Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 znakov, da prihajate iz velike družine

SIBLINGS

Shutterstock-shurkin_son

María Verónica Degwitz - objavljeno 25/02/19

Družine z več otroki imajo edinstvene izkušnje, ki jih razlikujejo od preostalih družin

Zdi se, da so družine z več otroki vse manj pogoste. Kdo bi namreč želel začeti tako “kaotično avanturo”? 🙂

Tisti, ki so odraščali v velikih družinah, imajo nekatere skupne izkušnje, ki jih, v dobrem in slabem, razlikujejo od tistih, ki so odrasli samo z enim bratom ali sestro.


KATJA ZUPAN

Preberite še:
“Naša družina ni idealna, smo tudi neorganizirani, kaotični, glasni.”

Tu je nekaj izkušenj tistih, ki so odraščali v “plemenu” velikih družin ali mu trenutno pripadajo.

Redko nosite nova oblačila

Razen če ste najstarejši. Ni pomembno, ali govorimo o svečanih oblekah, kopalkah ali kavbojkah. Oblačila in druge predmete v vaši družini nosijo oziroma uporabljajo vsaj trije ali štirje.

Če ste eden od mlajših bratov in sester, ste zagotovo morali nosili rabljena oblačila, razen če ste morda imeli srečo in dobili nekaj novega, ker je bil del oblačila, ki so ga uporabljali starejši bratje ali sestre, tako obrabljen in raztrgan, da ni bilo več načina, s katerim bi ga lahko rešili.

Ste strokovnjak za zavezništva

V velikih družinah obstaja občutljivo ravnovesje sporazumov in dogovorov. Eden od sorojencev je vaš “partner v zločinu”, ko naredite nekaj slabega. Drugi z vami igra šport. Nekdo vas nasmeje, z drugimi jokate. Delite sobo in omaro.

Skozi čas vas vse to nauči, da v življenju, ne glede na razlike, ki jih lahko imate z nekom, vedno obstaja nekaj, kar lahko delite.


KASTELEC FAMILY

Preberite še:
Družina, ki lahko sestavi nogometni ekipi in mini orkester

Odhod od doma je pravi podvig

Če prihajate iz velike družine, veste, da v restavraciji ni lahko dobiti mize za 12 oseb. Rezervacija je praktično nujna. Še težja so počitniška potovanja. Koordinacija vseh oseb, ki bodo sledile samo enemu načrtu, lahko traja precej dolgo. A družinski čas je zabaven in bogat, končne fotografije pa so tako lepe, da je vredno vsakega truda.

Nič ni popolnoma vaše

Ko ste del velike družine, veste, da boste morali predmete, kot so računalnik, tablica, kalkulator, čeprav so “vaši”, deliti z drugimi. Enako velja za darila, ki ste jih dobili v skupen dar, da jih delite – tista, ki nimajo niti nominalnega lastnika, ampak so del vsakdanjega življenja bratov in sester.


KENNEDY WASHINGTON CAGNEY

Preberite še:
9 velikanov zgodovine iz velikih družin

Vaša družina ima več tradicij kot manjša država

Edini način za ohranjanje družinskih načrtov je, da jih pretvorimo v “tradicijo”. Pogosta skupna srečanja so način, s katerim se znova srečate in povežete.

Nikoli niste popolnoma sami

Lahko bi rekli, da je to najboljši del članstva v veliki družini. Čeprav je vedno prisoten hrup in določena stopnja nereda, veste, da boste vedno imeli nekoga poleg sebe – da vas bo tolažil, vam delal družbo ali vas motil – in to vedno zapolnjuje vaše srce.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


JANEZ RUS

Preberite še:
Ali je treba bodočo ženo preizkusiti? “Preizkušam smučke, ne odnosa”
Preberite še:
To je razlog, zakaj mali Charlie vedno obišče isto trgovino


DOKTOR JÓZEF GIUSEPPE MOSCATI

Preberite še:
Svetniški zdravnik: “Kdor ima, naj da, kdor nima, naj vzame”

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.