Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Z modne brvi Victoria’s Secret na pot za Jezusom

KYLIE BISUTTI

ZAJEM ZASLONA | YOUTUBE

Urška Kolenc - objavljeno 11/03/19

Ker ji obetavna kariera manekenke, za katero je trdo garala, ni omogočala, da bi živela v skladu s svojo vero, se je odpovedala medijski slavi, blišču in denarju

“Ljudje me pogosto sprašujejo, kako sem zašla v manekenske vode. Ker sedaj zagovarjam skromnost in notranjo lepoto, se skok v posel, ki poveličuje zunanji videz in v bistvu prodaja seks, ne zdi ravno najbolj logična karierna izbira,” v knjigi z naslovom Nisem angel, ki je lani izšla pri Založbi Družina, pripoveduje 28-letna Kylie Bisutti, danes ljubeča žena in mama štirih otrok.

[protected-iframe id=”631823639e0b9716d70779134a94fe52-133580111-150525858″ info=”//www.instagram.com/embed.js” class=”instagram-media”]

Srečno otroštvo

Kylie je odraščala v majhnem mestecu Jackpot na severu ameriške zvezne države Nevada. Do njenega prvega razreda osnovne šole so živeli v prikolici in večina oblačil, ki jih je nosila, je prihajala iz trgovine z rabljenimi oblačili. Kljub temu, da je verjetno marsikdo sklepal, da so revni, so imeli vse, kar so potrebovali. Obdana je bila s širšo družino, najtesneje pa je bila povezana z očetom. Pozneje se je družini pridružil še brat Luke.


MODELS

Preberite še:
Manekenki, ki dokazujeta, da se moda odpira tudi k drugačnim lepotnim idealom

Popolna v očeh odraslih

Kot otrok ni bila posebej visoka, toda njene noge so bile v primerjavi s preostalim telesom nenavadno dolge. Poleg tega je bila zelo suha in zaradi te kombinacije se je počutila “preklasto in čudno”. Sram jo je bilo svojega telesa, toda odraslim se je zdelo, da je videti fantastično. Govorili so ji, da mora postati manekenka, in to je postala njena identiteta. “Ko je moja lepota postajala moja identiteta, je postajala tudi glavna lastnost, s katero sem določala svojo vrednost. Če me ljudje niso hvalili zaradi mojega videza, sem se začela počutiti, kot da nisem dovolj dobra, in posebej sem se potrudila, da bi jim bila všeč.”

V šoli se je v zvezi s svojim videzom soočala z opazkami. Ko je začela hoditi v osmi razred, je bila višja od večine fantov v svojem razredu, poleg tega je bila še vedno zelo suha. Dekleta so ji bila nevoščljiva, fantje pa so jo klicali žirafa.

Embed from Getty Images

Izkoristil jo je fant

Ko je začela hoditi v srednjo šolo, je spoznala Jaka. Bi je eden tistih fantov, ki je dekleta menjal kot po tekočem traku. Prepričal jo je v prvi spolni odnos, nato pa jo zapustil. “Počutila sem se izrabljeno in neumno in osramočeno in ranjeno, vse hkrati.” Oddaljila se je od svojih najbližjih, ki so začutili, da se z njo nekaj dogaja, a jim svoje velike stiske ni želela zaupati.


WYKORZYSTANIE SEKSUALNE DZIECI

Preberite še:
Dejstva in predlogi, ki jih moramo poznati, da bi otroke obranili pred spolno zlorabo

Spoznala je Jezusa

Rešitev ji je ponudilo dekle iz šole, ki jo je povabilo na mladinski verouk. Tam je spoznala Jezusa in njegov nauk. Postala je redna obiskovalka mladinske skupine in nedeljske svete maše. Ko je tam navezala stike z dekleti, jim je zaupala svojo veliko rano. Udeležila se je duhovnih vaj, na katerih je spoznala, da jo Bog ljubi in ji lahko odpusti vse, kar je storila. To je bila zanjo prelomnica, začela se je njena duhovna pot.

Manekensko kariero je začela pri 14 letih

Že poleti, pred četrtim razredom, je njena mama slišala o izboru za mlade modele. Iskali so dečke in deklice, ki bi čez nekaj tednov odpotovali v Kalifornijo, kjer bi se srečali z njihovimi največjimi naročniki. Povabili so jo s seboj, a ker bi morala potovanje plačati sama, se je mama odločila, da se ga ne bo udeležila.


SHALOLLY AYERS

Preberite še:
Uspešna manekenka, čeprav ji manjka polovica roke

Kmalu so se preselili v večje mesto, kjer je znova dobila priložnost. Podpisala je prvo pogodbo z modno agencijo. Bila je navdušena. Skoraj vsak konec tedna je nastopala na modnih revijah v nakupovalnem centru. Doživela je tudi svoje prvo fotografiranje. Sama pri sebi je opazila, da zna presenetljivo dobro pozirati. “Hitro sem odkrila, da se moram znebiti svoje sramežljivosti, če želim uspeti kot model, saj na modni reviji ni bilo prostora za skromnost ali spodobno zaodrje.”

Garala je, da bi uspela

Med poletjem je dobila ponudbo za delo na Tajskem, kamor jo je spremljala mama, a sta se domov vrnili že po dveh tednih. “Gre za kruto resnico v manekenski industriji, ki sem jo že zgodaj spoznala: tvoje telo ti v resnici ne pripada več. Pripada naročniku. Ker naročnik plača, lahko s tabo praktično počne, kar želi.”

WEB 2 KYLIE BISUTTI
FLICKR

Naslednjo priložnost v manekenski karieri je dobila v New Yorku, ko je spakirala kovčke in pri 17 letih sledila svojim sanjam. Da je izpopolnila svoj portfolio, je hodila na poskusna fotografiranja, njeni delodajalci pa so večkrat menili, da je preobilna in mora shujšati, kar je slabo vplivalo na njeno samopodobo. Okušala je mračno plat manekenskega posla, prihodnost pa ji je prinašala dogodke, ki so njene oči odprli še bolj.


SELFIE

Preberite še:
Selfiji, moda ali znak duševne motnje?

Velik dogodek, na katerega se je pripravljala, je bil teden mode v New Yorku, kjer se zberejo manekenke z namenom, da bi dobile vabila podjetij, naj jih zastopajo. Kylie je k sodelovanju povabilo sedem podjetij. Bila je vzhičena. “Ko sem se sprehodila po brvi, v moji glavi ni bilo dvoma. Rojena sem bila za manekenko.” Oboževala je dejanski manekenski del modnih revij, sovražila pa vse preostalo, kar je bilo z njimi povezano.

Opeharjena

Velik šok je doživela, ko so lastniki agencije, s katero je sodelovala, zaprli podjetje in čez noč odšli z vsem denarjem, modele pa pustili praznih rok. Vrnila se je domov.

Sledilo je delo na Japonskem, kjer je stanovala v nemogočih stanovanjskih razmerah. Dopovedovala si je, da bo vse to nekega dne vredno. Ves čas je nabirala izkušnje, delala na več projektih hkrati. “Ko sem se odločila, da bom pozirala za fotografijo, nisem živela za Boga, živela sem za malika.”


SARA JEREBIC

Preberite še:
Diete so kratkoročna rešitev

Embed from Getty Images

Zgodovina slabih izkušenj se je ponavljala: spet je bila opeharjena in na poti v New York. Tam ji je agentka “namignila”, da mora izgubiti nekaj kilogramov, zato je med božičnimi počitnicami, medtem ko je njena družina uživala, obsedeno hujšala.

A Kylie je kljub temu oboževala svoje delo: “Morda je bil razlog v spodbudah in pohvalah, ki sem jih prejemala od fotografov, v čudovitih oblačilih ali obvladovanju obračanja glave in telesa pod ravno pravšnjim kotom za popolne posnetke, a nekaj pri manekenstvu – še posebej pred fotoaparatom – me je zares privlačilo. Takoj ko je bilo fotografiranje končano in nisem več prejemala pozornosti, sem se počutila popolnoma prazno in osamljeno.”

Spoznala je svojega bodočega moža

Ko je bila za njen 18. rojstni dan s starši v letovišču, ji je pogled zastal na najčudovitejšem moškem, očetovem sodelavcu Miku. Ne da bi poznala imeni drug drugega, sta začela skupaj preživljati čas. Ugotovila sta, da imata veliko skupnih lastnosti. To je bila ljubezen na prvi pogled. Ob njem je Kylie začutila mir. Spoznala je, da si ne želi več nazaj v New York. Po zelo kratkem času sta se z Mikom zaročila. “Ko sem bila z Mikom, sem se počutila svobodno in lahko sem bila to, kar sem, namesto da bi me zaradi agencije skrbelo za popolno številko 30.”


HOLDING HANDS

Preberite še:
Stvari, ki jih je dobro razčistiti še pred poroko (tudi če ste še samski)

Nepričakovan “blagoslov”

Ko sta bila leta 2009 z Mikom na obisku pri njegovi mačehi, je ta Kylie pokazala letak, s katerim je modna hiša Victoria’s Secret vabila manekenke, da se udeležijo avdicije, kjer bodo za nadaljnje tekmovanje v resničnostni oddaji izbrali deset deklet, ki se bodo potegovale za zmagovalno mesto t. i. angela, ki bo nastopil v posebni televizijski izdaji modne revije.

Postati model Victoria’s Secret je bila Kyliejina dolgoletna želja. Znova je zahrepenela po slavi, časti in pozornosti, zato se je prijavila na izbor. Ta je potekal več mesecev. Svoje delo je prepustila Bogu. Pridobila je nekaj zaveznic in kljub preizkušnjam vztrajala v veri. “Konec koncev je vse v Božjih rokah. Dala bom vse od sebe in prepustila Njemu, da odloči izid.”

Temne plati manekenstva

V hudi konkurenci ji je uspelo zmagati. A še isti večer je spoznala, da manekenstvo s seboj prinaša obrobne stvari, ki jih nikakor ni odobravala: alkohol, droge, motnje hranjenja, varanje … “Po letih trdega dela, padcev in razočaranj sem končno dosegla življenjski cilj. Zakaj sem se nenadoma počutila, kot da sem se ujela v nočno moro?” Odločila se je, da se bo osredotočila na manekenstvo in ignorirala obrobno norost. Še vedno je lahko kristjanka in supermodel hkrati. A niti približno se ji ni sanjalo, kako nemogoče je to.


TELESCOPE

Preberite še:
Vera in znanost ne gresta skupaj? Ne drži

Mož Mike ji je po svojih najboljših močeh stal ob strani kot ljubeč in pozoren mož, vendar se je hkrati spopadal z dejstvom, da se njegova žena po odru sprehaja v privlačnem spodnjem perilu, medtem ko jo opazuje na milijone moških oči in ji ploska. Začel je moliti. Gospoda je prosil za modrost, da bi Kylie odprl oči in bi spoznala resnico, kar se je tudi zgodilo.

Naslednjih nekaj tednov je preučevala Sveto pismo in preživljala čas v molitvi. V Božji besedi je našla odgovore, ki jih je potrebovala. “Ne morem ljubiti modnega sveta in ljubiti Boga,” razkriva. Vedela je, da ne more nadaljevati kariere kot supermodel. “Videla sem razgled z vrha – vse, kar lahko ponudita slava in bogastvo – in nisem si želela ničesar, kar je vključeval.”


FATHER

Preberite še:
Sam Jezus nam je dal to molitev za spreobrnjenje prijatelja ali družinskega člana

Decembra 2011 je Kylie prenehala biti manekenka in postala vzornica predvsem mladim dekletom, ki iščejo Njegovo definicijo lepote. Njeno sporočilo se osredotoča na pomembnost skromnega oblačenja, spoštovanja telesa in prepoznavanja resnične lepote. Kljub vsemu pa je ostala povezana z modnim področjem: s teto sta ustanovili blagovno znamko God inspired fashion (Bog je navdihnil modo).

https://www.youtube.com/watch?v=5CDKLrsUyco&t=29s


FIRE

Preberite še:
V hudem požaru ostali celi le križi in Sveta pisma


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Če je on prizadel mene, imam vso pravico, da tudi jaz njega?


CANCER

Preberite še:
Diagnoza rak te spremeni: Nihče ne bo pazil na moje zdravje, če ne bom sama. Delo počaka

Tags:
modavera
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.