Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Zakaj preprosto moramo iti s prijateljicami na kavo

WOMEN CHATTING OVER COFFEE

Shutterstock

Calah Alexander - objavljeno 21/02/19

Raziskava je pokazala, da čas, preživet z dobrimi prijateljicami, ni luksuz, ampak potreba

V preteklem tednu so me tri različne prijateljice vprašale, ali imam čas, da bi šla z njimi ven. Brez posebnega razloga, samo zato, da bi skupaj preživele nekaj časa. Morala sem jim povedati, da ta teden nimam časa, ker imam zaradi celih sedmih tednov, ko so imeli moji otroci različne zimske viroze, popolnoma razsut urnik. Obljubila sem jim, da bom ob koncu tedna pregledala svoj koledar in si rezervirala čas prihodnji teden.


WOMEN CHATTING

Preberite še:
Kako lahko po več letih premora obnovimo prijateljstvo

Na žalost že kar nekaj časa tako odgovarjam svojim prijateljicam. In čeprav drži, da nimam časa, da bi šla ven, mi postaja jasno, da to ni v redu – niti za moje prijateljice niti zame. Bolni otroci in gora dela so del življenja in tistega časa, ko se bo življenje toliko umirilo, da bom imela neskončne ure prostega časa, ki jih bom lahko porabila po mili volji, ne bo nikoli … vsaj ne, dokler moji otroci ne bodo odrasli. A tudi prijateljstvo je del življenja – ali bi vsaj moralo biti.

Pogovor s prijateljicami koristno vpliva na zdravje in dobro počutje

Robin Dunbar, psiholog in vodja raziskave, ki so jo izvedli na oxfordski univerzi, je za kanadski časnik The Vancouver Sun povedal, da je preživljanje časa s prijateljicami bistvenega pomena za zdravje na splošno in dobro počutje žensk. Nekatere izmed koristi za zdravje so: hitrejše okrevanje po bolezni, močnejši imunski sistem in nižja stopnja anksioznosti, zaradi česar je splošno počutje žensk boljše.


HAPPY WOMAN

Preberite še:
Nova raziskava razkriva, kaj določa dolgo in srečno življenje

“Raziskava kaže, da morajo ženske – verjetno bolj kot moški – skrbeti za te vezi. To poveča raven serotonina in oksitocina, hormonov sreče,” pravi Alisa Ruby Bash, zakonska in družinska terapevtka. Študija na univerzi v Stanfordu to potrjuje, študija na UCLA pa kaže na to, da v času stiske ženske nimajo le želje po tem, da bi se borile ali zbežale, ampak se v njih sprošča tudi oksitocin.

V času stresa je potreba po pogovoru zelo močna

Tega, da se v ženskah v času stresa sprošča oksitocin, nisem vedela, je pa vsekakor logično. Kadar imam naporna obdobja, se vedno želim s kom pogovarjati – s prijateljico, družinskim članom, celo z naključnim mimoidočim na ulici.


COLLEGE,STUDENTS

Preberite še:
8 preprostih načinov, kako biti bolj optimističen

V dolgih in samotnih letih, ko so bili moji otroci še majhni, sem si včasih obupno želela pogovora z odraslo osebo. Zdaj, ko so moji otroci že večji in hodim v službo, je ta obup zbledel. A želja, da bi čas preživljala s svojimi prijateljicami, je vedno navzoča; še posebej pa je močna, ko je raven stresa visoka.


HUG

Preberite še:
Zakaj nekomu več pomeni pohvala kot dragoceno darilo?

Vedno se mi je zdelo, da je to slabost, nekakšna značajska pomanjkljivost, ki dokazuje, da nisem dovolj čustveno stabilna, da bi se sama spopadla s težkimi stvarmi. Navkljub vsem znanstvenim raziskavam, ki sem jih prebrala o pomembnosti prijateljstva, sem bila globoko v sebi prepričana, da je nekako pomilovanja vredno, če se človek počuti osamljen.

Še danes pokličite svojo dobro prijateljico!

Zame je bilo resnično osvobajajoče, ko sem spoznala, da ne gre le za občutek, ampak za biološko pogojen odziv na stres. Ni mi treba več skrivoma razmišljati, ali sem čustvena zguba, ker si zares želim poklicati svojo prijateljico in iti z njo na kavo, namesto da bi odkljukala naslednjih pet alinej na seznamu stvari, ki jih moram še narediti.

Še več, ni potrebe, da bi se počutila krivo, ko jo pokličem. Tistih pet stvari ni bolj pomembnih od mojega zdravja. V resnici jih bom verjetno opravila bolje in učinkoviteje po enournem pogovoru ob kavi s prijateljico.

Zdaj pa mi, prosim, oprostite. Telefonirati moram. Pravzaprav trikrat.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


KATARINA ŽAGAR IN MAJA KOS

Preberite še:
Med koroškimi Slovenci: “Na povsem nov način vzpostavljam svoj odnos do slovenščine”


POPE FRANCIS GENERAL AUDIENCE

Preberite še:
Molite to kratko molitev za svojega škofa


CELEBRITY

Preberite še:
Kdo so igralci, ki so se za oskarja zahvalili Bogu

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.