Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Veš, kaj te bodo vprašali na dan tvoje smrti?

CROSS,SUNSET

Antano | CC BY SA 3.0

Claudio de Castro - objavljeno 13/04/19

Samo eno je ključno

Kakšno veselje je, kadar vstopiš v kapelico, molitveni prostor z izpostavljenim Najsvetejšim in tam najdeš veliko ljudi. Vsi so zatopljeni v predano molitev v tišini. Ljubijo Jezusa v Najsvetejšem zakramentu in so tam samo Zanj. V takih trenutkih molim: “Nakloni jim to, za kar te prosijo.”

V prisotnosti Boga se počutim majhnega in nevednega. On je nesmrten in jaz umrljiv. On je Ljubezen in jaz z veliko težavo ljubim. On je usmiljenje in me prosi, naj bom usmiljen.

Si ljubil?

Pred mnogimi leti je neki duhovnik med sveto mašo govoril o ljubezni. Dejal nam je: “Tistega dne, ko se boste poslovili s tega sveta in se srečali z navzočnostjo Boga, vam bo zastavil eno samo vprašanje: Si ljubil?”

Zamislil sem se nad definicijo ljubezni, ki jo lahko preberemo v Svetem pismu, in ob čemer si lahko izprašam vest.

“Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane.” (1 Kor 13,4-7)

Ob tem sem se vprašal: “Sem ljubil?” Spoznal sem, da mi primanjkuje resnične ljubezni, tiste, ki vse odpusti in vse ljubi. Zato ga tolikokrat obiščem v tabernaklju, kajti On je Ljubezen in je daje v obilju vsem, ki so mu po volji. Včasih ga najdem tako osamljenega, da me zaboli v dno duše. Drugič pa me gane, ker je kapela tako polna tistih, ki so z Jezusom, da komaj še kdo vstopi.

Mir in ljubezen

Ne dolgo tega se mi je zgodilo, da sem po molitveni uri vstopil v kapelo, da bi pozdravil Jezusa. Tak mir je bil v njej. Neskončno Božjo ljubezen prejemaš po požirkih. Tu je tako vzdušje, ki ti omogoči predano molitev. Samo dvigneš pogled in On je pred teboj.

Tukaj je. Kralj kraljev. Ponižen. Umirjen. Tih. Po svoji volji ostaja v tabernaklju. Nihče ga ne sili biti tu. Je ujetnik ljubezni. Ostaja zato, da nam daje priložnost, da smo mu še bolj blizu.

Kako dober si, Jezus!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.

Tags:
smrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.