Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Trije presenetljivi namigi, ki pomagajo, da ljubezen v zakonu raste

couple cleaning

4 PM production - Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 05/04/19

Čeprav niso tako očitni, ti nasveti pomagajo poživiti ljubezen

Skupno spanje

Fizični dotik je bistven in ga ne smemo omejiti samo na spolnost. Dobro je biti dovzeten še za kaj drugega. Zaspati v objemu drugega, ne da bi bila v ozadju zahteva po več, vzpostavi močno povezanost: nahrani druge ravni odnosa in nas dela bolj potrpežljive.


WOMAN,SLEEP,FATIGUE

Preberite še:
Zakaj je tudi preveč spanja lahko problematično

Nedavna raziskava je pokazala, da skupno spanje lahko vodi v več spolnosti. Pomanjkanje spanja namreč vpliva na hormonsko neravnovesje in zmanjšuje raven testosterona, ki je bistvenega pomena za željo po spolnosti tako pri moških kot pri ženskah.

Pri parih, ki spijo manj kot šest ur na noč, je tudi večja verjetnost, da bodo imeli bolj nastrojene in sovražne pogovore. Skupen začetek spanja pomaga utrditi zvezo. Pari, ki imajo različne spalne navade, poročajo o več konfliktih, manj preživetega časa v skupnih aktivnostih in manj spolnih odnosov od tistih parov, ki gredo spat ob istem času.

Preživeti neprijetne trenutke skupaj

Običajno nismo ponosni, da z nekom preživljamo težke trenutke, lahko pa to prinaša koristi za naš odnos. Tam, kjer je intimnost, je ranljivost. Če si želite zdravega odnosa in dobre komunikacije, morate imeti dovolj poguma pokazati tudi svoje šibke plati pred drugim. To pogosto pomeni zapustiti cono udobja, govoriti o stvareh, ki so nam pomembne, ter priznati, kako se počutimo tudi na področjih, kjer smo ranljivi.


CONVERSATION

Preberite še:
Zastavite teh šest vprašanj in boste boljši sogovorniki

Načeti bolečo temo iz preteklosti, razkriti kaj, česar še niste povedali, ali ponižno priznati svoje napake, vse to močno vpliva na rast odnosa. Zaupanje raste, veča se možnost za izboljšanje nečesa, kar nam je težko ali vsaj pomaga spoznati drugega v njegovi resničnosti.

Domača opravila

Ni potrebno, da so vse skupne dejavnosti nekaj zabavnega. Načrtovanje skupnih opravil, ki so za nekoga samo breme, se lahko spremeni v prijetno druženje in spodbudi občutke dobrega tima. Vzpostavitev skupnih ciljev in medsebojna pomoč pri domačih opravilih gradita trdne temelje ter zadovoljstvo v urejenem domu in vzbuja občutke enakovrednosti, ko vsak prispeva svoj delež.


ZMĘCZONA MATKA

Preberite še:
Ne zmorete več podpirati vseh vogalov pri hiši, moža pa nikjer?

Ne glede na to, kako dolgočasno se zdi, razdelitev nalog v gospodinjstvu ustvarja občutek povezanosti. Z vztrajnostjo se to spremeni v rutino, ta pa pomaga graditi skupne vrednote, zanimanja in prioritete. S tem pokažemo, da sta oba pripravljena ustvarjati skupno prihodnost in se tako že učita uživati v njej.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek. 


MAN,WOMAN,ARGUE

Preberite še:
Kako se po prepiru pobotati z zakoncem?


P. ANDRAŽ ARKO

Preberite še:
Res moram spet k spovedi? “Spoved je nekaj blazno lepega!”


PREGNANCY

Preberite še:
10 priprošnjikov, ki vas bodo spremljali skozi nosečnost

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.