Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Veste, od kod izvirata imeni Santiago in Compostela

COMPOSTELA

Pixabay

Daniel Esparza - objavljeno 29/04/19

Leta 813 je v Galiciji zaokrožila legenda, da je apostol, ki je evangeliziral Španijo, tam tudi pokopan

Izvor češčenja Santiaga de Compostele na severu Iberskega polotoka sega v zgodnje deveto stoletje. Santiago je okrajšava za latinsko SanctusIacobus, kar pomeni sveti Jakob. Leta 813 je v Galiciji zaokrožila legenda, da je tam pokopan apostol, ki je evangeliziral Španijo. V Apostolskih delih piše, da so ga med vladanjem Heroda Agripe I., tj. okoli leta 44, v Jeruzalemu najprej obsodili na smrt, nato pa še obglavili.
Preberite še:
Kje so najstarejše cerkve v Evropi?

Zvezdno polje …

Puščavnik Pelayo je poročal, da je v gozdu v Libredónu videl zvezdno nevihto – nekakšno svetlobo na nebu ali, po nekaterih drugih različicah, na tleh –, po čemer je Compostela tudi dobila svoje ime, campusstellae (lat.) oz. zvezdno polje. Drugo izročilo pa pravi, da ime Compostela izvira iz latinske besede compositum, kar pomeni grobišče, ker je bil ta kraj že takrat rimsko pokopališče.


MARKO RIJAVEC

Preberite še:
Kaj me je na poti v Compostelo naučil obisk supermarketa

Legenda nadaljuje, da so v tem gozdu našli tri kamnite grobnice, ki ustrezajo Santiagovi (v kateri je bilo truplo z glavo pod roko v skladu z Apostolskimi deli) in grobnici dveh njegovih učencev. Škof Teodomir je to razglasil za čudež in o tem dogajanju obvestil kralja Alfonza II. iz Asturije in Galicije, on pa je naročil, naj na tem mestu zgradijo kapelo. Mesto je hitro postalo pomembno romarsko središče. Pisalo se je leto 813.

… in mogočna katedrala

Leta 899, med vladanjem Alfonza III., je bila ta kapela spremenjena v cerkev v romanskem slogu, toda šele leta 1075, med vladanjem Alfonza IV., so v Santiagu de Composteli začeli graditi katedralo, ki jo poznamo danes.

Če je Santiago umrl obglavljen v Jeruzalemu, kako pa je njegovo truplo prišlo nazaj v Galicijo? Legenda pravi, da so ga tja čez Sredozemsko morje in Atlantski ocean popeljali njegovi učenci v kamnitem čolnu. Toda to je že druga zgodba.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


FATHER, HUG, DAUGHTER

Preberite še:
14 stvari, ki naj jih vsak oče naredi za svojo hčerkico


WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Kako lahko brez besed pričujemo za vero na delovnem mestu


POPE FRANCIS WITH LAMBORGHINI

Preberite še:
Ali poznate tisto o papežu, ki ga ustavi policija?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.