Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Skrivnostni svetnik iz rimske Emone

Maksim Emonski

CC0 1.0 | PD

Aleš Žužek - objavljeno 08/04/19

Maksim Emonski je prvi škof v rimski Emoni, o katerem imamo zanesljive zgodovinske dokaze

Antična Emona, na ruševinah katere je pozneje zraslo mesto Ljubljana (latinsko Labacum), je bila poleg Petovione in Celeie najpomembnejše rimsko mesto na ozemlju današnje Slovenije.

Kristjani v Evropi

Širjenje krščanstva v rimskem imperiju ni zaobšlo Emone, ki je prav tako dobila krščansko skupnost, na katere čelu je bil škof. Da je obstajala v Emoni krščanska skupnost, med drugim dokazujejo pisma Sv. Hieronima iz Stridona.


SAINT JEROME

Preberite še:
Se je velikan krščanstva rodil na ozemlju današnje Slovenije?

Prvi zgodovinsko izpričani škof v Emoni, ki je takrat verjetno štela med štiri do šest tisoč prebivalcev, je prav omenjeni Maksim, o katerem pa vemo zelo malo.

Maksim v Ogleju in Milanu

Emonski škof Maksim je prvič omenjen med udeleženci pokrajinskega koncila v Ogleju leta 381, kamor je prišlo 32 škofov, ki so zaslišali škofa, ki nista hotela zavreči arijanstva, zaradi česar so ju na koncu odstavili. Drugič pa je Maksim podpisan v listini sinode v Milanu leta 390.


MAKSIMILIJAN CELJSKI

Preberite še:
Svetnik in mučenec, ki je umrl v Celju

Slovenski zgodovinar Rajko Bratož omenja možnost, da je bil Maksim Emonski morda tudi prvi škof Emone in graditelj tamkajšnjega škofijskega središča. O usodi škofa Maksima po letu 390 ni nič znanega. Domneva se, da je umrl okoli leta 396.

Srednjeveška legenda o mučeništvu

Naslednjega emonskega škofa se omenja šele približno dve stoletji pozneje, nato pa se za škofijskim sedežem izgubi vsaka sled. Poleg tega se o emonski cerkvi, ki jo je v poznem četrtem stoletju vodil škof Maksim, v antiki ni ohranilo nikakršno izročilo.

Izročilo o mučeništvu Maksima Emonskega je tako kot izročilo o mučeništvu Pelagija in Maksimilijana Celjskega nastalo šele v visokem srednjem veku, še pojasnjuje Bratož.


PRAY,REFUGEES

Preberite še:
Štiri najnevarnejše molitve, ki jih lahko izrečete

Po legendi naj bi Maksim Emonski umrl mučeniški smrti (bil je kamenjan) v času cesarja Decija okoli leta 252, kar pa je seveda v nasprotju z zgodovinskimi dokazi, da je živel v 4. stoletju.

Mesto Emona se sicer zadnjič omenja kot škofijski sedež leta 579, emonskega škofa pa zadnjič leta 590. Verjetno je bil ta tedaj že begunec na jadranski obali, kamor so se pred Slovani in Avari zatekli meščani Emone. 

Do leta 1961 drugotni zavetnik ljubljanske škofije

Do leta 1961 je bil sv. Maksim, ki goduje 29. maja, drugi zavetnik ljubljanske škofije (za svetima Mohorjem in Fortunatom). Zdaj sta prva zavetnika nadškofije sveta Ciril in Metod, druga pa sveta Mohor in Fortunat.

Od leta 1713 v vdolbini rotunde pod kupolo ljubljanske stolnice stoji kip sv. Maksima, ki ga je po naročilu takratnega ljubljanskega škofa Franca Karla Kaunitza izdelal kipar Angelo Pozzo iz Padove.


VIRGIN MARY

Preberite še:
Z večerno molitvijo poiščite mir in zaščito pod ljubečim pogledom Matere Marije


ULTRASOUND

Preberite še:
Z novo tehnologijo bi lahko rešili mnogo življenj otrok s prirojeno srčno napako
Preberite še:
“Ljudje zmoremo veliko več, kot se nam včasih ljubi”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.