Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Morda je težko verjeti, ampak je res: danes je več mučencev kot v prvih stoletjih Cerkve

MODLITWA

Shutterstock

Aleteia - objavljeno 13/03/19

Po papeževem namenu v mesecu marcu molimo za preganjane kristjane

Znamenje križa, branje Svetega pisma, obisk nedeljske maše, pogovori o Jezusu, molitev rožnega venca … Vse to se nam zdijo povsem običajne, vsakdanje dejavnosti.

V številnih delih sveta pa ni tako. Če počnejo katerokoli od naštetih dejavnosti, ljudje tvegajo svoja življenja: lahko jih umorijo ali kamenjajo ali pa končajo v taborišču na prisilnem delu.

Letošnje leto se je začelo z napadom na stolnico v filipinskem mestu Jolo, kjer je med bogoslužjem življenje izgubilo 23 ljudi. Lani je bilo po svetu ubitih 40 misijonarjev, od tega 35 duhovnikov. Dva sta bila iz Srednjeafriške republike, umorjena sta bila skupaj z 80 verniki v begunskem taborišču Alindao.

Vsi primeri niso deležni medijske pozornosti

Nekateri primeri so deležni medijske pozornosti: ves svet pozna pakistansko kristjanko Asio Bibi, ki je bila zaradi bogokletja obsojena na smrt, nato pa osvobojena po devetih letih samice. Leta 2015 je bilo v Libiji objavljenih 21 Egipčanov. Obstaja še na tisoče drugih primerov, o katerih ne slišimo, ker mediji o njih ne poročajo. Po navedbah papeške človekoljubne ustanove Pomoč Cerkvi v stiski je krščanstvo najbolj preganjana veroizpoved na svetu. Temeljna človekova pravica do verske svobode je grobo kršena v 38 državah. V številnih delih sveta verska svoboda ni pojem, temveč vprašanje preživetja.


BOIA ISIS

Preberite še:
Nekdanji krvnik Islamske države: V Kristusu in v evangeliju sem našel mir

Papež Frančišek glede molitvenega namena tega meseca pojasnjuje, da je “morda težko verjeti, toda danes je več mučencev kot v prvih stoletjih”, ker “govorijo resnico in oznanjajo Jezusa Kristusa”, celo v državah, “kjer teoretično in na papirju varujejo svobodo in človekove pravice”. Papež nas prosi, naj “molimo, da bi krščanske skupnosti, posebej tiste, ki so preganjane, čutile Kristusovo bližino, in da bi jim bile priznane njihove pravice”.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


SYNOD2018

Preberite še:
Zgodile so se zlorabe, Vatikan se je odzval. Kaj bo zdaj drugače?


STAINED GLASS

Preberite še:
Kako barvana okna čudovito odražajo Božjo navzočnost


harmonika

Preberite še:
Je to črka, brez katere Slovenci ne moremo preživeti?

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.