Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Svete stopnice, po katerih je stopal Jezus, se znova odpirajo aprila

HOLY STAIRS

LPLT | CC BY-SA 3.0

J-P Mauro - objavljeno 24/03/19

Starodavno stopnišče bo ostalo odkrito najmanj 40 dni, da se bodo romarji lahko povzpeli po marmornih stopnicah in se dotikali kamna, po katerem je stopal Jezus

Romarji, ki obiščejo Rim, se že stoletja tradicionalno ustavijo tudi pri svetih stopnicah. Obkroženi z zidovi, ki so poslikani s čudovitimi freskami, se tam v molitvi in premišljevanju Jezusovega trpljenja po kolenih povzpnejo po trdih marmornih stopnicah.


TREVI FOUNTAIN

Preberite še:
9 zanimivosti o čudovitem vodnjaku Trevi v Rimu

Priljubljena pobožnost izhaja iz starodavnega krščanskega izročila, ki pravi, da je sv. Helena, mati cesarja Konstantina, leta 362 ukazala v Rim prepeljati 28 stopnic, po katerih naj bi Jezus stopal tistega dne, ko ga je Poncij Pilat obsodil na smrt.

Stopnice kot pokora

Dejanskih marmornih stopnic običajno ni kaj dosti videti, ker so od zidu do zidu prekrite s ploščami iz orehovine, da marmor ščitijo pred obrabo milijonov vernikov, ki se vzpenjajo po stopnicah. Prvič v zadnjih 300 letih pa so stopnice lani med obnovo odkrili in odkrite naj bi ostale še najmanj 40 dni po odprtju.

Romarji se po stopnicah, znanih kot Scala Pilati ali Scala Sancta (Pilatove ali svete stopnice), za pokoro vzpenjajo po kolenih. Na marmorju je opaziti velike udrtine, ki jih je za seboj pustila teža neštetih vernikov, morda zaradi velikega števila romarjev ali ker se vsak posebej na vsaki stopnici kleče zadrži v molitvi.


CHOROBY RZADKIE

Preberite še:
“Trpljenje ni pokora za grehe”

Svete stopnice obkroža okoli 1.700 kvadratnih metrov fresk, ki prikazujejo zgodbe iz Stare in Nove zaveze. Nastale so leta 1589 po naročilu papeža Siksta V., ki je želel romarje med obiskom svetih stopnic poučiti v veri. Skozi stoletja so močno obledele in so bile nujno potrebne obnove. “Ker verniki pogosto niso znali ne brati ne pisati, so zgodbe zanje oživele prek poslikav,” pojasnjuje Mary Angela Schroth, skrbnica ene izmed rimskih galerij.

Pomanjkanje zanimanja za freske

Mnogi, ki se vzpenjajo po stopnicah, si fresk običajno ne ogledujejo, saj so z mislimi osredinjeni na starodavno stopnišče. Po mnenju turističnega vodnika Paula Enciniasa pa pomanjkanje zanimanja lahko pripišemo tudi dejstvu, da so verniki danes dosti bolj izobraženi kot pred 100 leti, zato se manj zanašajo na slikovna pojasnila: “Katoliškim romarjem v 21. stoletju pripovedi v slikah niso pretirano blizu.”

Ob edinstveni priložnosti, da se romarji dotaknejo starodavnega marmorja, ki naj bi nekoč nosil Jezusovo težo (in s tem breme vsega sveta), je povsem mogoče, da lepota fresk še dolgo ne bo opažena. Ali pa vsaj tistih 40 dni, ko bodo stopnice odkrite.


STAINED GLASS

Preberite še:
Kako barvana okna čudovito odražajo Božjo navzočnost

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


martin golob

Preberite še:
Kaj Martin Golob meni o aferah in škandalih v Cerkvi?
Preberite še:
Vremenoslovec, ki za vsakim dežjem vidi sonce


CARLOTA PI

Preberite še:
10 skrivnosti matere treh otrok, ki je tudi direktorica podjetja

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.