Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Želite, da je vaša mama srečna? Tu je pet nasvetov

FAMILY

Spass - Shutterstock

Matthew Green - Luz Ivonne Ream - objavljeno 03/04/19

Ali storimo dovolj, da pokažemo spoštovanje in ljubezen do mame?

Zdi se, da so vse mame izdelane iz jekla. Do svojih otrok čutijo globoko ljubezen, ki jih dela nezlomljive. V trenutku odpustijo vse, čeprav so pri tem lahko močno ranjene.


URŠKA VALJAVEC

Preberite še:
“Mnogi rečejo, kaj vse zmorejo ženske. Ampak kaj vse šele zmore mama!”

Ne glede na starost bi morali storiti vse, kar je v naši moči, da se izognemo temu, da bi prizadeli svojo mamo. Raje poiščimo načine, da jo osrečimo. Tu je nekaj namigov, s katerimi to lahko storite kadarkoli.

Zahvalite se ji

Včasih jemljemo za samoumevno, da nas bo, ko se vrnemo domov, pozdravil topel nasmeh naše mame, da bo na mizi pripravljen topel obrok in v omari zložena čista oblačila. Imamo mamo, ki skrbi za nas. Druge mame redno pazijo na naše otroke. Ali nam zalivajo vrt.

Pozorni moramo biti na vse, kar opravi namesto nas, in se ji zahvaliti, kolikor pogosto lahko. To ji bo pomagalo, da se bo počutila cenjeno, spoštovano in ljubljeno.

Poskusite ohranjati dobre odnose z brati in sestrami

Če mama vidi, da se njeni otroci, do katerih čuti enako ljubezen, drug do drugega obnašajo kot psi in mačke, ji to povzroča veliko žalost. Če ne zaradi bratov in sester, bi morali zaradi nje z njimi imeti bolj zdravo in prijazno razmerje. To ji bo prineslo veliko sreče.


FAMILY

Preberite še:
Najlepše pesmi o mamah

Ne pozabite ostati v stiku z njo

Čeprav so matere pripravljene razumeti, spregledati in odpuščati veliko, niso neumne. Če se bomo obrnili nanje le takrat, ko bomo v težavah in bomo potrebovali pomoč, nam bo seveda na voljo, a to ne pomeni, da ne bo opazila naše sebičnosti.

Mame želijo biti del našega življenja. Truditi se moramo, da ohranjamo stik z njimi, ne samo takrat, ko nam to narekuje lastni interes. Ni izgovora, da ji ne bi redno pokazali svoje ljubezni in hvaležnosti, četudi le s sporočilom ali telefonskim klicem.

Dobre odnose bi morali ohranjati tudi z očetom

Mama želi, da spoštujemo in imamo radi očeta, še posebej, če so naši starši skupaj že desetletja in so drug drugemu ostali zvesti kljub vzponom in padcem. Če ranimo ali zavračamo človeka, ki ga naša mati ljubi in se je odločila, da bo njen življenjski partner, bomo s tem škodovali tudi njej. Tudi zaradi mame bi morali imeti veliko razlogov za spoštovanje in ljubezen do svojega očeta. To je navsezadnje ena od desetih zapovedi.
Preberite še:
Podobe, ki dokazujejo, da je bila Marija tudi povsem običajna mama

Poslušajte njen nasvet

Mama nas zelo dobro pozna in ima neprecenljive življenjske izkušnje. Včasih se zdi, da se vmešava v naše življenje ali pa ne razume, kaj prestajamo. A ima za nas dragocene vpoglede.

Težko ji je gledati svoje otroke, ki se zapletajo v slabe situacije, delajo napake ali zamudijo neponovljive priložnosti.

Ko upoštevamo nasvet matere, je nič ne more bolj osrečiti. Tudi če ne moremo vedno sprejeti njenega nasveta (včasih res nima prav), bi jo morali vsaj poslušati.

Mame niso popolne, vendar za svoje otroke želijo vse najboljše. Če jih skušamo osrečiti s tem, da gojimo zdrave družinske odnose, smo hvaležni in poslušamo njihove nasvete, bo to osrečilo tudi nas.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.
Preberite še:
Avtizem ni ovira: Dominik je pri 12 letih ustvaril svoj portal


GIRL

Preberite še:
Če ste na trnih, ko čakate na izvide, vam bo pomagalo tole …


UNPLANNED

Preberite še:
Nenačrtovan – nov film, ki slavi življenje in dviga veliko prahu

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.