Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 ideje, kako doseči ravnovesje med osebnim življenjem, družino in delom

MOTHER

Shutterstock-NotarYES

Javier Fiz Pérez - objavljeno 21/03/19

Realizem, prožnost in druge nujne zadeve

Poznamo več načinov za doseganje življenjskega ravnovesja. To je še posebej težko, ko smo veliko zdoma. Gre za osebno odločitev, kako v življenju povezovati delo, zasebno življenje in družino.

Ključ do uspeha je ta, da pred različnimi izzivi najdemo ustvarjalne rešitve, kako uravnovesiti življenjske odgovornosti in radosti.


STUCK IN TRAFFIC

Preberite še:
Zveni kot recept za neizogiben poraz, a je skrivnost za uspešno življenje

Nekatere sposobnosti in strategije, ki jih uporabljamo pri delu, so lahko zelo učinkovite tudi pri vzpostavljanju omenjenega ravnovesja, kot na primer načrtovanje, organizacija, komunikacija, vzpostavljanje meja in oblikovanje norm.

Poglejmo nekaj nasvetov, ki nam pri tem lahko pomagajo:

Ne imejmo občutka krivde

Krivda je eden največjih odpadkov čustvene energije. Služi zgolj temu, da nas hromi v sedanjosti, ker zaradi nje živimo v preteklosti. Krivda nas lahko zelo oslabi, a z uporabo logičnega mišljenja se ji lahko upremo in lahko namesto tega svoje moči usmerimo v iskanje ravnovesja med delom in družino in tako izboljšamo svoje čustveno zdravje. Pomembno je, da smo glede tega stvarni, prav tako pa tudi glede tega, kako lahko izboljšamo življenjski ritem.


DEPRESSED GIRL

Preberite še:
Ne morem se znebiti občutka krivde. Kaj naj naredim?

Postavimo meje

Meje so namišljena varovalna črta, ki jo moramo začrtati okrog sebe. Te meje so povezane tudi z varovanjem pred dejanji drugih oseb. Pomembno je, da sami zase določimo, kje so meje sprejemljivega in nesprejemljivega obnašanja drugih oseb na naši lestvici vrednot. Postavljanje meja nam pomaga nadzorovati naš čas in prostor, zaradi česar bomo lažje stopili v stik tudi z našimi čustvi.


EMBRACE

Preberite še:
Odpuščanje ali naivnost. Kje je meja?

Gre za sprejemanje lastne odgovornosti in tega, kar smo ali česar nismo pripravljeni sprejemati od drugih. Naša meja je med drugim ta, da se naučimo reči ne. Brez meja bomo težko vzpostavili ravnovesje med delom in družino ali zasebnim življenjem. Postaviti meje ne pomeni, da smo sebični. Meje so sredstvo, da lahko spoštujemo resnične življenjske prioritete.

Določimo svoja pravila

Da bi vzpostavili ravnovesje med delom in družino, moramo imeti v življenju jasna pravila. Ta se v našem življenju nanašajo na nas same, na naše obnašanje in na dejanja, ki smo jih pripravljeni narediti sami pri sebi.
Preberite še:


Na primer pravilo je lahko kakovosten čas, ki si ga vzamemo z otroki, ali čas, ki si ga vzamemo zase. Biti dober oče, sopotnik in oseba pomeni, da moramo imeti dovolj časa najprej zase. Poiskati moramo načine, kako gojiti svoje priljubljene dejavnosti, kako se sprostiti, olajšati napetosti in stres zmanjšati na minimum. Če nam to uspe, smo si naredili veliko uslugo, in ne samo nam, tudi našim nadrejenim in družini.

Biti prilagodljiv

Pri iskanju ravnovesja med delom in družino moramo biti prilagodljivi. Razumeti moramo, da so otroci nepredvidljivi in da se lahko stvari v trenutku spremenijo. Pripravljeni moramo biti sprejeti odgovornost pri katerikoli nalogi, ki jo je treba opraviti v določenem trenutku. Nikoli se ne smemo preveč razpustiti, kajti v trenutku, ko verjamemo, da imamo situacijo pod nadzorom, bo nekaj v naslednjem trenutku to popolnoma spremenilo.

Čas nas uči, da se je, če želimo biti uspešni tako doma kot na delovnem mestu, včasih potrebno odreči prvotnim ciljem in jih nadomestiti z novimi, ker so se sčasoma pač pojavili drugi izzivi. Če imamo jasne prioritete, je lažje najti način, kako jih spoštovati.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


STANISLAWA LESZCZYNSKA

Preberite še:
Babica, ki je v Auschwitzu na svet pomagala več kot 3.000 otrokom
Preberite še:
“Drugje je vedno boljše” – velika utvara milenijcev


Teenagers praying

Preberite še:
Kako nas v postu zavaja skušnjavec

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.