Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Skavtstvo pusti pečat za vse življenje”

JERNEJ GAČNIKAR

OSEBNI ARHIV

Urška Kolenc - objavljeno 23/02/19

Navdušeni fenek obžaluje, da se skavtom ni pridružil že prej

Ljubezen do narave in živali Jerneja Gačnikarja spremlja že od otroštva, kar je botrovalo tudi k njegovi odločitvi za študij veterine. V Ljubljani z zborom MPP prepeva pri študentskih mašah, ob koncih tedna pa si nadene skavtsko rutico in skupaj s še štirimi skavti postane voditelj čete v stegu Celje 2.

Pri katerih letih in s kakšnim namenom ste se pridružili skavtom?
K skavtom sem prišel pri 17 letih, v tretjem letniku srednje šole. Moja takratna punca je bila skavtinja in v bistvu sem zanje izvedel prek nje in njenih prijateljev.

Na začetku sem imel odpor oz. strah pred novim. Skavti so bili takrat zame nekaj, kar sem želel izkusiti, hkrati pa sem na glas govoril, da to ni zame. Tako da sem v primerjavi s tistimi, ki so se pridružili že pri osmih letih, prišel precej pozno.

JERNEJ GAČNIKAR
OSEBNI ARHIV

Želel sem izkusiti nekaj novega in drugačnega, zelo rad imam naravo, živali, rad se družim. To je bila neka stvar, ki me je potegnila noter.

Kako je potekalo prvo srečanje?
K skavtom sem prišel sredi skavtskega leta, in sicer v najstarejšo skupino – klan. No, starejši so samo voditelji. Takrat so ravno imeli tečaj intenzivnega treninga Focus 25. Vsi smo se potili. In so me še hecali, da če preživim to srečanje, potem bom ostal. To je bilo eno od zabavnih srečanj.

Kakšno je vaše skavtsko ime in kako ste ga dobili?
Skavtsko ime ponavadi dobijo vsi v četi. Ime ti izberejo tisti, ki so skupaj s tabo v vodu. Jaz sem prišel v klan, ki se je imenoval Klan samih zvezd. V tistem obdobju sem bil zelo navdušen nad puščavsko lisico, fenekom, zato so mi dali ime Navdušeni fenek. Ta ima velika ušesa in v tem sva si kar podobna. 😊

Navdušeni pa zaradi tega, ker so se mi, ker sem se jim pridružil pozno, vse stvari, ki sem jih tam videl, zdele noro fascinantne. Že samo kuhanje na malem gorilniku. Karkoli je bilo, sem bil zelo zagret. Želel sem doživeti vse, ker sem hotel nadomestiti čas, ki ga pri njih prej nisem doživel.


MOM,KIDS,MOTHERHOOD

Preberite še:
Zakaj starši nenehno mešamo imena svojih otrok

Torej obžalujete, da se jim niste pridružili že prej?
Ja, mi je malce žal. Ko si skavt, si lahko najprej predstavljaš tabor. Deset dni, postaviš si šotore, skoplješ si stranišče, kuhaš si … žal mi je, da nisem imel te izkušnje čete. Zaradi tega, da bi to dejansko videl skozi oči udeleženca. Imel sem srečo, da sem sedaj voditelj v četi, tudi malo preko TZV-ja (Tečaj za vodnike), Taborne šole … ampak je drugače. Kot voditelj doživljaš drugače, kot bi prej kot otrok. Nimam lastne izkušnje o tem, kako se zdaj moji varovanci počutijo v četi, kaj potrebujejo, kaj bi si želeli.

JERNEJ GAČNIKAR
OSEBNI ARHIV

Katere pa so tri stvari, ki so vam pri skavtih najbolj všeč?
Zagotovo narava, igra in druženje. Skavti so mi všeč zaradi tega, ker so več kot krožek. Znotraj tega so dejavnosti, krožki, aktivnosti, kjer se igraš, ustvarjaš, kjer se pogovarjaš … so vse v enem. Od tega, da greš v naravo, da ustvarjaš, prisostvuješ pri skavtskih igrah.

Kako pa vse to povezujete z vero?
V taborni šoli je duhovni asistent zelo dobro povedal, kaj je vera pri skavtih. Dejansko ni vera samo en del skavtov. Skavti so veščine, druženje, šport, vzgoja in vera. Predvsem vera in vzgoja sta prepleteni. Tako kot malta med opekami. Imaš aktivnosti in dejavnosti ter vero, ki se prepleta čez vse.

Že celotna metoda skavtske vzgoje temelji na katoliških vrednotah: iskrenost, poštenost, pomoč bližnjim, čut do človeka. Skavtske maše in kateheze so samo dodana vrednost. V bistvu pa skušamo vero približati na 100 načinov: z naravo, z lepoto jutra, s tem, da nekomu pomagaš, da se žrtvuješ, da znaš potrpeti, da se potrudiš, da znaš nekoga sprejeti.

Na kakšen način vas je skavtstvo spremenilo?
Težko rečem, da me je spremenilo, ker so spremembe mišljene kot nekaj dramatičnega. 😊 Skavti so mi dali predvsem to, da v določenih situacijah skušam odreagirati drugače oz. da znam iz težkih situacij potegniti čim več. Da se znajdem. V mislih imam tudi misel nekoga, ki je rekel, da se bo pri skavtih že vse uredilo. Kdaj zaradi slabega vremena ne naredimo tako, kot smo si začrtali, ampak speljemo drugače. In na koncu je še vedno fajn.
Preberite še:
Kaj nam je sveto? Življenje, družina, narava, moč?

Izoblikovali so me s tem, da ne obupam tako hitro. Da se skušam umiriti, na stvar pogledati drugače. In si dopovedati, da res ni potrebno zganjati panike. Naučilo me je ohraniti trezno in mirno glavo. Ustanovitelj skavtov B. P. Powell je nekoč rekel nekako takole: “Prisilite se, da v trenutkih zmede ostanete mirni in ne izgubite glave. Pomislite, kaj bi bilo najbolje storiti, in storite to takoj!”

Ste v teh letih kdaj razmišljali, da bi odnehali?
Mogoče edino takrat, ko sem na prvem zimovanju pozabil kruh in so bili vsi jezni name. (smeh) Na prvem zimovanju smo imeli namen spati v neki koči. A nismo šli, ker je bila v slabem stanju. Tja smo se peljali z vlakom. Moja edina naloga je bila, da nesem vrečo kruha.

Ko smo prišli na vlak, smo odložili stvari. Ko je bila naša postaja, popakiram stvari, si oblečem bundo, oprtam velik nahrbtnik, poln stvari, ker ko greš prvič, itak ne veš, koliko vzeti. Nekaj časa že hodimo, potem pa nekdo vpraša: “Kje pa je kruh?” In sem rekel, da na poti za Ptuj. Potem nam je pa klanovec tam, kjer smo prenočili, spekel svež kruh. Najverjetneje je bilo malo slabe volje, ampak se je uredilo.


SCOUTS

Preberite še:
Pozor, skavti na cesti!

Kot udeleženec nisem nikoli razmišljal, da bi odnehal. Edina sprememba je bila, ko sem se vpisal na faks. Ampak nikoli ni bilo kritično. Včasih se mi je zelo težko spraviti na kak izhod. In razmišljam, da bo šlo deset dni za to, medtem ko so drugi doma in imajo prosto. Potem pa sem tam in je tako super, da sem vedno vesel, ker sem šel.

Kje dobi informacije nekdo, ki se skavtom želi pridružiti pozneje in kakšno je vaše povabilo vsem, da se vam pridružijo?
Najlažji način je, da gre tja, kjer je skavte videl. Definitivno je veliko boljše, če vpraša nekoga, ki se spozna, ker je vseeno veliko stvari, ki jih lahko bolje doživiš, kot pa če jih samo nekje prebereš. Tisto, kar ti nekdo pove iz izkušenj, je vredno največ, vsaj meni.


GENEROUS WOMAN

Preberite še:
5 lekcij starejših ljudi o tem, kako ostati mladosten

Če se dotaknemo internetnega sveta, pa imamo zelo dobro spletno stran Skavti.si, kjer dobi vse informacije. To je primerno tudi za vse starše, sorodnike, ki bi nekoga radi usmerili k skavtom pa si ne upajo vprašati. Informacije pa imajo tudi lokalni stegi.

Vsak, ki ga to vsaj malo zanima, je vabljen, da se nam pridruži. Lahko je to samo ena stvar. Naj pride vsaj okusit, ker to pusti pečat za vse življenje. Pri skavtih se lahko najde prav vsak, saj so tako razgibana stvar, da težko rečeš, da ima nekdo take interese, da jih pri njih ne bi mogel živeti.


CELEBRITY

Preberite še:
Kdo so igralci, ki so se za oskarja zahvalili Bogu


HERB GARDEN

Preberite še:
9 zdravilnih zelišč, dišavnic in sadežev naravnost iz Svetega pisma
Preberite še:
Je stalni boj med dobrim in zlim resničen ali le strašenje?

Tags:
skavti
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.