Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

“Zakaj pa nimate še kakšnega otroka?”

HAPPY FAMILY

Shutterstock

Fotografija je simbolična.

Tina Martinec Selan - objavljeno 03/04/19

Ne maram teh vprašanj

Zlasti ob posebnih trenutkih, kot je recimo materinski dan, občutim veliko hvaležnost, da so mi oziroma nama bili podarjeni trije otroci, da sem lahko mama. Včasih se čudim in sprašujem, ali si res zaslužim biti mama tem prelepim bitjem …

“Zakaj pa nimate še kakšnega?”

Od nekdaj sem si želela, da bi imela tri otroke. Kakšna sreča, da sva z možem, takrat rosno mlada in zaljubljena, že kar hitro ugotovila, da imava enake želje glede velikosti družine in števila otrok. Pri dveh sem čutila, da naša družina še ni dopolnjena, zaokrožena. Zdaj, ko imam tri, je naša družina v mojih očeh taka, kot mora biti.


FATHER

Preberite še:
Bo odločila država, okolica, midva: Koliko otrok si želiva?

SIBLINGS
Shutterstock

FAMILY,FEET,CHILDREN

Preberite še:
Uspešna družina – kaj to pomeni in kakšne so njene značilnosti

Ker sva otroke imela (za današnji čas) relativno mlada in ker smo vsi zdravi, se seveda neredko soočam z vprašanji, če bomo “imeli še kakšnega”. Ta vprašanja pridejo iz najrazličnejših ust. Vem, da so vsa dobronamerna, a tovrstno vtikanje v družinsko intimo me vedno malo vznemiri. Mnogokrat je taka ali drugačna “vzpodbuda” prišla iz ust duhovnika, včasih iz ust koga starejšega, skoraj nikoli pa me tega ne vpraša kakšna druga mama mojih let. Najbrž zato, ker ve, da enostavnega odgovora na tako vprašanje ni.

Tri je nova dve

Včasih dobim občutek, da se v katoliških družinah silno radi “preštevamo”. Čim pridejo na kup verne družine s kupom otrok okrog nog in po naročjih, se začne pogovor o tem, koliko otrok ima katera od družin. Trije otroci, recimo, so v takih družinah kar norma. Mogoče bi celo lahko rekla, da je v tem smislu “tri nova dve” – ko sem bila sama otrok, je večina družin imela po dva otroka, zdaj imajo številne tri. Velja nenapisano in neizrečeno, a vseeno prisotno mnenje, da več otrok kot imaš, boljša je družina. Z dvema otrokoma se verjetno počutiš kot pravi čudak, medtem ko če imaš samo enega, najbrž sploh ne upaš priti zraven.


MOM,KIDS,MOTHERHOOD

Preberite še:
Zakaj starši nenehno mešamo imena svojih otrok

“Zbiranje” otrok

Pa so otroci res nekaj, kar lahko preštevamo in zbiramo, kot recimo točke za popust v trgovini? Ali je prav, da otroke zbiramo kot pokale, zato da lahko v nagradni igri “povej mi, koliko otrok imaš, in povem ti, koliko veljaš” pridemo na čim višje mesto? Osebno mi je taka logika povsem tuja. Mama ni nič bolj ali boljša mama, če ima šest otrok namesto pet. Oče ni nič bolj ali boljši oče, če ima pet otrok namesto štirih.


SIBLINGS

Preberite še:
6 znakov, da prihajate iz velike družine

Potrebno je poznati svoje omejitve, te pa ima vsak človek. Do neke mere zmoreš, uspeš približno držati stvari v ravnovesju. Res je, da lahko z Božjo pomočjo zmoremo mnogo več, kot si mislimo. Res pa je tudi, da nihče ne zmore neskončno. To čuti vsak in treba je nekaj ponižnosti, da si je človek sposoben to tudi priznati.

Na tekmovanju za največ otrok ne bom zmagala

Kaj naj torej naslednjič odgovorim, ko me bo spet kdo vprašal, če bomo imeli še kakšnega otroka? Lahko povem, da me trije otroci popolnoma izpolnjujejo v mojem materinstvu in da nimam večne želje po “več”. Lahko začnem – čeprav bo dolgo trajalo – razlagati o mojih porodnih zgodbah. O nedonošenčku in inkubatorju (poznam številne primere, ki jim je tovrstna izkušnja vzela pogum, da bi imeli sploh še kakšnega otroka), o dveh carskih rezih, o naravnem porodu, po katerem so me morali nekaj ur v splošni anesteziji “sestavljati skupaj” …


FAMILYFUNBYMOM, INSTAGRAM

Preberite še:
“Noben izlet ni tako razburljiv kot življenje s sedmimi otroki pod eno streho”

Lahko pa bi povedala, da z možem zmoreva točno toliko otrok, kot jih imava. Da zame število otrok ni tekmovanje niti ni merilo moje vrednosti kot ženske, mame. Čeprav je materinstvo poleg tega, da sem žena, moja glavna in najpomembnejša vloga v življenju, imam še druge vloge, v katerih sem tudi dobra in ki jih imam srčno rada. Čutim, da so še nekateri drugi talenti, ki kličejo, da jih izpilim in pomnožim. Najbolje, da radovedneže usmerim kar v branje tega bloga, saj bodo v njem tisti, ki želijo, videli najboljšo razlago.


KLARA KASTELEC

Preberite še:
“Znotraj igralskega poklica se učim prizanesljivosti do same sebe”


Little boy lauging

Preberite še:
3 stvari, ki se jim izogibajte, če želite, da je vaš otrok srečen


CHŁOPIEC, MĘŻCZYZNA

Preberite še:
Kje ali kaj so nebesa?

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.