Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 12. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Žena mi teži!”

Couple Fighting

Shutterstock

Naša družina - objavljeno 07/05/19

Ko žena pritiska na moža in ga poskuša nadzirati, mož začuti utesnjenost, jezo

Vprašanje bralca

Ali je narobe, če ženi rečem, da mi teži?! Včasih mi prekipi, ker kar naprej pritiska name, kaj je še treba postoriti in kam želi, da grem, in kam ne želi, da grem. Počutim se ujetega, nesvobodnega. Ko sem ji rekel, da mi ves čas teži, pa je bila zelo užaljena. Sicer je v redu žena, odlična mama, inteligentna oseba; ampak v teh stvareh pa se mi zdi zelo neracionalna.
Peter

CO POCIĄGA KOBIETY W ICH MĘŻACH

Preberite še:
Tudi jaz lahko molim – ne z ženo, ampak zanjo

Odgovarjata Drago in Sara Jerebic, zakonska in družinska terapevta

Zelo pogost je zakonski zaplet, ko eden od zakoncev izvaja pritisk na drugega. To se lahko dogaja v obliki vtikavanja, nadzorovanja, popravljanja. Vse to lahko v zakoncu prebudi občutek utesnjenosti, nesvobode, jeze, posledica je moška pasivnost, umikanje ali jezen izbruh.
Najprej je treba biti pozoren na to, kaj ženo nagiba k temu, da nadzira moža. Ponavadi so v ozadju občutki nemira in strahu, ki jih žena obvladuje tako, da obvladuje moža – tisti del »sveta«, ki ga lahko. Gre za zgolj simbolični zaplet, kjer se manifestira nekaj, kar ne izvira neposredno v njunem odnosu, ampak se v njunem odnosu zgolj prebuja.

UNHAPPY COUPLE

Preberite še:
4 stopnje zakonske krize

Morda se žena ne zaveda dinamike nadzora in obvladovanja oz. če bi jo vprašali, bi verjetno dejala, da želi samo dobro. Zato je primerno vprašanje, od kod je v njej taka potreba po vplivanju in usmerjanju moža? Se ne upa prepustiti? Bi potem ostala osamljena, neopažena, žalostna, nepomirjena? Se želi za vsako ceno temu izogniti in zaščiti pred temi občutji?

Ob tem je treba omeniti, da ko se žena na tak način izogne občutkom neobvladljivosti oz. tesnobe, potem vsa ta občutja padejo na moža, in če še dodamo, da morda on prinaša iz svoje družine ščepec omejevanja njegove pobude, je zakonski konflikt neizbežen.

Kaj narediti? Mož naj umirjeno ženi pove, kako se počuti ob njej, ter naj se ne ukloni njeni užaljenosti. 🙂 Užaljenost je ena izmed njenih nezavednih strategij, s katerimi ga želi nadzirati. On mora ohraniti lastno iniciativo, ker bo sicer izgubil stik s sabo. Glede žene pa naj se zaveda, da ona ne hrepeni po nadzoru, temveč po pomiritvi, ki bi ji jo ta kontrola prinesla. Zato naj ji ponudi pomirjajoč odnos: se zanima zanjo in za njena doživljanja in ji pove, da bo vsak dan vsaj nekaj trenutkov ob njej, ker mu je mar zanjo.
Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tedniki Družina.

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.