Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Zakaj papežu ni všeč, da mu poljubljajo prstan?

POPE AUDIENCE

Antoine Mekary | ALETEIA

Ary Waldir Ramos Díaz - objavljeno 28/03/19

Znano je, da papež ne mara formalnosti, ki bi zabrisale vlogo Petrovega naslednika kot služabnika

Papež Frančišek je bil v ponedeljek, 25. marca, v marijanskem svetišču v Loretu. Ko so mu verniki pri pozdravu želeli poljubiti prstan, se jim je poskušal izmuzniti.

Takole je bilo videti:

Obdelan posnetek s papeževimi kretnjami je povzročil veliko nemira na družbenih omrežjih, kazal naj bi na papeževo nezaupanje.

Ne zanemarja kretenj

Frančišek je papež, ki s kretnjami veliko pove, pri čemer goji in posreduje podobo Cerkve, ki je uboga za uboge, ki ima odprta vrata in je blizu Božjemu ljudstvu. V tem pogledu je ves čas svojega papeževanja skušal besede povezati s kretnjami.

Zato si lahko predstavljamo, da papež, ki obsoja klerikalizem in servilnost salonskega katolištva, težko sprejme, da bi mu poljubljali roko, da bi ga častili kot vladarja ali da bi ga postavljali na piedestale.


POPE PIUS IX

Preberite še:
To je prvi papež, ki se je pustil fotografirati

Frančišek je spomnil, da lahko drugo osebo gledamo zviška le, če se hočemo k njej skloniti in ji pomagati, da se dvigne: “Sicer nimamo pravice nikogar gledati zviška.” (videosporočilo ob državnem srečanju mladih v Rosariu 22. maja 2018)

Poiskati drugega

Papež Bergoglio živi z oblastjo, vendar se v njej ne izgublja. Zato umika roko, ko mu jo hočejo poljubiti, saj verjame, da se je treba pri srečanju z drugim “skloniti in se ponižati” ter drugega poiskati. Po drugi strani na posnetku vidimo, da s svojim telesom skuša biti uglašen s skupino ali osebo, ki ga pozdravlja in se ne obnaša zvezdniško.

Poljubil roko žrtvi spolne zlorabe

20. februarja 2019, dan pred cerkvenim vrhom proti spolnim zlorabam, se je Marek Lisinski, ki je bil star 13 let, ko ga je zlorabil duhovnik, srečal s papežem v dvorani Pavla VI. Kaj je storil papež? Poljubil mu je roko.


POPE FRANCIS AUDIENCE

Preberite še:
Ko tudi papež ne more ostati resen: deček ušel mimo varnostnikov

POPE FRANCIS Marek Lisinski
©VaticanMedia-Foto/CPP

POPE FRANCIS,MMWMOF,PRAYING

Preberite še:
Papež ob obtožbi, da prikriva spolne zlorabe: “Presodite sami”

V celotnem posnetku iz Loreta vidimo, da Frančišek poljublja rožne vence, se pusti pobožati, poljubiti na lice, da sprejema objeme, z vernimi izmenjuje poglede in nasmehe.

Frančišek ponuja nekaj novega v smislu dostopnosti in nežnosti in to lahko vzbuja tudi občutek nelagodja. Nasprotje takšnega ljubečega odnosa je pretirana uradnost, kretnje kraljeve hiše na primer.

Janez Pavel II., Benedikt XVI. in Frančišek, vsi trije so vernikom rekli bratje ali prijatelji v veri, kakor je Jezus iz Nazareta imenoval svoje učence (Jn 15,14-15), ki je že pred 2000 leti prekršil ustaljene vzorce, da bi odprl pot nenasilni komunikaciji in evangelizaciji, ki še danes predstavlja posebno vrsto revolucije.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


HOLY FAMILY CATHOLIC CHURCH IN DULAC

Preberite še:
Redovnik, ki nagovarja s čolna


MAN MIRROR

Preberite še:
Si želite globljega odnosa z Jezusom? Opustite to grešno razvado


JUSTYNA, PRZYSTANEK JEZUS

Preberite še:
Čeprav se je odločila za pot, ki je vodila v pekel, je Jezus čakal nanjo

Tags:
papež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.