Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 12. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Sem nadomestek za bivšega partnerja?

KŁÓTNIA W ZWIĄZKU

Shutterstock

Anja Rajter - objavljeno 23/04/19

Pred kratkim smo končali dolgotrajno razmerje, pa se na obzorju že svetlika novo. Je prav, da takoj skočimo v drug objem?

William L. Coleman v knjigi Vprašanja, na katera si je dobro odgovoriti pred poroko nazorno opisuje, kdaj je pravi čas za novega partnerja in v katerem primeru moramo paziti, da ne postanemo nadomestek za bivšega partnerja.


DIVORCE

Preberite še:
Ločil(a) sem se. Kaj pa zdaj?

Ob koncu vsakega odnosa čutimo v sebi veliko praznino, ki jo želimo, razumljivo, čim prej zapolniti. Po smrti, ločitvi ali razdrtem razmerju se počutimo zapuščeni in nosimo v sebi potrebo po osebi, ki jo bomo ljubili in bo ljubila nas. V takšnih okoliščinah se pogosto nismo zmožni pametno odločati in dobro izbirati, zato pozor!

Iščem ljubezen, osebo ali odnos?

Če iščem ljubezen, je morda to samo krik po tem, da bi nekdo prišel in me imel rad. In me skoraj ne zanima, kdo ta oseba je.

Če iščem osebo, je podobno kot pri oglasu za prosto delovno mesto: “Iščem žensko, ki dobro kuha, ima rada otroke in je izobražena.” To kaže na iskanje odnosa iz preračunljivosti, ki ponavadi ni ljubeč odnos. Iščem samo nekoga, ki bo zadovoljil moje potrebe.
Preberite še:
Če vaše srce ne more pozabiti bivšega

Če iščem odnos, sem si zadal zahteven cilj, a je to daleč najboljša možnost. “Zakon se v najboljšem primeru začne z obojestransko privlačnostjo, spoštovanjem in navdušenjem nad osebnostjo drugega, s pridihom čarobnosti, očaranosti, zapeljevanja, vzajemnega zaupanja ter obilico nerazumljivega,” piše avtor.

Kako dolgo čakati?

Čudežnih številk ni. Dobro je le, da se ustavim in počakam. Spotoma pa lahko vseeno izračunam nekaj koordinat:

  1. Sem prebolel prejšnje razmerje?

S svežo rano in z bolečino, ki hromi, se bom težko prestavil naprej. Šele po tem, ko se bodo posušile solze žalosti, bom pripravljen na solze veselja.

  1. Imam občutek, da se bom zaradi izgube prejšnjega razmerja zadovoljil s slabšim?

Bi raje tolažilno nagrado? To je zanesljivo znamenje, da še nisem pripravljen na nov odnos. Tudi sam nočem biti tolažilna nagrada za nekoga, ki bo ves čas tarnal: “Moj prejšnji partner je bil pa boljši v tem in tem.”
Preberite še:
Ko pride do ločitve ‒ izkušnje in nasveti treh ločenih mam

  1. Posvečam večjo pozornost jutrišnjemu ali včerajšnjemu dnevu?

Ideja, da bo novi odnos pozdravil starega, je jasen znak, da s svojim starim odnosom še nismo opravili. To lahko v novem odnosu povzroča precej težav.

Koliko časa moramo počakati, je odvisno tudi od drugih dejavnikov: Kako se mi celijo rane? Kakšen je moj odnos do preteklosti in prihodnosti?

Pogosto nas čaka sreča

Vsem nasvetom in svojim življenjskim izkušnjam navkljub pa se vseeno zgodi, da prekmalu srečamo osebo, ki bi lahko bila idealen partner. Nikar je ne odrinimo od sebe. Vseeno pa je pomembno, da si zastavimo nekaj vprašanj:

  • Je za menoj odnos, ki name še vedno čustveno vpliva?
  • Se je novi osebi v mojem življenju pred kratkim razdrlo prejšnje razmerje?
  • Se mi zdi, da je v mojem sedanjem odnosu kaj prebolevanja prejšnjega?
  • Se lahko pogovarjata o svojih prejšnjih odnosih?
  • Znam ceniti moči in sposobnosti svojega partnerja?


WOMAN

Preberite še:
Zakaj spanca ni priporočljivo nadoknaditi ob koncu tedna


S. BOŽENA KUTNAR

Preberite še:
“Včasih se pošalim, da imam motor BMW-ja, karoserijo pa ‘fičkovo'”


NIEUDANE MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Kako preprečiti, da se v paru naseli zavist?

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.