Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zdravilo sv. Bazilija, s katerim uničimo greh v svojem življenju

JESUS,CAVE,FASTING

James Tissot | Public Domain

Philip Kosloski - objavljeno 05/03/19

To zdravilo se malce težje pogoltne, toda njegov učinek nas močno preseneti

Ker živimo v padlem svetu, vsi izkušamo posledice zla. Grehu se težko izognemo. Ne glede na to, kakšen greh nas zasužnjuje, pa nam sv. Bazilij ponuja lek, ki nas bo po njegovem mnenju v življenju za vedno osvobodil kakršnekoli navezanosti na greh.

Zdravilo je post

V pridigi je zapisal: “Bodite dobre volje, kajti zdravnik vam je dal zdravilo, ki uničuje greh … post ‒ lek, ki si resnično zasluži svoje ime ‒ ko ga predstavimo duši, pokonča ves greh, ki preži v njenih globinah.”

Bazilij je trdno verjel, da post grešnikom daje moč, s katero smo se sposobni upreti grešnim vzgibom. Post naj bi bil skrivno zdravilo proti našim navezanostim in gotova pot proti svetosti.


MOM,BIG,FAMILY,CHILDREN

Preberite še:
Konkretni predlogi postnih sklepov za mame

Post rojeva preroke in krepi mogočne; post daje modrost zakonodajalcem. Post je odličen ščit za dušo, zvest spremljevalec za telo, orožje za pogumne in telovadnica za športnike. Post odbija skušnjave in nas spodbuja k pobožnosti; je vdan tovariš čuječnosti in resnični umetnik čistosti. V vojni se pogumno bori, v miru pa nas uči tišine.


FOOD

Preberite še:
Kaj pa če bi za postni obrok poizkusili to jed?

Bazilij v svoji pridigi pojasnjuje, kako je bil post sestavni del življenja svetopisemskih likov, kot so Mojzes in Danijel, pa tudi Jezus. In če je bil post tako pomemben zanje, zakaj ga ne bi sprejeli tudi v svoje življenje? Bazilij obenem priznava, da bi se morali v odrekanju hrani krepiti z dobrodelnostjo, in svari: “Ne jeste mesa, pa požirate brata. Odrekate se vinu, ne obvladujete pa se v žaljenju drugih. Do večera čakate, da nekaj zaužijete, ves dan pa zapravite na sodiščih.”

Post mora biti pospremljen z udejanjanjem kreposti.

Če torej želite obvladati greh v svojem življenju, preizkusite post v kakršnikoli obliki. Še posebej v postnem času to lahko preoblikuje naša srca in jih odvrne od grešnih navad, ki so zasidrane v naši duši.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


EMA KOTAR

Preberite še:
“V naravi, umaknjena od vrveža, spoznavam veličastvo Boga, Stvarnika vsega tega”


martin golob

Preberite še:
Kam je tokrat poletel župnik Golob?
Preberite še:
Otrok z redko boleznijo: Stigmatizacijo čutiš na vsakem koraku

Tags:
post
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.