Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Prav posebna “ekipa”: štirje bratje, štirje duhovniki

TRUJILLO LUNA

Archivo de la familia Trujillo Luna

Vicente Silva Vargas - objavljeno 11/04/19

Nenavadna "levitska družina" Trujillo Luna iz majhnega kraja Guadalupe v Kolumbiji

Štirje bratje ‒ Héctor Gabriel, Teófilo María, Miguel Ángel in Jesús David Trujillo Luna ‒ danes kot duhovniki delajo po župnijah v Kolumbiji in ZDA, a v svojem otroštvu niso bili ministranti niti jih nihče ni silil v duhovništvo.

Štirje bratje, en klic

Kljub temu najstarejši od sinov, Héctor Gabriel, pravi, da je nanje vplival stik s Cerkvijo in vpetost v župnijsko življenje, družinska vzgoja in trden odnos očeta Lisandra z brati klaretinci.

Miguel Ángel, tretji po vrsti, dodaja, da jim je bila za zgled tudi njihova mama Lolita, ki je zelo verna, vendar jim nikdar ni govorila, da morajo obvezno k maši ali da morajo služiti kot ministranti.
Preberite še:
Aldo, Fulvio in Claudio: trije bratje, ki so postali frančiškani

Drugi brat Teófilo María, ki živi in dela v Združenih državah, se natančno spominja trenutka poklicanosti. Zanj je bilo to delo Svetega Duha, klic, na katerega je odgovoril.

Vztrajni župnik

Bratje pravijo, da je k njihovemu duhovništvu verjetno pripomoglo tudi mirno ozračje njihovega rojstnega kraja, kjer se nikdar ne zgodi nič hudega, in župnik Juan Ángel Ortiz, ki je v 70. in 80. letih preteklega stoletja spodbudil veliko duhovnih poklicev.

V intervjuju za Aleteio so bratje povedali, da je bil njihov župnik tako vztrajen, da je njihovo mestece Guadalupe, ki je takrat štelo manj kot 15.000 prebivalcev, po stotih letih znova dobilo novomašnika.
Preberite še:
Newyorški gasilec, ki je po 11. septembru 2001 postal duhovnik

TRUJILLO LUNA
Archivo de la familia Trujillo Luna

Kako ostati duhovnik po 31, 30, 29 in 21 letih služenja?

Héctor Gabriel je bil posvečen leta 1987 in pravi, da je pri njem vse odvisno od vere in podpore duhovnega voditelja ter zdravega duhovniškega ozračja, v katerem je živel.

Miguel Ángel je duhovnik od leta 1988 in pravi, da ga Bog nenehno kliče in da se mu nikoli ni porajal dvom. Če bi se še enkrat rodil, bi zagotovo izbral isti poklic.

Teófilo María, ki je na duhovniško pot stopil leta 1989, meni, da vse temelji na nenehnem Božjem klicu po spreobrnjenju in svetosti.


ANTONIO VIVALDI

Preberite še:
“Rdeči duhovnik” – eden največjih glasbenih mojstrov vseh časov

Razkropljeni po svetu

Štirje bratje duhovniki že vrsto let ne živijo več skupaj. Najstarejši je vikar svoje škofije in je bil župnik v Garzónu. Drugi brat živi v kraju Pitalito, ki se nahaja v isti pokrajini Huila, kjer je župnik v cerkvi Svetega Antona.

Teófilo María, ki je svojo duhovniško pot začel pri kapucinih, dela v župniji svete Marije Magdalene v Charlestonu v Južni Karolini.

Najmlajši Jesús David pa opravlja pastoralno službo v župniji svetega Jožefa v Atlanti v zvezni državi Georgia.

TRUJILLO LUNA
Archivo de la familia Trujillo Luna

Dragocena družinska srečanja

Čeprav živijo narazen, se skupaj s še šestimi sorojenci enkrat na leto dobijo in se v miru pogovorijo, kakor so se pogovarjali v mladosti, ko si še nihče izmed njih ni mislil, da bo postal duhovnik.

Takrat si pripovedujejo zgodbe, pojejo, obhajajo maše in se veselijo povezanosti z družino. Čas izkoristijo tudi za to, da objamejo očeta, ki je že v 102. letu starosti, ter mamo Lolito, ki je dopolnila 80 let.


PRIEST

Preberite še:
Izčrpanemu duhovniku je Bog poslal neverjetno znamenje

V svetu delati dobro

Miguel Ángel v imenu vseh bratov pove, da če mlad človek začuti poklicanost k Bogu, se ne sme ustrašiti preizkušenj, saj gre za poklicanost in poklic, kakor je poklic učitelja ali novinarja, katerih cilj je prav tako, da v svetu delajo dobro.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


MARTIN GOLOB

Preberite še:
“Duhovnik mora z ljudmi živeti, delati, jokati, se veseliti”


PRIEST,YOUTH

Preberite še:
Za vse, ki si želite dobrih duhovnikov


LUIS ZAZANO

Preberite še:
Nasmejte se na račun duhovnikov

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.