Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kje najdemo najbolj barvite cerkve na svetu?

SAN ANDRES XECUL CHURCH; GUATEMALA

Chensiyuan | Wikipedia | CC BY-SA 4.0

Vittoria Traverso - objavljeno 26/03/19

Od Evrope in Rusije do obeh Amerik je obilo primerkov zelo pisanih katoliških cerkva

Od bazilike sv. Petra v Rimu do stolnice Naše Gospe v Parizu: najpomembnejše katoliške cerkve so običajno zgrajene iz barvitega marmorja ali različnih vrst sivega apnenca. Nekatera svetišča pa resnično izstopajo po živahnih barvah svojih pročelij.

Gotika, kjer so prevladovale barve

V Evropi je gotika prinesla celo vrsto živih barv, kot so rubinova, oker, škrlatna in gozdno zelena, ki so jih pretežno uporabljali v slikarstvu in pleskanju. V obdobju neogotike so to barvno paleto pogosto predstavljali v arhitekturi, kot lahko vidimo na večbarvnem marmornem pročelju firenške stolnice iz 19. stoletja. Toda barvitih cerkva ne najdemo le na stari celini.

V fotogaleriji si oglejte podobe najzanimivejših barvitih cerkvenih pročelij z vsega sveta.

Sedeči je bil na pogled podoben kamnu jaspisu in sardiju, vse naokrog prestola pa se je pela mavrica, na oko podobna smaragdu. Okrog prestola je bilo štiriindvajset prestolov in na prestolih je sedelo štiriindvajset starešin, ogrnjenih v bela oblačila, z zlatimi venci na glavah. (Raz 4,3-4)

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


FAMILY

Preberite še:
Najlepše pesmi o mamah


OLD, MAN, WRINTING

Preberite še:
Par, ki so ga ločili po 62 letih: pišeta si vsak dan


ZŁE NAWYKI MAŁŻEŃSKIE

Preberite še:
3 filmi, ki lahko navdihnejo vajin zakon

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.