Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ali je smiselno odpirati Sveto pismo po naključju, z namenom, da bi našli odgovor?

web3-bible-psalms-crucifix-jesus-pexels.jpg

Antonio Rizzolo - objavljeno 22/04/19

Ali se ne izpostavljamo nevarnosti, da bi Sveto pismo jemali kot knjigo čarovnij?

“Včasih naključno odprem Sveto pismo, ko iščem tolažbo ali jasnejše vodstvo pri odločitvah v življenju, a ne dobim vedno odgovorov, ki jih iščem …” Te besede so me spomnile na roman Moč in slava pisatelja Grahama Greena. Zgodba je postavljena v Mehiko, v čas preganjanj duhovnikov, in ima za glavnega junaka zapitega duhovnika, ki navsezadnje najde pogum, da se vede kot junak.


READING BIBLE

Preberite še:
Nekaj načinov, kako lahko berete Sveto pismo

Nekega dne ta duhovnik v neki hiši najde Sveto pismo in v njem listek z odlomki, ki jih je primerno brati v trenutkih žalosti, veselja itd. Taka uporaba Svetega pisma ga popolnoma zmede.

Tudi sam sem mnenja, da lahko odpiramo Sveto pismo z namenom, da bi našli takojšen odgovor na svoje potrebe.

Sveto pismo ni čarobna knjiga

Ko izberemo nek naključni odlomek, tvegamo, da bi skušali Gospoda. Sveto pismo ni čarobna knjiga, temveč vsebuje razodetje Boga ljudem. Bog se razodeva postopno, znotraj neke zgodovine, ki ima svoj višek v Kristusu, ki je umrl in vstal za nas.

Sveto pismo nam kaže zgodovino odrešenja, ljubezensko povezanost med Bogom in njegovim ljudstvom. Prebirati določene odlomke znova in znova, četudi naključno izbrane, je dobro. A potrebno je to početi z vero, ne da bi bili vraževerni.

Ne le branje, tudi molitev

Branje mora biti povezano z molitvijo ter v edinosti s Cerkvijo. Če je potrebno, prosimo za pomoč župnika ali nekoga, ki je strokovnjak na tem področju.

V Svetem pismu je Bog sam tisti, ki govori z nami. To se dogaja predvsem v liturgiji (med sveto mašo), zato objavljamo vsakodnevne evangeljske odlomke s kratkim komentarjem. Da bi Božjo besedo razumeli in jo lahko živeli.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


S. BOŽENA KUTNAR

Preberite še:
“Včasih se pošalim, da imam motor BMW-ja, karoserijo pa ‘fičkovo'”
Preberite še:
Čudovito očkovo pismo njegovemu nerojenemu sinu


NEWBORN

Preberite še:
7 imen za novorojenčka, ki simbolizirajo pomlad

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.