Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Neverjetna zgodba o 8-letnem šahovskem prvaku in prijaznosti ljudi okoli njega

JUST TANI

Kayode Adewumi-gofundme

Cerith Gardiner - objavljeno 01/04/19

S svojo krščansko družino je v begu pred skrajno islamistično skupino Boko Haram prišel v ZDA in zdaj živi v zavetišču za brezdomce, toda verjetno ne več dolgo

Leta 2017, ko so se napadi na kristjane v severni Nigeriji začeli stopnjevati, se je družina Adewumi odločila, da s sinkom Tanitoluwo zapusti domovino in si ustvari novo življenje v Združenih državah Amerike. Dve leti pozneje, ko živijo v zavetišču za brezdomce v New Yorku, starši še vedno spodbujajo danes 8-letnega dečka, naj si prizadeva za uresničitev svojih sanj.

V zgolj letu dni je Tanitoluwa ‒ ljubkovalno ga kličejo Tani ‒ osvojil ne le igro šaha, temveč tudi naslov zveznega državnega prvaka.


WILLIAM MAILLIS

Preberite še:
Star je 11 let, hodi na univerzo in želi dokazati, da Bog obstaja

Mojster v nastajanju

Kot so poročali ameriški mediji, je Tani dosegel prvo mesto na šolskem šahovskem prvenstvu zvezne države New York v kategoriji do devetega leta, kar je nedvomno vredno občudovanja. Če k temu dodamo še življenjske pogoje njegove družine, lahko zagotovo govorimo o prihodnjem šahovskem mojstru, k čemur Tani tudi stremi. V pogovoru za medije je izjavil, da si želi postati najmlajši velemojster vseh časov.

Čeprav lahko Tanijev podvig nedvomno pripišemo njegovi izjemni nadarjenosti, pa je dečku na šahovski poti pomagalo veliko ljudi. Zahvaljujoč ostremu očesu Shawna Martineza ‒ šolskega šahovskega trenerja, ki je opazil Tanijeve sposobnosti ‒ je mladi prvak dobil priložnost, da se pridruži šahovskemu krožku.


UPSET STUDENT

Preberite še:
Kako otroke pripraviti do tega, da brez nerganja naredijo domače naloge?

“Preplezal je goro”

Ker pa njegova družina ni zmogla plačevati šolnine, se je Russell Makofsky, ki vodi šahovski program na Manhattnu, odločil, da sam prevzame dečkove stroške, ki lahko dosežejo tudi več tisoč dolarjev. Kar pa se je izplačalo, pojasnjuje Makofsky: “V enem letu je prišel do te stopnje, preplezal je goro in postal najboljši med najboljšimi, brez kakršnihkoli lastnih sredstev … česa podobnega še nisem videl.”

Tanijevi predani starši sina prav tako podpirajo v njegovi silni želji po uspehu. Mama ga spremlja na triurne treninge, oče pa mu dovoli uporabo prenosnega računalnika, da lahko vadi tudi doma. Eden od učencev je Taniju podaril šahovsko uro, da je mladi mojster ustrezno opremljen.


ALEX CISAR

Preberite še:
Edinstvena poteza odličnega slovenskega športnika

Premika meje

Prihodnost dečka, ki je zbral že sedem pokalov, je nedvomno zelo svetla. Martinez je prepričan, da bo Tani v naslednjih dveh letih dosegel naslov velemojstra, kar je neverjeten dosežek, če upoštevamo, da doslej najmlajši velemojster šteje dvanajst let.

Kot pri številnih drugih zgodbah o uspehu je tudi Taniju uspelo zaradi ljudi, ki so bili pripravljeni ponuditi svojo pomoč. Prijaznost se nadaljuje, saj si Makofsky po svojih najboljših močeh prizadeva, da bi s pomočjo platforme GoFundMe, ki jo je ustvaril za svojega mladega učenca, družini priskrbel lasten dom. Ljudje se zbirajo okoli družine in ji ponujajo ne le denar, ampak tudi pravno svetovanje, službe in celo avto.

JUST TANI
Gofundme

Denar se nabira

Na Tanijevi platformi GoFundMe se je doslej nabralo že 200.000 ameriških dolarjev, sredstva pa še prihajajo. Oče Kayode je za vse darovalce objavil iskreno zahvalo: “Od tistega, ki mu je veliko dano, se tudi veliko zahteva. Potrebujemo dom in ga bomo dobili, potrebujemo pravno pomoč, službo, denar za življenjske stroške, vse to smo prejeli. Sprejemamo ta blagoslov in skušamo povrniti Bogu in svetu.”

Kot odziv na velikodušno pomoč, ki so je deležni, Tanijeva družina ustanavlja sklad v dečkovem imenu, s katerim naj bi pomagali drugim ljudem, ki se znajdejo v stiski.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


MAN,WOMAN,ARGUE

Preberite še:
Kako se po prepiru pobotati z zakoncem?


WEDDING

Preberite še:
Ta mladoporočenca sta se odločila za zelo nenavadno poročno slavje
Preberite še:
Kako izbrati dobrega botra?

Tags:
šport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.