Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 ravnanj, ki pomagajo premostiti konflikte

web3-couple-love-talk-look-shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 04/05/19

S pomočjo pravih orodij lahko obrnemo nestrinjanja v paru sebi v prid

Konflikte lahko vzamemo kot darilo za rast, a kaj hitro se sprevržejo v ovire, če z njimi ne znamo prav ravnati. Če se zanašamo na dobra orodja, ki nam pomagajo gojiti ponižnost, potrpežljivost, usmiljenost, odpuščanje in mir, smo lahko v vseh trenutkih nestrinjanj v prednosti in jih na pameten način premostimo.

Teh pet dejanj nam pri tem pomaga:

Imejmo realističen pogled nase

Kdor zase misli, da je popoln, zelo težko premaga konflikte. Ponižnost nam pokaže resnico o nas, ko se zavemo tako močnih kot šibkih točk, ki jih je morda treba izboljšati. Pot ponižnosti je ključni pogled, ko iščemo rešitev.

Ko se lotimo reševanja spora in iskanja izhoda, je sposobnost videti naše omejitve ter močne plati ključnega pomena za to, da lahko ponudimo različne možne rešitve ali izboljšave, ki jih lahko uresničimo.


ZŁE NAWYKI MAŁŻEŃSKIE

Preberite še:
Kako se (učinkoviteje) prepirati s partnerjem

Glejmo s srcem

Ključni element v nesporazumih je usmiljenje (misericordia). Beseda miseria izhaja iz besede za revščino, stisko in cordia za srce. Biti usmiljen v nekem smislu torej pomeni s srcem pogledati na naše napake in pomanjkljivosti in se zavedati, da nismo popolni. Do večine konfliktov pride, ker se ne moremo strinjati v tem, kaj je pomembnejše – na primer služba ali družina, primarna družina ali najina družina, otroci ali zakonec …

Če na te razlike pogledamo z usmiljenim srcem, nam to pomaga, da drugega postavimo na prvo mesto in se lahko srečamo z njim.




Preberite še:
Kako sprejeti nadležne, konfliktne in zoprne ljudi

PRZYJAŹŃ DAMSKO MĘSKA
Yolanda Sun/Unsplash | CC0

WEB 3 REBEKA PRELESNIK

Preberite še:
“Če z možem začenjava dan skupaj, dobim še večji zagon za vse dnevne izzive”

Drugemu ljubeče dajmo novo priložnost

Druga dobra možnost za spopadanje z nesporazumi je potrpežljivost. Ko drugemu ljubeče damo novo priložnost, to pokaže, kakšna je naša ljubezen do njega. Kolikokrat dati novo priložnost? Vsaj tolikokrat, kot jo mi pričakujemo od drugih.

Mnogo skrhanih odnosov, ki pripeljejo do sporov, nastane v obdobju, ko partnerja ne živita v duhu prijateljstva in si postaneta tujca. Ko eden od njiju ne zna izraziti naklonjenosti ali drugi ne zmore sprejeti njegovega značaja. Ali ko si v neki novonastali situacije ne pomagata urediti reči doma ali zunaj doma. Pot, ki goji in krepi razumevanje med zakoncema, zahteva veliko potrpežljivosti z drugim in s samim seboj.

Odločimo se odpustiti

Odpuščanje je temeljnega pomena za premagovanje konfliktov. Pogosto napačno mislimo, da je odpuščanje nekaj čustvenega in da nam pri tem ne sme biti težko. Odpuščanje je zavestna odločitev ne glede na to, kako nas boli. S tem, ko je nasprotje tega, da vračamo hudo s hudim, da čutimo zamero ali doživljamo jezo, je odpuščanje dejanje ljubezni, ki osvobaja, prinaša mir in zdravi rane. Ni treba, da ga izrazimo z veliko govorjenja. Je pa pomembno, da ne čakamo predolgo in odlašamo s tem, da postaja vse težje. Včasih je dovolj ena sama ljubeča gesta.


YOUNG MAN,STRESSED

Preberite še:
Ali Bog tudi “hudo kaznuje”?

WOMAN,MAN;HUGGING
Antonio Guillem | Shutterstock

SHY,GIRL,RELATIONSHIP

Preberite še:
Zakaj ponižnost ni to, kar večina ljudi misli, da je

Spremenimo, da bi popravili

Ko spoznamo, da smo se zmotili, nam to omogoči drugačno ravnanje in možnost popraviti to, v čemer nam je spodletelo. Spremeniti ne pomeni samo priznati, da smo se v nečem motili, in pozabiti na izgovore, temveč tudi ceniti stališče drugega.

To nas dela bolj človeške, vzpodbuja zaupanje, je lep zgled, uči, da se lahko spotaknemo, a ne pademo, nas razveseli s tem, kar smo se naučili, ter daje obljubo, da se spremenimo. Hkrati pa dokazuje, da se vsi lahko in se moramo izboljšati.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


WEB 3 ADMONT MONASTERY

Preberite še:
Starodaven in bogat samostan v naši bližini, ki je poln dragocenosti


FRIENDSHIP; ART Of FRIENDSHIP

Preberite še:
12 navedkov, da boste vedeli, kdaj biti usmiljeni do sebe in drugih


CO POCIĄGA KOBIETY W ICH MĘŻACH

Preberite še:
Tudi jaz lahko molim – ne z ženo, ampak zanjo

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.