po logiki: “Če nisi dal na Instagram ali Facebook, se ni zgodilo.” Pa se potem izkaže, da je bila vse skupaj samo maska, predstava za publiko. In obratno seveda. Par, ki se ne hvalisa z romantičnimi selfiji v dvoje ali ki ohranja svoje profile relativno nezanimive, ni nujno tudi v praksi zdolgočasen in naveličan.


PHONE TAKING PHOTO

Preberite še:
6 pasti na socialnih omrežjih, ki škodujejo vašemu zakonu

Obstajajo tudi “čudaki”, ki sploh nimajo profilov na socialnih omrežjih. Verjetno so dokaj redki, ampak z enim takih sem poročena. Ne le, da mu ne bi padlo na kraj pameti, da bi mi tam (ali pravzaprav kjerkoli v javnosti) izkazoval svojo ljubezen in naklonjenost. Še več, moj mož sploh nima profila na Facebooku, Twitterju ali Instagramu.

Kaj bi torej lahko o najinem odnosu sklepali na podlagi tega? Povem vam, da čisto nič in edino tako se ne bi zmotili.


avgustin irena maucec

Preberite še:
Skoraj 25 let ob strani nepokretni ženi: “Nikoli nisem razmišljal, da bi živel drugače”


CHILD TABLET

Preberite še:
Starši, veste, kaj pomeni pravilo 3-6-9-12?


MAN,FLOWERS,DATE

Preberite še:
Moški, ali veste, da obstaja čas, ko ni pametno ženski kupovati rož?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.