Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Z novo tehnologijo bi lahko rešili mnogo življenj otrok s prirojeno srčno napako

ULTRASOUND

BBC News | Facebook | Fair Use

Cerith Gardiner - objavljeno 03/04/19

Te dvodimenzionalne slike dojenčkovega srca zdravnikom pomagajo pri zdravljenju otrok

Nekaj čudovitega je prvič videti, kako med ultrazvočnim pregledom bije drobno srce dojenčka. Zahvaljujoč čudežu tehnologije in nekaterim predanim zdravnikom pa lahko ta mala bitjeca zdaj vidimo v povsem novi luči.


Michelle

Preberite še:
10 dni po splavu so zaslišali srčni utrip

Ekipa strokovnjakov v Londonu se je nekaj let ukvarjala s tem, kako izdelati natančnejše slike otrokovega srca v maternici, da bi tako lahko uspešneje zdravili tiste otroke, ki imajo prirojeno srčno napako. Čeprav so lahko zdravniki že prej na ultrazvoku veliko izvedeli o zdravju še nerojenega otroka, je bilo zaradi hitrega bitja drobcenega srca težko zaznati težave, ki bi jih otrok lahko imel pozneje v življenju.

Z metodo so že rešili deklico

V tej raziskavi so nosečnicam naredili pregled z magnetno resonanco, kjer so dobili številne dvodimenzionalne slike otrokovega srca. S pomočjo teh in napredne programske opreme je nato zdravnikom uspelo izdelati tridimenzionalni model srca.


SARAH-MAY PHILO

Preberite še:
Neverjetno: Medtem ko so ji operirali tumor v možganih, je pela opero

BBC poroča o primeru male Violete-Vienne, ki so ji zaradi te tehnologije rešili življenje. Med običajnim ultrazvokom v dvajsetem tednu nosečnosti so zdravniki pri deklici ugotovili težave z žilami okrog srca in zožanje glavne arterije. Njena mati Kirbi-Lea Pettitt se je nato pridružila omenjeni raziskavi in zdravnikom je uspelo rešiti življenje male Violete-Vienne. Isti hip, ko se je rodila, so ji dali potrebna zdravila, da je aorta ostala odprta. Po enem tednu je bila operirana, zdaj pa je zdrava enajstmesečna deklica.

Najpogostejša bolezen otrok ob rojstvu

Raziskovalna ekipa je prepričana, da bi bila ta tehnologija lahko na razpolago še mnogim drugim bolnišnicam. Na leto se s prirojeno srčno napako rodi približno en odstotek otrok, kar pomeni, da bi to zdravljenje lahko pomagalo mnogim otrokom in njihovim družinam. Prav prirojena srčna napaka, ki je lahko dedna, posledica okužbe ali nekaterih zdravil, je med najpogostejšimi boleznimi otrok ob rojstvu.
Preberite še:
Tumor in šest operacij. “Imaš upanje, da smisel obstaja, čeprav ga ne vidiš”

Pediater kardiolog Reza Razavi, ki ima tudi sam hčerko s prirojeno srčno napako, je bil gonilna sila te raziskave. Nove slike, ki so tako osupljive, kot so tudi uporabne, zdravnikom omogočajo, da natančno vedo, kakšne težave ima otrok in kakšno zdravljenje ali operacija bo potrebna. Razavi pojasnjuje, da s pomočjo programske opreme lahko potolažijo in pomirijo starše, njihove otroke pa ob pravem času operirajo in tako dosežejo najboljše rezultate.

Oglejte si ta izjemni posnetek, na katerem se dojenček v materinem trebuhu ponosno premika in nam tako kaže, kako neverjetni so v resnici še nerojeni otroci – sposobni so pripraviti cel gimnastični nastop v tako tesnem prostoru!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


READING BOOK

Preberite še:
7 knjig, ki vas bodo to poletje duhovno napolnile
Preberite še:
“Vse mame v župniji so boljše katehistinje kot jaz”


Little boy lauging

Preberite še:
3 stvari, ki se jim izogibajte, če želite, da je vaš otrok srečen

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.