Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Humor v zakon prinaša zadovoljstvo in srečo

COUPLE

Shutterstock

Marzena Devoud - objavljeno 22/03/19

Se vama zgodi, da skupaj pokata od smeha? Da se drug iz drugega pošalita? Še dobro!

Nemški psihologi so naredili raziskavo, ki opominja, da je smeh v odnosu še kako pomemben in da je dobrohotno zbadanje med zakoncema zelo blagodejno. Pari, ki se znajo pošaliti na svoj račun, so – sodeč po raziskavi – vidno srečnejši.

Smeh je zdravilo

Mnogoterih dobrih lastnosti smeha danes ni treba več dokazovati. Smeh deluje protistresno, protibolečinsko, smeh je prvovrsten vrelec mladosti in zdravja. Je tudi pretanjen pokazatelj človekove osebnosti. Enako velja za pare.


MOM,DAUGHTER,FUN

Preberite še:
Ko potrebujete dozo smeha: “Žena, moja ura še ni prišla”

Nemški psihologi Univerze Martin Luther de Halle-Wittenberg so to znanstveno dokazali. V študiji, objavljeni v Journal Of Research In Personality, avtorji pojasnjujejo, da so srečni pari tisti, ki se znajo pošaliti na svoj račun in drug drugega tu in tam zbadajo. In nasprotno, zakonci, ki jih je strah, da bi se ponorčevali iz drugega, so v ljubezenskem odnosu manj srečni.

Blagodejni učinki odprtosti za šale in zbadanja

Raziskavo so naredili na 154 parih. V pogovorih so pari ločeno podrobno opisali svoj pogled na zvezo in stopnjo zadovoljstva na čustvenem in spolnem področju. Študija je pokazala, da ima odprtost za šale in zbadanje na pare blagodejne učinke, še posebej na ženske. “Ženske [v takšnem odnosu] so izrazile večje zadovoljstvo in večjo privlačnost do sozakonca,” so povedali raziskovalci.

Kljub vsemu so k temu dodali, da podoben smisel za humor in sposobnost, da se drug iz drugega pošalita, sama po sebi nista dokončno zagotovilo za dober ljubezenski odnos.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


RELATIONSHIP

Preberite še:
Kdaj se moški “petelinijo” in zakaj pometajo težave pod preprogo


SZCZĘŚLIWE MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Zakaj s spolnostjo čakati do poroke?


CIĄŻA MARYI, JAK JEZUS ZMIENIAŁ SIĘ W JEJ ŁONIE

Preberite še:
Rizična nosečnost: “S tresočimi rokami in upajočimi srci zajemamo globok vdih”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.