Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj Bog dopušča skušnjave?

POKUSA

Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 21/02/19

Božja pota zagotovo niso naša pota

Ko si prizadevamo, da bi bili boljši, nas lahko zaslepi huda skušnjava. Včasih se ji je težko izogniti in morda se bomo celo vdali grešnim strastem. V tistem trenutku bomo morda vprašali Boga: “Zakaj dopuščaš takšne skušnjave? Pa tako blizu zglednemu življenju sem bil!”

Bog dopušča skušnjave zaradi naše prevzetnosti

Italijanski duhovnik Lorenzo Scupoli v svoji knjigi z naslovom Il combattimento spirituale (Duhovni boj) pojasnjuje, zakaj Bog dopušča skušnjave. Scupoli piše: “Po naravi smo prevzetni, drzni in se zavedamo muhavosti svojih čutnih potreb. Zato smo si sposobni nenehno laskati in se cenimo onkraj vseh razumnih meja. Takšna predrznost je tako velika ovira za naš duhovni napredek, da nas že najmanjši madež ovira pri doseganju resnične popolnosti.”


LOVE

Preberite še:
Bi radi izgubili svojo vero? Osredotočite se na greh

Skušnjava nas naredi ponižnejše

Ko Bog prepozna takšno prevzetnost, pojasnjuje Scupoli, dovoli skušnjavi, da nas naredi ponižnejše in nas spomni, kako se moramo zanašati na Boga. Scupoli navede primer apostolov Petra in Pavla.

Ali ni Bog nekoč rešil negotovega Petra, ko mu je dopustil, da Ga apostol zataji in priseže, da Ga ne pozna? Ali ni Petru omogočil, da je sam spoznal svojo zmoto in se znebil svoje predrznosti? Ali ni podobno storil s sv. Pavlom? Da bi ga obvaroval pred zahrbtno pregreho in mu preprečil, da bi zlorabil vzvišeno razodetje, ki mu je bilo zaupano, je dopustil, da ga je nadležna skušnjava nenehno opominjala na njegovo šibkost.

Preizkušnja svoje vere v Boga

Bog navsezadnje takšne skušnjave dopušča v naše dobro. To ne pomeni, da bi se morali skušnjavi vdati, temveč se ji moramo upreti z vso močjo ter jo razumeti kot preizkušnjo svoje vere v Boga. Njegova pota so pogosto skrivnostna in zagotovo niso naša pota. Bog nam lahko iz zla prinese veliko dobrega: največji zgled za to je križanje Jezusa.
Preberite še:
Je vraževerje za Cerkev greh?

Pomembno je, da v Božjih očeh vedno ostanemo ponižni, si priznamo svoje šibkosti in trdno zaupamo v Njegovo milost. Bog bi moral biti naša skala in naša moč v času preizkušenj in čeprav dopušča, da nas hudič hudo preizkuša, to počne zato, da bi napredovali na poti proti popolnosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
Zgodba človeka, “obsojenega na smrt”


SLEEPING

Preberite še:
5 nasvetov za boljši spanec


HUG

Preberite še:
Zakaj nekomu več pomeni pohvala kot dragoceno darilo?

Tags:
hudičosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.