Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kaj je skušnjava in kako se ji izogniti?

GIRL

Public Domain

Tina Martinec Selan - objavljeno 06/05/19

Vsi dobro poznamo občutek, ko nas obide skušnjava. Gre za neko misel ali notranji vzgib po nečem, kar nas mika, a za kar hkrati vemo, da ni dobro

Dejanje, v katero nas vodi skušnjava, lahko vodi do tega, da bi škodovali sami sebi ali pa drugim. SSKJ pravi, da je skušnjava “velika želja storiti navadno kaj neprimernega, nedovoljenega”.


PERFECTIONIST

Preberite še:
Nehajte se truditi za popolnost – tu so štiri področja, vrednejša vašega časa

Ali nas v skušnjavo vpeljuje Bog?

V očenašu izrečemo prošnjo: “… in ne vpelji nas v skušnjavo”. To bi nas lahko privedlo do zmotne misli, da je skušnjava nekaj, kar nam pripravi Bog, da bi nas preizkušal. A to je napačno razmišljanje. V knjigi Tomaša Špidlika Starec Ignacij lahko preberemo: “Bog in nebeški duhovi nas spodbujajo k dobremu, hudobni duhovi pa k slabemu.” Od Boga, ki je naš nebeški Oče, nikoli ne pride nič slabega.

Od nas je odvisno, kako se bomo v določenih okoliščinah odzvali, tukaj pa vstopa v igro naša svobodna volja. Prošnjo “… in ne vpelji nas v skušnjavo” moramo razumeti kot klic k Bogu, naj nam pomaga, da bi v okoliščinah, ki bi nas lahko zapeljale v skušnjavo storiti nekaj slabega oziroma storiti greh, ostali trdni in se ne bi vdali slabemu.

Ali se skušnjavi lahko izognemo?

V polnosti zagotovo ne. Vedno bodo obstajale stvari ali situacije, ki bodo v nas zbujale določene misli ali skušnjave, odvisno pač od tega, kakšen značaj imamo in k čemu smo nagnjeni. Če je na primer nekdo nagnjen k temu, da bi pojedel neomejeno sladkarij, se bodo vedno našle okoliščine, ki bi mu kaj takega tudi omogočile. Je pa modro, da si v takih primerih omejimo tiste sprožilce, ki bi nas kar naprej spominjali na našo slabost ali nas stalno silili v skušnjavo.


FORGIVE

Preberite še:
Ko vidite nekoga, ki greši, zanj zmolite eno od teh kratkih molitev

Ker se od zunanjega sveta ne moremo izolirati, niti to ne bi bilo modro, moramo krepiti svojo voljo ter si prizadevati za to, da “ostanemo zvesti dobrim sklepom”, kot piše v knjigi Starec Ignacij. Ignacij Lojolski, o katerem govori knjiga, svetuje, da ločujemo misli od strasti. Gre za “zmožnost, da mislimo na stvari, ne da bi nas mikalo, da bi si jih želeli niti da bi jih sovražili”.

Razviti distanco do skušnjave

Če razvijemo neke vrste miselno razdaljo do skušnjave, lahko nanjo pogledamo povsem objektivno. Recimo, da se nam sredi delovnega dne začne pred očmi prikazovati velikanska čokoladna torta. Imamo dve možnosti. Prva možnost je, da misel na torto vzamemo kot misel in dovolimo, da odide prav tako, kot se je pojavila. Enako seveda velja tudi za drugačne, bolj intenzivne ali hujše skušnjave, ki lahko vodijo v večji greh.


PRAYER FOR LIFE,NEW YORK CITY,ROE V WADE

Preberite še:
4 znamenja, da ste morda duhovno mrtvi

Druga možnost, ki pa nas že pripelje v skušnjavo ter nas začne nagibati k temu, da bi pred njo popustili, pa je, da se z mislijo začnemo veliko ukvarjati. V glavi proučujemo različne možnosti, se sprašujemo, na kakšen način bi lahko sredi delovnega dne prišli do čokoladne torte, in postanemo sila iznajdljivi pri tem, da bi se skušnjavi prepustili.

Razlikovanje dobrih misli od slabih misli

V veliko pomoč pri upiranju skušnjavam in vztrajanju v dobrem nam je lahko tudi razlikovanje misli. Dobre misli, ki prihajajo od Boga, “porajajo v nas neizrekljivo veselje, dobro razpoloženje, pogum, notranjo prenovo, trdnost misli, moč in ljubezen do Boga”, uči sv. Anton.

Njim nasprotne, slabe misli, pa po sv. Antonu prinašajo strah v duši, vznemirjenost, neurejenost misli, žalost, lenost, bridkost, strah pred smrtjo, grešne želje, malodušnost v zvezi s krepostjo in neurejene navade. Slabih misli, ki bi nas lahko vodile v skušnjavo, pa se ne gre bati, kot poudarja tudi knjiga Starec Ignacij. Pač pa se jim je treba “znati z lahkoto upreti in tako odkriti človeško svobodo, utrjeno z milostjo”.
Preberite še:
Ko vas greh duhovno rani, se zatecite v ljubeče Božje naročje

Pomen molitve

Pri skušnjavah je zelo pomembno, da smo v stalni notranji “navezi” z Bogom, to pomeni v notranjem dialogu, tudi ko smo v veliki stiski ali čutimo, da nas skušnjava zelo zapeljuje. Prav tako je zelo pomembno, da živimo zakramentalno življenje, ki nas edino lahko resnično obvaruje zla in vsega, kar to prinaša s sabo.


WEB 3 DRUŽINA ŠPITAL

Preberite še:
Dva spontana splava in smrt med porodom: “Samo midva sva čutila enako bolečino”


PRAYING CHILD

Preberite še:
Kako svoj odnos z Gospodom narediti bolj pristen?


WEB 3 TJAŠA HROVAT

Preberite še:
Največja preizkušnja mlade pevke: pet tednov v popolni tišini

Tags:
grehosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.