Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Andrej Perko: “Pokončnemu, pravičnemu in ljubečemu moškemu bo ženska sledila”

ANDREJ PERKO

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Klemen Čeligoj - objavljeno 31/03/19

"Ob takšnem moškem se ženska ne čuti ogrožene, ne tekmuje z njim, ampak se ob njem tudi sama razvija"

V branje ponujamo pogovor s priznanim slovenskim psihoterapevtom Andrejem Perkom, ki je bil najprej objavljen v tedniku Družina. Letošnja 12. številka tednika je bila posvečena prav moškim in njihovi vlogi.

Ali zavzemanje za moške in moškost nasprotuje ženskam?
Zavzemanje za moške in iskanje moškosti, ki danes izginja, nikakor ne nasprotuje ženskam. Nasprotno: ženske bi morale biti vesele, da se prevprašuje vloga moškega v družini in družbi, kajti prav ženske se pritožujejo, da moških ni več, da izginjajo in da v družini ne odigrajo očetovske vloge tako, kot se spodobi.


RELATIONSHIP

Preberite še:
Kdaj se moški “petelinijo” in zakaj pometajo težave pod preprogo

Sam večkrat poudarjam, da danes ni največji problem vprašanje žensk, njihove “neenakosti” glede moških itd., ampak gre za vprašanje moških, ki postajajo ob agresivnem feminizmu in novih norih teorijah (teorija spola) brezspolna bitja (tudi biološko, kar se kaže v pomanjkanju testosterona in pod vplivom pesticidov na oblikovanje moških možganov).

Kako moramo moški živeti svojo moško identiteto, da se ženske ne bodo čutile ogrožene?
Moški mora poleg spoštljivega odnosa do svoje žene in vsega ženskega sveta usmeriti svoj fokus tudi zunaj družine – sam pravim, da mora postati “nekdo” tudi v zunanjem svetu, kjer se dokaže s svojo ustvarjalnostjo in ustvarjalnimi dosežki. Temu rečemo, da mora imeti vizijo.




Preberite še:
250 “dedcev” je ves dan tičalo skupaj. Le kaj so počeli?

Le takšnega moškega bo ženska spoštovala in mu konec koncev tudi sledila. Pokončnemu, ustvarjalnemu, pravičnemu in ljubečemu moškemu, ki ve, kaj hoče doseči v življenju, ki ima jasne cilje in prioritete. Ob takšnem moškem se ženska ne čuti ogrožene, ne tekmuje z njim, ampak se ob njem tudi sama razvija (lahko tudi strokovno in poslovno, če hoče). V resnici se oba trudita, da drug drugemu omogočata osebnostno rast.

Zakaj s(m)o moški tako pasivni, kot bi se umaknili?
Vzrokov za pasivnost moških je več. Eden je ta, da se pameten moški s svojo ženo ne bojuje, ampak se umakne, na primer če pogledamo samo vprašanje vzgoje otrok. Žena mu navadno neprestano dopoveduje, da on z otroki ne zna, da je pregrob, da otrok ne razume itd. Če hoče pri vzgoji otrok napraviti po moško red, ga v mnogo primerih žena onemogoči, “kastrira” in na koncu se umakne in prepusti ukvarjanje z otroki ženi. Seveda je žena nezadovoljna, za “vse vedno sama”, čeprav nezavedno napravi vse, da se ta njen moški umakne. Tako pristanemo v začaranem krogu konflikta, ko žena moža obtožuje, da v družini pri vzgoji nič ne prispeva, če pa mož to želi, ga onemogoči.

Drugi vzrok, ki ni nezanemarljiv, nam razlaga teorija o pesticidih, ki opozarja, da se zaradi njihovih toksičnih vplivov že v zarodku moški možgani ne morejo razviti. Vse več je zaradi teh vplivov tudi neplodnih moških (profesor Toman je v nekem intervjuju zatrdil, da “moški danes streljamo v prazno”).


MAN,WOMAN,KISS,HEAD

Preberite še:
Težavna naloga za može: Sveti Janez Zlatousti pojasnjuje, kaj pomeni ljubiti svojo ženo

Omenim še tretji razlog, ki ga sam vidim v agresivnem feminizmu, rasti družbenega moči in vpliva homoseksualnih lobijev, indoktrinacijo otrok in mladostnikov s teorijo spola, kar vnaša v procese iskanja lastne identitete, tudi seksualne, še dodatno zmedo.

Moška energija ni nevarna, pač pa v današnjem svetu nepotrebna. Vesna Godina je v neki kolumni zapisala, da kapital danes moških ne potrebuje in se v resnici moškost oziroma moško seksualnost kriminalizira.

Celoten prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 68, številka 12.


MAKSIMILIJAN CELJSKI

Preberite še:
Svetnik in mučenec, ki je umrl v Celju


ZNAK KRZYŻA LEWĄ RĘKĄ

Preberite še:
Post ni dieta niti vaja za krepitev volje


CHRISTIAN PERSECUTION

Preberite še:
10 najnevarnejših držav za kristjane

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.