Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kako najpogosteje grešijo ženske in kako moški (in še druge zanimivosti)

web3-priest-confessional-church-sin-shutterstock_1086197000-por-lightlook.jpg

Tomasz Reczko - objavljeno 03/05/19

Ste že slišali za lestvico ženskih in moških grehov? In ali ali ste vedeli, da je nekoč papež pograjal duhovnike, ker so se oblačili drugače kot drugi verniki?

Bolj kot gremo v notranjost gozda, vse temneje postaja, in tudi če globlje “brskamo” po katoliških zanimivostih, jih lahko najdemo vse več.
Preberite še:
15 zanimivosti o rožnem vencu

Kapela, ki je “romala” iz Francije v ZDA

Kapela, v kateri je molila sv. Ivana Orleanska, je v … Wisconsinu. Po kakšnem čudežu je kapela te francoske svetnice zdaj v ZDA? Prenesli so jo namreč v New York, kamen za kamnom, leta 1927. Proces transporta je trajal devet mesecev. Zanimivo je, da ima kamen, pri katerem naj bi molila svetnica, precej nižjo temperaturo kot drugi kamni v kapelici.

Izvor današnjih liturgičnih oblačil

V prvih stoletjih krščanstva se duhovniki po obleki niso ločili od drugih vernikov. Še več! Niso si omislili posebnih oblačil niti za bogoslužje. Papež Inocenc I. (5. stoletje) je celo pisal škofom Galije, naj se duhovniki ločijo od drugih vernikov po doktrini in ne po oblekah. To pa še ni vse! Današnja liturgična oblačila so pravzaprav precej podobna oblačilom prebivalcev rimskega imperija.

Razpet med dvema ženama, nato pa …

Sedeči bik, poglavar in šaman iz plemena Sjuksov, se je skoraj spreobrnil v katoliško vero. Skoraj: ker se ni mogel odločiti, s katero od dveh žena bo ostal po prestopu, si je na koncu premislil.


COUPLE; AMOUREUX, TOMBER AMOUREUX, DRAGUE

Preberite še:
Zakaj ste izbrali ravno to žensko oziroma tega moškega za svojega zakonca?

Nevarne vilice

V srednjem veku je veliko duhovnikov v Katoliški cerkvi nasprotovalo uporabi vilic. Od Cerkve v zvezi s tem ni bilo nobenega uradnega dokumenta, vendar pa so nekateri v zvezi z njegovo uporabo izražali nestrinjanje, na primer sv. Peter Damiani. Cerkveni učitelj je pisal, da je uporaba vilic “grešna pomehkuženost”, odpor do vilic pa so izražali tudi protestanti. Martin Luther naj bi izjavil: “Naj me Bog reši pred vilicami.”

Najcenejši nakupi so v Vatikanu

Kje je v Rimu najboljše mesto za nakupe? Ali da napolnite avtomobilski rezervoar? Odgovor se glasi: v Vatikanu. Na ozemlju te žepne državice je brezcarinska prodajalna oz. bencinska črpalka. Cene nekaterih izdelkov so celo dvakrat nižje kot v drugih trgovinah. Žal pa se je treba pri blagajni legitimirati z dokumentom, ki potrjuje vatikansko državljanstvo ali status delavca v Vatikanu.


GENDARMERIE

Preberite še:
11 dejstev o Vatikanu, ki jih verjetno ne poznate

Grehi moških in žensk

Ženske in moški grešijo drugače. Tako lahko sklepamo iz rezultatov raziskave jezuita Roberta Buse. Spodaj si lahko ogledate lestvico najpogostejših moških in ženskih grehov.

Ženske

 1. napuh
 2. lakomnost
 3. jeza
 4. poželenje
 5. požrešnost
 6. skopost
 7. lenoba

JAK RADZIĆ SOBIE Z GRZECHAMI GŁÓWNYMI

Preberite še:
Grešil sem, pa mi ni žal. Kaj zdaj?

Moški

 1. poželenje (spolno)
 2. požrešnost
 3. lenoba
 4. jeza
 5. napuh
 6. ljubosumje
 7. pohlep

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Miha Rus.


WEB 3 DRUŽINA ŠPITAL

Preberite še:
Dva spontana splava in smrt med porodom: “Samo midva sva čutila enako bolečino”


DEPRESSED GIRL

Preberite še:
Ne dovolite, da bi mrki in negativno nastrojeni ljudje uničili vaše razpoloženje
Preberite še:
Gospa je jedla sama, nato je k njej pristopil moški in zgodilo se je to …

Tags:
zgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.