Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 stvari, ki se jim izogibajte, če želite, da je vaš otrok srečen

Little boy lauging

Shutterstock

Mathilde de Robien - objavljeno 01/04/19

Spreminjanje miselnosti v današnji kulturi bo pomagalo pri ohranjanju radosti in čudenja naših otrok

Če želite, da so vaši otroci srečni, poskrbite, da ne dobijo popolnoma vsega, kar si želijo. Misel se ne ujema z današnjo naravnanostjo, ki teži k temu, da bi morali imeti “vse takoj”. Ljudje pogosto verjamejo, da je način, kako otroke osrečiti, ta, da izpolnijo vse njihove želje in muhe, pri tem pa morajo poskrbeti tudi, da jim nikoli ne bo dolgčas. Francozinja Valerie Halton, svetovalka za upravljanje proračuna in avtorica knjige na tematiko vzgoje pa meni naslednje: “Če hočemo znova osmisliti otroštvo, bi morali prenehati kvariti otroke na tak način.”


PHONE

Preberite še:
4 pozitivni pristopi, ki lahko pomagajo pri vzgoji otrok

Ne dajajte prehitro

Sodobni trend teži k temu, da otroke večkrat obravnavamo kot mini odrasle. Spodbujajo ga predvsem modna, zabavna in elektronska industrija, tudi izobraževalni sistem, ki ne pušča več veliko časa za igro in odkrivanje.

Maria Montessori je rekla: “Naj naši otroci rastejo v svojem ritmu! Nehajmo jih preveč stimulirati … To je neuporabno! Izčrpa njih in izčrpa nas! Samo spremljajte jih in jim pustite, da preprosto letijo.” Pripomba je še kako na mestu, saj otroci, obremenjeni z urniki, delujejo na podoben način kot direktorji podjetij, dekleta pa z oblačili spodbujajo k temu, da se vedejo kot odrasle ženske.


FIGHTING SIBLINGS

Preberite še:
Si želite bolj harmoničnega vzdušja med otroki?

ZABAWA Z RÓWIEŚNIKAMI
Shutterstock

PARENTING

Preberite še:
5 načinov, kako lahko motivirate otroke

Ne dajajte preveč stvari hkrati

Kup daril za božič, množica raznovrstnih in raznolikih aktivnosti med počitnicami, sladkarije in prigrizki, ki so nujni spremljevalci ob obisku restavracij … V želji, da bi ugodili svojim otrokom, včasih dosežemo nasprotni učinek: od vsega postanejo utrujeni, zdolgočaseni od takojšnje zadovoljitve njihovih potreb in na koncu razočarani.

Po drugi strani “doživljanje potrebe v njih razvija bistveno lastnost: hvaležnost”, pravi Valérie Halfon. “Starši se mnogokrat ne zavedajo, kako navajanje na stvari njihove otroke prenasiti.”


FATHER AND DAUGHTER

Preberite še:
Kaj lahko storimo za srečo svojih otrok?

S premagovanjem manjših frustracij se naučijo odličnosti in rasti. “Otroci, ki ne pričakujejo, da jim bomo na pladnju prinesli luno, so zadovoljni z vsem, kar prejmejo. In ko razvijejo hvaležnost in empatijo, so zaradi tega tudi veliko srečnejši.”

Izogibajte se temu, da bi jim vse servirali na srebrnem krožniku

Preveč izbire in dejstvo, da je vse enostavno in na dosegu roke, otroke dela pasivne. “Če želimo, da postanejo samostojni, ustvarjalni in srečni, se moramo izogibati temu, da bi jih preveč razvajali, ker potem ne bi več imeli motivacije, da bi iskali načine, kako bi nekaj dosegli,” pravi avtorica, ki izpostavi pomembno vprašanje: “Če otroku daste vse, če ima vse na dosegu roke, čemu bi si sploh še želel prizadevati za kaj?”
Preberite še:
“Otroci se tudi stepejo, skregajo … To se mi zdi normalno, iz takih situacij se največ naučijo”

Učenje otrok, da živijo in se igrajo v določenih omejitvah, jih bo bolj realistično pripravilo na odraslo dobo, postali bodo bolj hvaležni za to, kar imajo, pomagalo jim bo, da bodo bolj aktivno raziskovali igrače in svet okoli njih, poleg tega pa bodo bolj radovedni in se bodo bolj zabavali.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


MAKSIMILIJAN CELJSKI

Preberite še:
Svetnik in mučenec, ki je umrl v Celju


POST W INTENCJI BEZDOMNYCH

Preberite še:
Post ob kruhu in vodi morda zveni staromodno, toda …


CHRISTIAN PERSECUTION

Preberite še:
10 najnevarnejših držav za kristjane

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.