Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 26. februarja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj se lahko naučim iz svojih napak?

FRUSTRATION

Vmaslova - Shutterstock

Javier Fiz Pérez - objavljeno 22/02/19

Včasih je sicer težko dojeti, vendar osebno lahko bolj zrastemo, če odkrijemo nauk, ki se skriva za našimi napakami

Življenje nam postreže z različnimi priložnostmi, ob katerih lahko neprestano rastemo in se kot posamezniki razvijamo. Največ takih priložnosti najdemo ravno ob napakah, ki jih zagrešimo.

Neuspehi so pozitivni

Vsak neuspeh skriva v sebi lekcijo, ki se je lahko naučimo. Odkrijemo lahko, na primer, da obstaja boljši način, na katerega lahko nekaj naredimo. Če mislimo na to, bomo drugič zagotovo ravnali bolje. Če komu še nikoli ni spodletelo, je to zato, ker še nikoli ni poskušal preseči izzivov.


JESUS AND PETER,FISHING BOAT

Preberite še:
Vas je strah neuspeha, zavrnitve, prihodnosti?

Ne bojte se, da bi se zmotili

Če smo pozorni na tisto, kar se nam je zgodilo, bomo vedno znova našli boljše načine, kako priti do naših ciljev. Še vedno je bilo v ozadju vsakega uspeha pred zmago veliko napak in bojev.

Naučite si odpustiti

Nehajte se obtoževati za pretekle napake. Če ste v preteklosti naredili nekaj, za kar se kesate, se iz tega poskusite kaj naučiti in pojdite naprej. Občutek krivde postane negativen, če nam prepreči, da se naučimo potrebne lekcije in da bi potem šli naprej. Zavedajte se, da ste tisto, za kar se danes kesate, takrat naredili tako zato, ker v tisti situaciji niste mogli storiti drugače. Do danes ste se iz tega že nekaj naučili in drugič boste lahko naredili bolje.


FORGIVNESS

Preberite še:
Zakaj tako težko prosimo odpuščanja?

Nasveti, kako se iz napak iz preteklosti lahko kaj naučimo:

Kar ste se naučili, uporabite sebi v prid

Če ste se ob napaki naučili lekcije, jo izkoristite in jo uporabite v praksi. Obrnite to sebi v prid. Ko se boste naslednjič znašli v podobni situaciji, se boste s predhodno pridobljenimi izkušnjami znašli in se bolje rešili iz situacije.

Živite v sedanjem trenutku

Veliko je ljudi, ki sebe prav mučijo zaradi preteklih zadev in se stalno spominjajo zagrešene napake. To jim onemogoča, da bi uživali sedanjost. Kajti resnično pomemben je biti tukaj in zdaj.


SAD LONELY GIRL

Preberite še:
Besede iz Svetega pisma za trenutke, ko se počutite osamljene

Premislite, preden delujete

Če spoznate, da vam vedno znova spodleti ob isti napaki, kljub temu da ste se iz teh ponavljajočih se napak že nekaj naučili, potem se verjetno odzivate impulzivno. Pomnite, da je potrebno v večini okoliščin razmisliti, preden se odločimo, kajti s tem se izognemo delovanju na podlagi impulzov.


bostjan kmet

Preberite še:
“Oče mi je pustil, da sem naredil napake. A mi jih je nato tudi odpustil”

Učiti se iz svojih napak pomeni predvsem to, da znamo sebi odpustiti za napake iz preteklosti. Vsako izkušnjo lahko preobrazimo v pozitivno, če znamo odkriti, kaj nas poskuša naučiti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.


Michelle

Preberite še:
10 dni po splavu so zaslišali srčni utrip


RENATA MEDVED ŠERTEL AND HUSBAND

Preberite še:
“Vsak večer si vzameva trenutek zase in drug drugemu poveva, za kaj sva hvaležna”


YOUNG MAN,STRESSED

Preberite še:
9 nasvetov za obvladovanje tesnobe

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.