Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Samski in brezposelni? Konec sveta?

WOMAN

Baranq - Shutterstock

Anja Rajter - objavljeno 04/04/19

7 nasvetov, kako kakovostno preživeti obdobje brezposelnosti v samskosti

Res je, da nobeno od teh dejstev ni zavidanja vredno. Pravzaprav se nam oboje skupaj včasih zdi že na meji katastrofe.

Toda to je tudi čas, ki ga lahko kakovostno preživimo po lastni izbiri. Ker smo samski, se odločamo samo zase in nam ni treba nikomur polagati računov. Ker pa smo ob tem še brezposelni, imamo časa na pretek.

To je čas, ki ga namenimo intenzivnemu iskanju službe

Nova služba ne bo padla z neba, zato se moramo zanjo potruditi. Obstaja več e-virov, na katerih zaposlovalci nudijo zaposlitev. Pobrskajte in pošljite prijavo na delovno mesto, pokličite.


irmãos Maicon e Antônio Nunes

Preberite še:
Brata, ki sta se našla na najbolj nenavaden način

Mogoče pa imate svojo sanjsko službo že ogledano? Pošljite direktorju podjetja ponudbo za sodelovanje, prosite za sestanek in pokažite, da ste idealen sodelavec za njihovo podjetje.

Imejte odprte oči, pogovarjajte se z ljudmi, udeležujte se različnih dogodkov.

To je čas, ki ga lahko namenimo za dodatno izobraževanje ali prekvalifikacijo

Ste že dolgo želeli zamenjati službo pa z vašo izobrazbo to ni mogoče? Na voljo je veliko ponudnikov za prekvalifikacijo za bodoče vzgojitelje, medicinske sestre, voznike težke gradbene mehanizacije, računovodje, avtomehanike …


RENATA MEDVED ŠERTEL AND HUSBAND

Preberite še:
“Vsak večer si vzameva trenutek zase in drug drugemu poveva, za kaj sva hvaležna”

Brezposelnost je tudi čas za pridobivanje veščin in znanja, ki smo jih že dolgo želeli pridobiti, pa nismo nikakor uspeli najti časa: slepo tipkanje, tečaj retorike, dobre komunikacije, spletnega marketinga, programiranja, … Lotimo se takšnega izziva!

Iz dneva v dan bomo srečnejši, bolj samozavestni in bomo s pomočjo novih znanj lažje dobili službo ali celo sami postali podjetnik.

To je čas, ki ga lahko preživimo s primarno družino

Preživimo ga lahko ob obrezovanju drevja, zlaganju drv, presajanju rož ali beljenju stanovanja ali pa samo na klopci pod domačo lipo … Ko bomo enkrat polno vpeti v službo in družino, ne bomo več imeli vsega popoldneva za starše, sestre in brate.


FAMILY

Preberite še:
Želite, da je vaša mama srečna? Tu je pet nasvetov

ROZMOWA, RODZINA
ShutterstockPreberite še:
“Vse mame v župniji so boljše katehistinje kot jaz”

Starši se pogosto šele ob takem delu odprejo in začnejo pripovedovati o kakšnih bolj zaupnih podrobnostih iz življenja. S sestrami in brati pa … najbrž je odveč spominjati na to, da ste v otroštvu marsikatero ušpičili skupaj in se lahko od srca nasmejite tistemu jeznoritemu sosedu, ki ste mu na vrt ponesreči vrgli poln vodni balon …

To je čas, ki ga lahko preživimo s prijateljico in z njenim dojenčkom ali s sestrično in z njeno družino

Idealen čas za klepet, poleg tega bo pa neizmerno hvaležna, če ji boste ponudili pomoč pri gospodinjstvu ali zgolj varstvo otrok, da bo ona lahko šla za eno urico v miru po gospodinjskih nakupih ali pa na masažo.

Smo že omenili, da bo vesela pomoči pri čiščenju oken, sajenju solate ali zlaganju otroških oblačilc?

To je čas, ki ga lahko preživimo z babico ali dedkom v zdravilišču, na morju ali kar pri njiju doma

Ko naši stari starši presežejo 80 let, so v novem okolju precej bolj zaskrbljeni in zbegani, kot so bili v času našega otroštva. Nov prostor, novi ljudje, neznana hrana in drugačen ritem jim povzročijo mnogo skrbi. Kako dobro jim bo dela družba pri obrokih, pomoč pri osebni negi, spodbuda pri gibanju v bazenu in klepet z nekom od domačih!


DAVID DEUTSCHMAN

Preberite še:
Ta dedek je prav poseben: skrbi, da bolni otroci ne bi bili osamljeni

Prav tako je to za nas dragocen čas, ki ga ne bo nikoli več nazaj. Koliko zanimivih prigod se jim je nabralo v vseh 80 letih! Čez 10 ali 15 let se bomo z veseljem spominjali teh dni in trenutkov, ki smo jih preživeli s starimi starši.

To je čas, ki ga lahko namenimo prostovoljstvu ali pomoči prijatelju, ki obnavlja hišo

Marsikdo bo vesel dodatnega para pridnih rok, pa naj bo to prijatelj, človekoljubna organizacija, dom za ostarele, domača župnija ali pa kulturno društvo, ki išče hišnika za svoje prostore  … Dobro dene delati dobra dela, nova poznanstva in nova vloga v družbi pa nam bodo dali dodatna znanja, novo samozavest ter moč za iskanje partnerja in službe.


KINDNESS

Preberite še:
Če ste brez volje do življenja, si oglejte ta posnetek

CHARITY
Withgod - Shutterstock

CAMILLUS

Preberite še:
Od pijanca in zasvojenca do zavetnika bolnikov in bolnišnic

To je čas za našo duhovno rast

Čas brezposelnosti je čudovita priložnost za zbližanje z Bogom. Tako lepo je, če se dan začne z obiskom jutranje svete maše in prejemom evharistije, konča pa ob premišljevanju blagrov, ki jih vsakodnevno prejemamo od Očeta. Ob tem bomo imeli tudi več moči za iskanje nove službe in vse prostočasne dejavnosti.

In če kakšno devetdnevnico namenimo v čast Svetemu Duhu za novo službo in dobrega šefa, bomo kmalu spet vstajali ob 6. uri zjutraj in se popoldne vračali domov.
Preberite še:
“Ljudje zmoremo veliko več, kot se nam včasih ljubi”


BRIDAL,SHOES,BOUQUET

Preberite še:
Skrivno sporočilo umirajoče matere na hčerinih poročnih čevljih


PARENTING

Preberite še:
Kako vzgajati otroke brez kričanja?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.