Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj moški tako obupno potrebujejo spoštovanje – in kaj se zgodi, ko ga dobijo

HOME

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 23/02/19

Morda še niste brali Svetega pisma s tega vidika, a ta knjiga je zakladnica nasvetov za zakonsko življenje

Če pozorno prebiramo nekatere odlomke Svetega pisma, se nam razjasnijo mnogi vidiki odnosa moški – ženska, saj je v njem pravzaprav že vse zapisano. Od nas pa je odvisno, ali napisane “nasvete” tudi upoštevamo.

“Moškega in žensko je ustvaril”

Kar takoj na začetku Stare zaveze, v Prvi Mojzesovi knjigi, piše: “Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moškega in žensko je ustvaril.” (1 Mz 1,27) Poleg očitnega, da je namreč človek ustvarjen po podobi Boga, moramo v tem stavku razumeti tudi poudarek, da je Bog ustvaril moškega in žensko, torej dva, med seboj različna človeka.


HEART

Preberite še:
Ste nevoščljivi drugim parom, ker na FB neprestano objavljajo “zaljubljene” fotke?

Logično iz tega sledi, da moški in ženske ne razmišljamo, ne reagiramo in ne čustvujemo enako. Razlikujemo se tudi v dojemanju tega, kaj za koga pomeni ljubezen. Avtor knjige Ljubezen in spoštovanje, dr. Emerson Eggerichs, je med prebiranjem Svetega pisma in svetovanjem številnim parom kot pastor in zakonski svetovalec, spoznal nekaj pomembnih resnic o zakonskem odnosu.

Najpomembnejše spoznanje izmed vseh je zanj vrstica iz Pisma apostola Pavla Efežanom: “Zato naj tudi vsak med vami tako ljubi svojo ženo kakor sebe, žena pa naj spoštuje moža.” (Ef 5,33)

Kaj pomeni ljubiti in kaj spoštovati?

Možem torej Pavel svetuje, naj ljubijo svojo ženo (kakor sebe), ženam pa, naj spoštujejo moža. Če se poglobimo v razumevanje teh besed in v naravo moških in žensk, lahko vidimo, kako pronicljiv in celo revolucionaren je ta nasvet. Za moške je najgloblja potreba, ki je v njih, potreba po tem, da bi bili spoštovani in cenjeni – in to najbolj od njihove žene, ki jim je najpomembnejša oseba na svetu.


HUG

Preberite še:
Zakaj nekomu več pomeni pohvala kot dragoceno darilo?

Zavedanje, da jih žena spoštuje ter ceni vse, kar naredijo za dom, družino in zanjo, je za moža celo bolj pomembno kot ljubezen. In za ženske? Zanje je najgloblja potreba to, da bi bile ljubljene, zato tako hrepenijo po vidnih in besednih izrazih ljubezni od svojih mož (ki pa jih slednji pogosto neradi izražajo).

Kaj pa če vam spoštovanje lahko reši zakon?

Eggerichs v knjigi na čudovit in zelo podroben način razlaga, kako pomembno je, da v odnosu razumemo najglobljo potrebo svojega partnerja in mu damo tisto, kar najbolj potrebuje. Eggerichs pravi, da ženino priznanje možu, kako ga spoštuje in ceni, lahko naredi velik premik k temu, da se njun odnos bistveno izboljša in spremeni. Seveda to ne bo zamah s čarobno paličico, ki bi mahoma rešil prav vsako vašo težavo, bo pa pomemben začetek in temelj izboljšanja odnosa.


WOMEN,FRIENDS,FIGHT

Preberite še:
Slaba navada, ki lahko uniči vsak odnos

Spoštovanje je v jeziku moških največji znak ljubezni

Ko bo mož od žene dobil potrditev svojega globokega hrepenenja po časti, priznanju in spoštovanju, ga bo to potrdilo v njegovi moškosti. Moški so namreč ustvarjeni tako, da želijo ustvarjati, osvajati (mišljeno v smislu službenih, športnih in drugih izzivov), se “boriti”, izkazovati zvestobo.
Preberite še:
Ne znate sprejeti pohvale? Tu je nasvet

V moškem svetu je občutek cenjenja nekaj, kar jim da največjo potrditev, samozavest in pohvalo. Dva moška prijatelja si med seboj nikoli ne bosta rekla: “Kolega, veliko mi pomeniš, rad te imam,” (si pa na ta način izpovejo prijateljstvo ženske), temveč bo zanju največji kompliment, če ga bo prijatelj udaril po ramenu in rekel: “Bravo, čestitam, tole si odlično izpeljal. Res cenim, kar si naredil tamle.”

Spoštovati moža pomeni izpolnjevati Božjo voljo

“Zakaj bi možu povedala, da ga cenim? Saj me ne ljubi dovolj,” si morda mislite. Svojega moža ste sprejele in se z njim poročile v veri, da vam ga je poslal Bog. Prav njega, prav takšnega kot je, je namenil prav vam. Poklicane smo, da tudi v veri sprejemamo svoj zakon in v veri delamo z našimi možmi tako, kot nam zapoveduje Bog. Ne pozabite: “Zato naj tudi vsak med vami tako ljubi svojo ženo kakor sebe, žena pa naj spoštuje moža.” (Ef 5,33)


COUPLE TALKING

Preberite še:
Kdaj je dobro zakonu nuditi posebno pozornost in zaščito?

Najbolj zanimivo pa je, da bo možu ženino priznanje, da ga spoštuje in ceni, dalo velikanski zagon in polet, da jo globoko ljubi in ji svojo ljubezen tudi prizna oziroma pokaže. S tem se ustvari pozitiven krog čustvovanja in dejanj, v katerem vsak od obeh partnerjev dobi tisto, kar sam najbolj potrebuje (torej možje spoštovanje in žene ljubezen).

Hkrati pa jima to da potrditev, da z najboljšim možnim odnosom do sozakonca tudi “dajeta Bogu to, kar je Božjega”, da ga na pravi način častita in slavita.


THE-CHAIR-OF-SAINT-PETER

Preberite še:
Zakaj je sedež apostola Petra tako pomemben, da ima svoj praznik


SZKOŁA PUBLICZNA

Preberite še:
Tako učiteljica vsako jutro domiselno pozdravi svoje učence


MARTIN GOLOB

Preberite še:
“Duhovnik mora z ljudmi živeti, delati, jokati, se veseliti”

Tags:
osebna rastzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.