Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 27. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Alergična sva drug na drugega, ne zmoreva se več pogovarjati. Kaj zdaj?

COUPLE;AMOUREUX, DISPUTE

© Alejandro J. de Parga / Shutterstock

Naša družina - objavljeno 22/03/19

Pogosto je glavni izhod iz zakonske krize pridobivanje novih pozitivnih izkušenj, ki bodo izpodrinile stare negativne izkušnje

Vprašanje bralca:

Midva se ne zmoreva več pogovarjati. Prav alergična sva že postala drug na drugega. Nabralo se je toliko negativnih izkušenj in ko prideva drug nasproti drugemu, samo čakava, kaj bo spet. Prežeta sva z negativnimi pričakovanji, kar še dodatno povečuje razdražljivost, in ne potrebujeva dosti, da se skregava. Po toliko konfliktih je vse manj upanja, da bova kdaj presegla to neprestano prepiranje.

Odgovarjata Drago in Sara Jerebic, zakonska in družinska terapevta

Težko je, če zakonca drug ob drugem nista sproščena in zaželjena oz. če se počutita, da drug drugemu služita kot neke vrste odlagališče za čustveno nepredelane odpadke. Pogosto se to sicer dogaja nenamenoma, ker ima vsak človek potrebo po tem, da izloči neprijetne vsebine iz sebe, vendar to ne zmanjšuje bolečine pri drugem zakoncu.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Javno kritizirate svojega zakonca? Veste, da je to nasilje?

Zato je prav in primerno, da se zakonca odločita za omejevanje tega smetenja, da zavestno ustavljata in spreminjata tovrstne vzorce odzivanja. Postni čas nam daje prav posebno zunanjo spodbudo, da lahko to uvrstimo v zakonsko postno vajo. Za nekoga bo lahko dober izziv, da bo manj nergal, manj godrnjal, manj izpostavljal pomanjkljivosti v odnosu z domačimi, hkrati pa izziv, da bo na drugačen način sporočal, kako zaznava pomanjkljivosti – naj govori o sebi, ne o drugih.

Za drugega bo morda izziv, da se bo manj umikal, manj bo tiho, manj bo nedostopen, večkrat bo prišel do zakonca, začel pogovor z njim, se zanimal zanj. Skupni imenovalec te vaje bi lahko bil večja prijaznost drug do drugega.


HOME

Preberite še:
Zakaj moški tako obupno potrebujejo spoštovanje – in kaj se zgodi, ko ga dobijo

Pomembno je, da to vajo delamo ne glede na vedenje sozakonca. Vsak naj sprejme svoj del odgovornosti – to je za lastno vedenje, za lastno odzivanje. Za nekoga bo morda zelo težko, da ne bo reagiral na “prvo žogo”, vendar je za dobre zakonske odnose nujno, da zdržimo pritisk in se obvladamo. Tovrstne veščine vnašajo v zakonsko zvezo zaupanje in mirnost.

Pogosto je glavni izhod iz zakonske krize pridobivanje novih pozitivnih izkušenj, ki bodo izpodrinile stare negativne izkušnje. Zato naj imata zakonca ob tej na trenutke težki vaji pred očmi prav ta cilj: nabiranje novih pozitivnih izkustev medsebojnega druženja ali komuniciranja. Vsak trenutek šteje. Naj bo na koncu posta vajin zakonski izkustveni števec pozitiven.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina, letnik 68, št. 11.
Preberite še:
Tumor in šest operacij. “Imaš upanje, da smisel obstaja, čeprav ga ne vidiš”


COUPLE

Preberite še:
Humor v zakon prinaša zadovoljstvo in srečo


BIBLE READING

Preberite še:
5 nasvetov za molitev v dvoje

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.