Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Spoznajte edino jezuitko v zgodovini

JOANA OF AUSTRIA

PUBLIC DOMAIN

Adriana Bello - objavljeno 12/03/19

Čeprav na tisoče žensk po vsem svetu sledi naukom Svetega Ignacija Lojole, je kongregaciji uradno pripadala zgolj ena

Družba Jezusova je tradicionalno skupnost moških redovnikov. Vendar, tako kot pravi pregovor Kjer je volja, tam je pot, je svoj čas živela ženska, ki si je tako prizadevala postati del reda, da je nazadnje le, pa čeprav na skrivaj, kot prva in edina ženska postala del Družbe Jezusove.


CHINA

Preberite še:
Jezuit iz Mengša, ki je postal vodja kitajskih astronomov

Znana je po imenu Ivana Španska in ni bila nič manj kot hčerka Karla V. Habsburškega in Izabele Portugalske.

Odraščala s sestro in bratom

Rodila se je 24. junija 1535 v Madridu in že pri štirih letih je izgubila mamo. V času, ko se je njen oče bojeval v Afriki, je Ivana tako našla zatočišče pri svoji sestri Mariji ter predvsem pri svojem starejšem bratu in bodočemu kralju Filipu II.

Prisiljena v poroko

Slednji se je poročil z Marijo Manuelo Portugalsko in zaradi takratnih običajev se je morala sedemnajstletna Ivana poročiti z Marijinim bratom, Janezom Manuelom Portugalskim. Tako je postala portugalska princesa. Čeprav je bila njuna poroka dogovorjena, se zdi, da sta se mladoporočenca dobro ujela, in obstajajo pričevanja, da sta se resnično ljubila.


QUEEN SOFIA

Preberite še:
Kakšne vrednote nam lahko posreduje kraljica Sofia?

Toda njuno veselje ni dolgo trajalo. Nekaj tednov pred rojstvom njunega prvega in edinega otroka je Janez Manuel preminil. Nekateri zgodovinarji pravijo, da je podlegel tuberkulozi, drugi pa, da je bila razlog njegove smrti sladkorna bolezen.

Prikrili so ji smrt

Dvor je smrt prikril, da ne bi ogrozili njenega zdravja in zdravja novorojenca, vendar ko je za žalostno vest izvedela dobra dva tedna po rojstvu otroka, je padla v globoko žalost, zaradi katere se je odrekla razkošnemu nakitu in oblekam ter se začela oblačiti v črno. Pri takšni garderobi je vztrajala do svoje smrti.


MALUTKA RĘKA DZIECKA

Preberite še:
“Ob smrti otroka se čas ustavi, najin svet se je postavil na glavo”

V istem času se je prav tako ovdoveli Filip II. odločil, da se bo poročil z Marijo Tudor. To je pomenilo, da se bo najverjetneje preselil v Anglijo. Karl V. je svojo hčerko imel v mislih za novo kastiljsko regentko, saj bi na tak način lahko povezal ozemlje njihove dinastije.

Vladarica Španije

Ivana je tako sina prepustila skrbi kraljice Kataline in zapustila Portugalsko. Svojega sina od tega trenutka ni videla nikoli več; vlogo matere je prenesla na vzgojo svojih nečakov. Svoje življenje je posvetila vladanju Španije in rasti svoje vere. Čeprav je veljala za lepo in inteligentno žensko, jo potencialni kandidati za sklenitev drugega zakona niso zanimali.

Odločitev o vstopu v red

Ko je umrla Marija Tudor, je moral Filip II. v skladu z angleškimi zakoni zapustiti Anglijo brez pravice do prestola, zato je prevzel vladanje Španije in tako odrešil sestro tega bremena. Ta je tedaj razmišljala o vstopu v frančiškanski red, kar se je pričakovalo od vdov, ki niso imele namena skleniti novega zakona, vendar se je v resnici bolj zanimala za Družbo Jezusovo, zato je stopila v stik z enim izmed njenih članov, Frančiškom Borgio.
Preberite še:
Neverna študentka se je zaljubila, se želela poročiti … zdaj pa je redovnica v klavzuri!

Čeprav red ni sprejemal žensk, je Ivana vztrajala do te mere, da je lahko sprejela zaobljube pod moškim psevdonimom Mateo Sanchez. Najverjetneje je imel prste vmes tudi njen naziv.

Ker pripadnosti veri ni smela javno razglašati naokoli, je namesto tega leta 1557 v Madridu ustanovila samostan klaris, znan pod imenom Monasterio de Las Descalzas Reales, kamor se je odpravila živeti dve leti pozneje.

7. septembra 1573 je umrla zaradi tumorja in bila pokopana v prav tem samostanu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.


ST THERESE,LISIEUX

Preberite še:
6 olj, ki so mnogim prinesla čudežno ozdravljenje


ASHES,ASH WEDNESDAY

Preberite še:
Vse, kar morate vedeti o pepelnici


Ljubljana in Maribor

Preberite še:
Kako so Kranjci in Štajerci dosegli zgodovinski kompromis

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.