Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“V naravi, umaknjena od vrveža, spoznavam veličastvo Boga, Stvarnika vsega tega”

EMA KOTAR

OSEBNI ARHIV

Urška Kolenc - objavljeno 28/02/19

Ženska ženski – koordinatorica programa prostovoljstva Človek za druge Ema Kotar

Magistra etnologije in kulturne antropologije Ema Kotar je zaposlena v Društvu katoliških pedagogov Slovenije kot koordinatorica programa prostovoljstva Človek za druge. Kot članica Skupnosti Emanuel je letos soodgovorna za Šolo Abram, celoleten program, ki mladim pomaga poglabljati vero in jih opogumlja za oznanjevanje oziroma priznavanje svoje vere.

Obožuje sprehajanje po domačih gozdovih z družinskima psoma, na splošno ji je božanje živali svojevrstna terapevtska seansa, rada se ukvarja s športom (z odbojko in tekom) ter glasbo (s petjem in igranjem kitare).

Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Od časa do časa se res zgodi, sta pa ponavadi dve okoliščini, ki pripomoreta k temu. Ena je ta, da gre ponavadi za obdobje, ko vem, da sem vse svoje obveznosti (službene idr.) dobro speljala, in druga je ta, da gre za jutro, ko imam na voljo čas. Takrat se zbudim res zadovoljna in brez skrbi, v miru si skuham kavo, si zavrtim glasbo, pojem zajtrk, zaigram na kitaro … kar mi paše. In sem res prisotna v trenutku.

Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Ponavadi nič, ker nimam ravno navade zavestno izrekati afirmacij, si pa včasih, ko sem zadovoljna s svojim videzom, rečem: “Uau, čudovita si!”


COLLEGE,STUDENTS

Preberite še:
8 preprostih načinov, kako biti bolj optimističen

Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Sem potem zadovoljna, saj si s tem izkažem ljubezen, pozornost. Je pa moj videz lahko precej raznolik, odvisno od počutja, zato se včasih uredim v klasična, drugič v športna oblačila ali oblačila “za doma”. Enako je tudi z ličili in pričesko. Skušam slediti temu, kar zaslutim, da bom v tistem dnevu oziroma situaciji najraje nosila.

EMA KOTAR
OSEBNI ARHIV

S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Največ mi pomeni sveta maša, saj se mi zdi, da me Jezus (evharistija) dejansko fizično in čustveno okrepi. Duhovna zakladnica so tudi knjige, zlasti Sveto pismo, ogromno pa mi pomenijo bratje in sestre iz Skupnosti Emanuel, saj smo kot družina, skupnost prvih apostolov, ki je sobivala, se spodbujala, skupaj rasla, oznanjevala. Še ena stvar, ki je ne smem pozabiti omeniti, pa je narava. Obožujem zlasti gozd in živali. V naravi, umaknjena od vrveža, spoznavam veličastvo Boga, Stvarnika vsega tega.


WOMAN,PARK,JOURNAL

Preberite še:
3 načini za skok v učinkovito pomlad

Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite stvarem, ki vam veliko pomenijo?
Z urnikom, ki zameji čas, namenjen obveznostim. 🙂 Moj stalni spremljevalec je koledar na mojem telefonu. Vanj (po urah) redno vpisujem tako obveznosti kot meni ljube stvari, kot so druženje s prijatelji in družino, praznovanja, kulturne dogodke, športne dejavnosti itd. Seveda pa vsakemu delovnemu tednu sledi konec tedna, tega pa skušam čim bolj nameniti sprostitvi.

Odgovorni ste za program prostovoljnega dela Človek za druge. Kakšne možnosti in priložnosti projekt ponuja vsem udeleženim?Gre za izjemen projekt humanega pristopa do posameznikov, ki so na nek način prikrajšani ali potrebni pomoči, na drugi strani pa gre za spodbudo ljudem v današnji družbi, da ne pozabimo gledati tudi na sočloveka, da ne pozabimo dajati svojih talentov, energije in časa tudi za pomoč drugim.

Prostovoljci, ki so različnih starosti in poklicnih profilov, namenjajo dve uri svojega časa tedensko za pomoč osebam, ki bodisi potrebujejo družbo (ostareli, osamljeni), spremstvo (slepi, para- in tetraplegiki), učno pomoč (otroci, učenci, begunci), fizično pomoč (paraplegiki, otroci v bazenu na URI Soča) ali pa preprosto druženje in sprejetost (begunci).


MOUSSA DIABATA

Preberite še:
Hotel ga je ubiti, odšel je spreobrnjen

Program poleg humane note, ki jo ima, prostovoljcem nudi pridobivanje raznolikih delovnih izkušenj, osebnostno rast, podiranje predsodkov in ne nazadnje zadovoljstvo, ki vedno pride po dajanju. Program Človek za druge dela našo družbo lepšo. Med nami so vedno dobrodošli novi prostovoljci!

Prostovoljcem pomagamo tudi njihovi mentorji, ki jih osebno spremljamo in jih podpiramo tudi z izobraževanji. 11. maja bomo organizirali tudi brezplačno izobraževanje za lokalne koordinatorje – za vse, ki bi želeli v svojem lokalnem okolju vzpostaviti prostovoljstvo, namreč program za zdaj večinoma deluje le v Ljubljani, zato medse vabimo območne koordinatorje.


GREEN BOOK

Preberite še:
Zakaj si je vredno ogledati letošnjega oskarjevca Zelena knjiga

Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Pravzaprav je bila največja preizkušnja odraščanje v moji primarni družini, ki je bila žal daleč od idealne, obenem pa tudi v okolju, vasi, ki je to neidealnost še kako rado poudarjalo in me etiketiralo na podlagi družinskega izvora. Zelo sem hvaležna za svojo preteklost in vse, kar sem doživela, saj brez tega ne bi bila to, kar danes sem.

Na podlagi lastne zgodbe se je v meni razvila večja empatičnost do ljudi, odprtost do novega in tujega, moč za soočanje z izzivi in težavami, želja po dobrem osebnostnem razvoju, morda še največ pa mi pomeni zavest, da bom v življenju zmogla vse, ravno zato, ker je takšna pot že za mano.

Me pa ta “preizkušnja” neidealne družine uči tudi o realnosti človeka, njegovih šibkostih, nemoči, s tem pa me uči usmiljenja in odpuščanja drugemu.


KRISTIAN OVEN 2

Preberite še:
Izpolnjene sanje in preizkušnja, ki je postala drugi rojstni dan

Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Pridi Sveti Duh … in pa glasba. Yiruma, Queeni, Lady Gaga, kar pač takrat ustreza.

Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri?
Rada si pripravim oblačila in stvari za naslednji dan, ker se zjutraj malo težje zberem za brskanje po omari. 🙂 Izjemen občutek je potem, ko se uležem v posteljo – moje kraljestvo – takrat sproščeno vdihnem in izdihnem s polnimi pljuči. Sledi ogled kakšnega videa ali filma, tik pred spanjem pa rada prebiram še Sveto pismo.

Biti ženska je lepo, ker …?
… sem čudovito ustvarjena. Če je On tako rekel, gotovo drži.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.