Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 21. februarja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Poglejte, kako se naredi butarico

web-3-ljubljanske-butarice-e1554999037934.jpg

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Lojze Grčman - objavljeno 12/04/19

Butarice že, ampak zakaj se tem reče ljubljanske?

Med najpomembnejše simbole cvetne nedelje spadajo butarice. Teh je več vrst. Tiste pisane, ki dajo temu prazniku originalno podobo in  so sestavljene iz več vrst barvnih oblancev z zelenjem na vrhu, se imenujejo ljubljanske.

Kako se jih izdela, je predstavil Blaž iz vrtnarstva Prijatelj, kjer je izdelovanje butaric že več kot 50-letna družinska tradicija.


MAKING BUTARE FOR PALM SUNDAY

Preberite še:
Kaj predstavljajo oljčne vejice in zelenje v butaricah?

Kako pa so ljubljanske butarice sploh nastale? “Po prvi svetovni vojni so na vzhodnem delu Ljubljane ženske sklenile, da bi bilo ob cvetni nedelji dobro narediti nekaj za meščane. Ti ne morejo imeti butar iz zelenja, saj nimajo živine, da bi ji to dali, nimajo toliko možnosti, da bi dele butar zataknili v pristrešje. Blizu je bila papirnica na Vevčah, kjer so dobile barvo za papir. Barvale so oblance in ta tradicija se je ohranila do danes,” pojasni Olga Šribar iz Sostra.

Kako nastane butarica?


BUTARICA

Preberite še:
Veste, da butare ne smete nesti pokonci ali previsoko?

Prav v tej ljubljanski četrti in okoliških krajih, vaseh naj bi se razvili zametki pisanega cvetnonedeljskega okrasja, prvotno namenjenega meščanom in prebivalcem tistih vasi, kjer ni bilo gozda s primernim zelenjem za izdelavo “navadnih” butar.

“Ljubljanske cvetne butarice so danes posebnost zase. V pisanih barvah zaživi v cvetnem tednu trg za stolnico, ko razpostavijo okoličani iz Dobrunj, Sostra, Bizovika in Orljega (danes Orle, op. a.) svoje edinstvene butarice po stojnicah. Prav malo je v njih živega lesa: kvečjemu šop brinja, vejica pušpana ali ciprese. Glavno so pobarvani, umetno zaviti in spretno naokrog napleteni oblanci …,” v knjigi Praznično leto Slovencev piše Niko Kuret.


BUTARA

Preberite še:
Kam z blagoslovljenimi butarami in oljčnimi vejicami?

Ljubljanske butarice, sestavljene iz oblancev iz smrekovega lesa, so bile bolj vzdržljive, hranili so jih lahko vse leto. Namenjene so bile predvsem za prikupen ter seveda blagoslovljen okras. Seveda pa omenjeni (ob)ljubljanski zaselki niso imeli “ekskluzive” na izdelavo tovrstnih butaric, ki so nastajale tudi drugje.

Kot v članku piše Ljudmila Bras, so poimenovanja cvetnih snopov v posameznih slovenskih krajih različna. Tako poznamo butaro (okolica Ljubljane), beganico (Gorenjska), prajkelj (Kranjska Gora), pegelj, snop, presmec (Štajerska in Prekmurje), pušelj, žegen (Dolenjska), drenek (Bela krajina), vejo, vivnik (Primorska).


GUITAR

Preberite še:
Ko se naveličate Oljske gore, poslušajte še te postne pesmi


MAKING BUTARE FOR PALM SUNDAY

Preberite še:
Kaj predstavljajo oljčne vejice in zelenje v butaricah?


P. ANDRAŽ ARKO

Preberite še:
Res moram spet k spovedi? “Spoved je nekaj blazno lepega!”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.