Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Sveta Barbara na Ravniku – cerkev, ki jo domačini nosijo v srcu

SV. BARBARA NA RAVNIKU

MAJA FADIČ

Tereza Mohar - objavljeno 22/04/19

Ljubka cerkvica Sv. Barbare na Ravniku pri Hotedršici je prvič omenjena v 16. stoletju. O njenem nastanku kroži več legend. Danes jo je že močno načel zob časa, zato se zavzeti krajani trudijo, da bi znova zasijala v svoji lepoti, pripravljajo pa tudi več kulturnih dogodkov

Cerkev Sv. Barbare na Ravniku je podružnica župnije Hotedršica v občini Logatec. Leži na nadmorski višini 674 metrov, skrita sredi čudovite narave, dostop do nje je preprost. Pred cerkvico je čudovit razgled. Pogled nam seže od cerkniške Slivnice do Javornika, v daljavi uzremo Kobariški Stol, Kaninsko pogorje, Storžič in Kamniške planine. Kot na dlani imamo Triglav.

Prvič omenjena leta 1526

Cerkev je bila prvič omenjena leta 1526 kot podružnica na ozemlju nekdanje vrhniške župnije. Točne letnice nastanka ji ne moremo določiti. Cerkev z obzidjem naj bi najprej služila kot tabor pred vdori Turkov. Notranjost cerkve je baročno razgibana, živahno oblikovan prostor pa so popestrili glavni in stranska oltarja.


ST URSULA MOUNTAIN

Preberite še:
Uršlja gora – najvišje ležeča cerkev na Slovenskem

SV. BARBARA NA RAVNIKU
MAJA FADIČ
Oltar v notranjosti cerkve.

OUR LADY OF PEACE IVORY COAST

Preberite še:
Veste, kje se nahaja najvišja katoliška cerkev na svetu?

Glavni oltar, izdelan iz črnega marmorja, je iz 18. stoletja in je delo domačih kamnoseških delavnic. Opremljen je z lesenimi skulpturami, med katerimi najbolj izstopata kipa sv. Barbare in sv. Jedrt. Stranska oltarja sta lesena, na njih sta kipa sv. Florjana in sv. Frančiška Ksaverija. Med cerkveno opremo velja omeniti še leseno prižnico s slikami štirih evangelistov, ki so nastale v delavnici Štefana Šubica.

Legende o nastanku

O cerkvi in njenem nastanku kroži več legend. Najbolj znana je legenda o grofu, čigar hči se je izgubila v gozdu. Grof je bil zelo zaskrbljen, saj je bila hči edinka. Sklical je vso svojo vojsko in podanike, da bi našli hčerko. Po štirih dneh so malo Barbaro našli na vrhu Ravnika. Grof se je silno razveselil in v zahvalo je na mestu, kjer so hčerko našli, postavil kapelico. Po očetovi smrti je grofica Barbara na mestu kapelice zgradila cerkvico v čast svoji zavetnici.

Znana je tudi legenda o prijateljstvu med sv. Barbaro z Ravnika in sv. Katarino z Medvedjega Brda, saj naj bi “skrivnostno obiskovanje spremljala čudovita svetloba v obliki gorečega snopa, ki je bliskovito švrknila čez nebo, zdaj iz ene, spet drugič iz druge cerkvice na cerkvico. O čem sta po sestrskem objemu govorili, vedo le krilatci božji, ki so kramljali z njima.”

Sveta Barbara kliče na pomoč

Žal je cerkev že nekaj časa v slabem stanju in čaka na nujno prenovo. Zato je bil na zboru krajanov ustanovljen iniciativni odbor, ki ga večinoma sestavljajo domačini, in je v zadnjih mesecih župniji Hotedršica priskočil na pomoč pri zbiranju sredstev. Letos bodo obnovili streho, nato fasado in okolico, nazadnje pa še notranjost. Notranjost cerkev je zaradi različnih vplivov hitro propadala, kot da bi se v tej cerkvici večkrat razbesnel pravi vihar. Poleg tega je stavba zaradi poškodb na strehi, napušču in vratih ter ne nazadnje zaradi samega podnebja izredno vlažna. Vse to je v razmeroma kratkem času pripeljalo notranjo opremo do kritične točke.


Bet Giyorgis Lalibela

Preberite še:
Osupljive etiopske cerkve, izklesane v kamen

KEY
MAJA FADIČ

SAN ANDRES XECUL CHURCH; GUATEMALA

Preberite še:
Kje najdemo najbolj barvite cerkve na svetu?

Veliko kulturnih dogodkov

Zavzeti krajani so v okviru reševanja cerkvice organizirali obsežen kulturni program, ki poteka v okviru Kulturno-turističnega društva Hotedršica. Tako bodo na kresno nedeljo (23. junija) uprizorili otroško igrico Barbara, kje se skrivaš? Poleti bodo gostili tabor likovnih umetnikov. Še več dogajanja pa bo novembra, ko bodo premierno predstavili komedijo z naslovom Barbara, sej bo! in odprli razstavo likovnih del Cvetje za sveto Barbaro. Krajani si želijo, da bi ravniška cerkev ob 500-letnici prve omembe, leta 2026, zasijala v vsej svoji prvotni lepoti.


S. BOŽENA KUTNAR

Preberite še:
“Včasih se pošalim, da imam motor BMW-ja, karoserijo pa ‘fičkovo'”


MULLERAT

Preberite še:
Zdravnik, ki je svoj zadnji recept napisal tik pred usmrtitvijo
Preberite še:
Tako je katedrala Notre Dame videti po požaru

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.