Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Če z možem začenjava dan skupaj, dobim še večji zagon za vse dnevne izzive”

WEB 3 REBEKA PRELESNIK

NASTJA KASTELEC

Urška Kolenc - objavljeno 25/04/19

Ženska ženski – žena, mamica, vzgojiteljica in ljubiteljica glasbe ter likovnega ustvarjanja Rebeka Prelesnik

Rebeka Prelesnik uživa v vlogi žene in mamice ter poleg poklica vzgojiteljice rada išče načine, kako izraziti svojo ustvarjalno dušo. Zato prosti čas najraje preživlja v malem domačem ateljeju. Trenutno se največ posveča ilustraciji in kaligrafiji, dan pa ne mine brez poslušanja glasbe, ki jo spremlja že od malega. Trenutno je petje osredotočeno na otroški repertoar osemmesečni Luciji.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Kolikokrat zjutraj vstanem in si rečem: “Oh … ko bi lahko spala vsaj še pet minut!” Ampak tako je – kot mama na porodniškem dopustu sem morala spremeniti ritem in nove spalne navade so del tega. 🙂 Veliko mi pomeni, ko z možem vstaneva hkrati in si pripraviva bogat zajtrk, brez katerega si ne predstavljam skoka v nov dan. Če začenjava dan skupaj, dobim še večji zagon za vse dnevne izzive. Pa še dobro družbo imam ob kapučinu …


web3-woman-rosary-pray-hail-mary-instagram

Preberite še:
Mama, ki vsako jutro na Instagramu na stotine ljudi spodbuja k molitvi

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
“Hej, čudovitka!” In to z nasmeškom na obrazu, ker v naročju držim Lucijo. Vstajam skupaj z njo in ko greva v kopalnico, mimo ogledala ne gre, saj hčerka že rada pogleduje vanj. Ko sem bila majhna, so govorili, da ni lepo, če se gledamo v ogledalo, saj bo ven “hudoba pogledala”. No, svojim otrokom tega ne želim govoriti, rada pa bi jim pomagala pri gradnji samopodobe že s tem, da so veseli svojega obraza, svojega telesa in lepo vidijo tudi v drugih.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
… se takoj počutim bolje. Ne glede na to, ali grem na sprehod v gozd, v mesto, na obisk ali prireditev, rada oblečem oblačila, v katerih se dobro počutim. Priznam, da sem na to v zadnjem času še malo bolj pozorna, zato sem se ob spomladanskem čiščenju malo bolj posvetila tudi svoji garderobni omari.

Skušam slediti vodilu manj je več. Včasih pa za ta “manj” poskrbi že vsakodnevna naglica. Takrat si vsaj na hitro počešem lase, če že za kaj več ni časa.  🙂
Preberite še:
Odličen način, kako kupovati in uporabljati manj oblačil

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
… se ob tako malem bitju naučim tako velikih stvari. In učim se vedno znova. Kako še bolj ljubiti, kako biti še bolj potrpežljiva, iznajdljiva, ustvarjalna, kako sem lahko dober zgled … Predvsem slednje. Tu se skriva velika odgovornost starševstva.

5. Kot novopečena mamica ‒ kako se ob vseh obveznostih, novi vlogi in vsesplošnemu pomanjkanju časa posvetite možu?
Materinstvo oz. najino starševstvo je prineslo svoje obveznosti. Začele so se nekoliko prej, kot je bil predviden datum poroda. To je med naju vneslo kar nekaj negotovosti, kakšen “tih” dan in trenutke, ko sva bila lačna drug drugega, a si preprosto nisva znala priti naproti. Kljub bolj ali manj običajnim izzivom zakonskega življenja se zavedava poročne obljube drug drugemu. Skozi pogovor, kjer se še vedno učiva jezika drug drugega, ter ob načrtovanju najinih projektov gradiva odnos.


LIZ SMITH AND GISELE

Preberite še:
Mislila je, da nikoli ne bo imela otrok, dokler ji drobna deklica ni zasukala življenja

WEB 3 REBEKA PRELESNIK
NASTJA KASTELEC

HAPPY FAMILY

Preberite še:
“Zakaj pa nimate še kakšnega otroka?”

Hvaležna sem možu za njegov predlog letošnje postne akcije za naju, v kateri sva dajala pogovoru še posebno vrednost. Želiva si predvsem biti drug ob drugem in se slišati.

6. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Tik pred moževim 30. rojstnim dnem sva doživela spontani splav. Kar nekaj časa sva potrebovala, da sva se postavila na noge in si šele ob prazniku vseh svetih povedala, kar se je skrivalo globoko v nama. Ob tej preizkušnji sem bila res hvaležna za najin odnos in sem se še bolj zavedala, da sva midva kot zakonca pomembna in je zdravilno to, da sva skupaj in skupaj stremiva naprej. Hkrati pa se še bolj zavedam dragocenosti življenja in mi ni samoumevno, da sva starša.

7. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Jutri je nov dan. Če pa je slaba volja bolj vztrajna,  jo preglasi glasba. To vedno “zažge”.


LISTENING TO MUSIC

Preberite še:
3 zdravilni učinki glasbe na telo

8. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Zelo veliko mi pomeni, če lahko vsaj uro na dan preživim v gozdu. Od nekdaj sem rada zahajala vanj in me vedno znova osveži, napolni z energijo. Tu so tudi dragoceni odnosi, prijateljstva, čas v dobri družbi. Del vsakdana pa je tudi osebna molitev.

9. Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri? Vas, vašo deklico, moža – vso družino?
Ko sva z Lucijo obe v pižami, v spalnici prebereva pravljico za lahko noč, z njo potelovadim, zapojem pesmico ali dve, potem pa si skupaj izrečemo lahko noč in si damo križka na čelo. Ob njeni posteljici zmolim še sveti angel, nato pa uspavanje.


WOMAN

Preberite še:
Zakaj spanca ni priporočljivo nadoknaditi ob koncu tedna

Z možem se zvečer usedeva ob obrednem kakavu in poklepetava. Pred spanjem si obvezno privoščim vsaj uro kreativnega časa v ateljeju, če se le da, brez elektronskih naprav.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
… smo krhke, nežne, a hkrati polne neverjetne moči, s katero na svojevrsten način prinašamo življenje v naše odnose, družine, domove.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.