Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako preprečiti, da se v paru naseli zavist?

NIEUDANE MAŁŻEŃSTWO

Shutterstock

Dolors Massot - objavljeno 16/04/19

Zgodi se, da eden v paru zasluži več kot drugi ali je bolj uspešen ali slaven od drugega. Takrat se je potrebno izogniti grenkemu primerjanju

Ko moški in ženska začneta skupno življenje, se spletejo močne vezi sobivanja. Imata nek cilj, neko obzorje. Želita si ustvariti družino.

Povsem običajno je, da se zakonca razlikujeta

Par se združi v trenutku poroke in se utrjuje s časom, ki ga preživi skupaj, prek pogovorov, dela, skupnih sanj in načrtov. Seveda to ne pomeni, da 24 ur na dan počneta iste stvari in vse skupaj. Povsem običajno je, da imata različno izobrazbo in tudi različen poklic. Včasih imata različne urnike in morda tudi različne obveznosti. Morda eden dela od ponedeljka do petka, drugi tudi med konci tedna, eden vsak dan zaključi ob četrti uri, drugi pa se vrne šele zvečer ali pa dela samo polovični delovni čas.


UNHAPPY COUPLE

Preberite še:
4 stopnje zakonske krize

Pride tudi do tega, da par v nekem obdobju živi dva različna tempa: eden se poklicno in družbeno hitreje razvija in raste, drugi pa ostaja zadaj. Morda je brezposeln ali se pripravlja na izpite in mora biti več časa “zaprt” ali pa se je odločil za očetovski ali materinski dopust …

Te razlike lahko povzročijo, da vzklije zavist. Eden opazuje drugega in vidi, da bolj napreduje, da postaja pomemben ali slaven. Morda se enemu zdi, da več doprinese in doživlja, da se drugi okoristi na njegov račun. Primerjanje se običajno začne, ko je eden v paru uspešnejši, vplivnejši ali bolj priljubljen. Če ne znamo upravljati takega neravnovesja, lahko pride do ločitve. Hitro se prikrade ljubosumje. Situacijo lahko poslabša tudi, če otroci občudujejo bolj mamo ali očeta.


JEALOUSY

Preberite še:
Ljubosumni? V resnici ne gre zanj(o), ampak za vas

Zato se je treba vprašati:

  • Ali je tako nesorazmerje upravičeno? Na primer, če se eden od staršev posveti vzgoji, je razumljivo, da bo neko obdobje poklicno in družbeno manj uspešen. Določeno obdobje je mama v svoji vlogi nenadomestljiva, na primer pri dojenju in skrbi za novorojenčka.
  • Me uspehi drugega žalostijo? Nekateri moški ne prenesejo, da bi njihova žena zaslužila več ali bila bolj poznana.

COUPLE

Preberite še:
Humor v zakon prinaša zadovoljstvo in srečo

Priznana španska pisateljica Ana María Matute, ki je prejela najvišje špansko priznanje za literaturo – nagrado Cervantes, je pripovedovala, kakšno trpljenje je doživljala ob moževi zavisti. On namreč ni prenesel njenega uspeha in slave ob literarnih nagradah. Njun zakon je razpadel in ostala je sama s sinom.

Nekaj predlogov

Ko se pojavijo take okoliščine, se pogovarjajta in ovrednotita situacijo. Skupaj praznujta prejetje nagrade in se odločita, kako bosta porabila prihodke, ne da jih porabi le dobitnik.


HAPPY,COUPLE,PARK

Preberite še:
10 resnic o zakonu, o katerih nihče ne govori

Od drugih ne sprejemajte komentarjev, ki primerjajo. Take pripombe naredijo veliko škode, zato jih zavrnite. Če vas kdo na primer vpraša, kako lahko prenašate to, da je vaša žena v središču pozornosti v vsej okolici, odgovorite na način, s katerim boste pokazali, kako ponosni ste nanjo in na njen uspeh.

Okrepita intimnost med vama

S pomočjo prijateljev in družine, ki vama želijo pomagati ohraniti zvezo, vzpostavita “varnostni obroč”.


ZŁE NAWYKI MAŁŻEŃSKIE

Preberite še:
Kako se (učinkoviteje) prepirati s partnerjem

Če ste vi tisti, ki v zakonu izstopa, dajte svojemu partnerju vedeti, da vsega tega ne bi dosegli brez njegove oziroma njene pomoči. Izkažite drugemu hvaležnost.

Obstaja pregovor, ki se nikoli ne zmoti: Kjer je zavist, tam bo žalost. Izruj jo in v hišo bo prišlo veselje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek. 


UNHAPPY COUPLE

Preberite še:
4 stopnje zakonske krize


LIZ SMITH AND GISELE

Preberite še:
Mislila je, da nikoli ne bo imela otrok, dokler ji drobna deklica ni zasukala življenja
Preberite še:
“Ljubi Jezus, vrni nam Elo”

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.